Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sekülerleşme Teorisi

Volkan Ertit

Sekülerleşme Teorisi Sözleri ve Alıntıları

Sekülerleşme Teorisi sözleri ve alıntılarını, Sekülerleşme Teorisi kitap alıntılarını, Sekülerleşme Teorisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sekülerleşme birey ve toplumla, laiklik ise devlet ile ilgili kavramlardır.
Sayfa 80
Günümüzde din-bilim arasındaki çatışma tezi, Avrupa tarihinin Aydınlanma dönemine özgüdür...Öncelikle ifade edilmeli ki, din ve Katolik Kilisesi aynı şeyler değildir ve kavram olarak birbirlerinin yerlerine kullanılmamalıdırlar (Erit, 2018: 161)
Reklam
Kavramlar hiçbir zaman masum değillerdir. Sadece çevremizdeki gerçekliği anlamamızı sağlamazlar, aynı zamanda o gerçekliğe şekil vermemiz konusunda araç konumundalardır.
Sayfa 99 - Evert van der Zweerde
Bir büyük kentin kenar ve gecekondu mahallesindeki papaza niçin burada faaliyet yaptığını sorarlar. Papaz yanıt verir: "Tanrı'nın dedikosu bari tamamen ortalıktan kaybolmasın diye"
Sayfa 193
Desekülerleşme ise, sekülerleşme sürecinin tersinin yaşandığı, yani doğaüstü alanın süreç içerisinde gündelik yaşamı şekillendirme gücünün arttığı dönemler için kullanılmaktadır.
Sayfa 47
Her sekülerleşme sürecinin ardında modernleşme olmayabilir, ama her modernleşme sürecinin sekülerleşmeye sebep olması beklenmektedir (Erit, 2018: 342)
Reklam
Ne Kemalizm 80 yıl boyunca gençlerin sekülerleşmesi noktasında Facebook'un 10 yılda yarattığı etkiyi yaratabildi ne de 2000'li yılların başından beri iktidar aygıtlarını elinde tutan muhafazakar hükümetler arzuladıkları 'dindar nesli' yetiştirebildi.
Sayfa 93
Teori olmadan pratik kördür, ancak pratiksiz bir teori sadece entelektüel bir oyundur- Immanuel Kant
Sayfa 261Kitabı okudu
Bir örnek: Faiz
Eskiden günah olan, yapılması dinen uygun olmayan şeyler dahi yer yer kapitalizm nedeniyle yaşamın vazgeçilmez parçası haline gelerek normalleşebilmektedir.
Sayfa 172Kitabı okudu
Bireyler laik olmazlar, laik devlet sistemini savunabilirler.
Sayfa 87
Reklam
Sekülerleşme, laiklik ya da dindarlaştırma gibi dayatılan bir proje değil, kendine özgü dinamikleri olan bir süreçtir.
Sayfa 86
Böylece 18. yüzyıl Aydınlanma filozoflarının savundukları mekanik dünya görüşü bilimsel gelişmeler hayata nüfuz ettikçe yaygınlık kazanmaya başladı. Dünya, kendi kendine çalışan, dışarıdan bir etkiye ihtiyacı olmayan bir saat konumuna, yaratıcı da onu yarattıktan sonra işleyişe karışmayan "kayıtsız” bir saatçiye dönüştü (Özben, 2015: 219). Yaratıcının dünyayı yarattığı ama ardından emekli olduğu üzerine kurulu olan bu fikir, doğa olaylarının mucizeye yer vermeden açıklanması ve makineleşmenin getirdiği bir sonuç idi (Perry vd., 1989: 385; aktaran Erit, 2018: 138-139).
“Modern” kelimesi tarih boyunca “yeni” olanı, “modernleşme” ise bir kopma durumunu, “eski”den “yeni”ye geçiş sürecini yansıtmıştır. Modern kelimesinin kökeni, “son zamanlar, tam şimdi” anlamına gelen mododan türemiş bir Latince kelime olan modernustur. İlk defa 5. yüzyılda Hıristiyan dünyasının Romalı ve Pagan geçmişinden farkını vurgulamak için kullanılan kavram (Kumar'dan akt. Uzdu, 2016: 18), günümüzde ise feodal-geleneksel toplumdan kopuş mahiyetinde kullanılmaktadır. Kavram iki farklı zamana (geleneksel/modern) dair bir ayrımın ifadesidir (Erit, 2018: 112-113).
Sekülerleşme, belli bir toplumda belli bir zaman dilimi içerisinde doğaüstü alanın, yani dinin, dinîmsi yapıların, halk inançlarının ve diğer tüm doğaüstü öğretilerin bireysel ve toplumsal düzeydeki prestijlerinin ve gündelik yaşamı şekillendirme güçlerinin azalması demektir (Erit, 2018: 47)
Zayıf kanıtlar üzerine fikirlerinizi inşa ederseniz, daha sonra karşılaşacağınız ve iddialarınızla tezat oluşturacak bilgileri doğru değerlendirmekte sorunlar yaşarsınız.
Sayfa 245Kitabı okudu
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.