Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fatma Nur Şahin

Fatma Nur Şahin
@Ftmnrshn
"Gölgeye girenin gölgesi olmaz" Neşet Ertaş
Tarih, Yüksek Lisans
128 okur puanı
Nisan 2020 tarihinde katıldı
Reklam
460 syf.
·
Puan vermedi
Goethe'nin söylemiyle 'bir milletin, yabancı eserleri kendi diline çevirmesi onun en önemli kültür adımıdır. ' bana da tesir eden tercüme çalışmalarına olan ilgim bu kitabı okumama vesile oldu. Acaba bizde durum neydi? Neden Tercüme faaliyetleri özellikle de dış ilişkilerimizde tercüme faaliyetlerinin gayrimüslim elinde bulunması ve bunların bize geri dönüşü neydi? Lale devrinden sonra daimi faaliyet haline getirilen Encümen-i Daniş'ten hemen önce 1821 de kurulan Tercüme odasının başarısı ne ölçüdeydi? Vb. sorulara cevap bulmak amacıyla okuduğum dipnutlarına özellikle bakmadan geçemediğim bir kitap oldu. İlgililerin okumasını tavsiye ederim. Bu konudaki eserlere yeni başlayacak olan arkadaşlar eğer genel bir çerçeve istiyorlarsa Hilmi Ziya Ülken'in 'Uyanış Devirlerinde Tercümenin Rolü' adlı eseri okumalarını tavsiye ederim. Balcı'nın eseri kafamdaki soru işaretlerini çözmekle birlikte yeni soru işaretleri oluşturdu. Okumanızı tavsiye ederim. Tercümenin önemi ve Osmanlı Devleti' nin çabaları adına güzel bir kitap. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.
Babıali Tercüme Odası
Babıali Tercüme OdasıSezai Balcı · Libra Yayınları · 20134 okunma
460 syf.
·
Puan vermedi
Babıali Tercüme Odası
Babıali Tercüme OdasıSezai Balcı
10/10 · 4 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Bernard Lewis'in de ifade ettiği gibi bir dükkancının oğlu için Fransızca, bir katibi tercüman, bir tercümanı diplomat, bir diplomatı da devlet adamı yapan bir tılsımdı."
Sayfa 317Kitabı okudu
Reklam
Buna göre cahil bildiğini inkar edendir
"güya hakikati bilmiyorlarmış gibi, Allah'ın kitabını arkalarına atararak ondan yüz çevirmişlerdir."
Sayfa 21
Bayraktar Bayraklı, Kur'an Meali, s. 11
Kendisinde hiç şüphe olmayan bu kitap, sakınanlar için bir rehberdir.
290 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Herkese merhabalar. Bu kitapta eşkıyaların devlet eliyle üretilmesi ve merkezileşme noktasında bunların kullanılması bu kitapta detaylarıyla ve ispatlarıyla incelenmiştir. Celali olaylarını isyan olarak görmemesi ilginç noktalardan birisidir ki biz Celali İsyanları üzerine bir sürü eser kaleme aldık. Böyle bir tanımın getirilmesi bence ilginçti. Hele ki geleneksel tarihçilerin bu süreçte Osmanlı Devleti'nin eşkıyalarla yaptıkları pazarlıklardan dolayı zayıfladığını ileri sürmelerini eleştirerek bunun devletin zayıflığından değil gücünden kaynaklandığını söylemesi de ayrıca ilginçti. Ancak biz son dönemlerde yapılan çalışmalarla biliyoruz ki Osmanlı Devleti yıkılırken bile güçlü birkaç devletten biriydi. Yine Karen Barkey'in eserde eleştirdiği noktalardan biri hakimiyette padişahın rolünün gereğinden fazla vurgulanarak devletin zayıf ya da güçlü oluşunun buna göre tanımlanmasıdır. Buna ilgili birçok hususu da ekleyebiliriz. Benim dikkatimi çeken şey alıntısını da yaptığım Osmanlı Devleti'nin bir süre emperyalist hayaller içerisinde olmasıdır. Her ne kadar devleti öven bir üslup kullandığını düşünsekte bilinçli ya da bilinçsiz bu ifadenin kullanılması yazarın zihin yapısı hakkında bilgi sahibi olmamız açısından önemlidir. Umarım sizde keyif alırsınız. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.
Eşkiyalar ve Devlet
Eşkiyalar ve DevletKaren Barkey · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 20119 okunma
290 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Eşkiyalar ve Devlet
Eşkiyalar ve DevletKaren Barkey
10/10 · 9 okunma
Bir başka deyişle, önce kuramı geliştirmek için tarihi, sonra da tarihi aydınlatmak için kuramı kullandım.
Sayfa 238Kitabı okudu
Reklam
"Kuyucu Murad Paşa'nın 20.000 sekbanın kellesini otağının önüne yığdırdığı söylenir. "
Sayfa 225Kitabı okudu
Bu yarım cümle hakkında ne diyebilirsiniz??
Osmanlı devletinin hala emperyalist hayaller peşinde koştuğunu iddia etmek mümkün değilse de...
Sayfa 209Kitabı okudu
"Bana göre bu eşkıyalar daha ziyade, devletin hakimiyetini perçinlemesi sürecinin bir parçası olarak kullanılıyorlardı. Başkalarının devletin zaafı olarak gördüğünü ben devletin gücü olarak değerlendiriyorum. "
Sayfa 199Kitabı okudu
Ahmet Karaçavuş
"Sorumluluk ve dayanışma yoksa komşuluk da yoktur. "
Ahmet Karaçavuş, "Temeddün", s. 174
"Medeniyet bireyi yasa ve devlet ile ama her şeyden önemlisi hayatla baş başa bırakmıştır. "
261 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.