SELAM, BEN KITTY - MIRJAM PRESSLER
Kitabın kapağından tahmin ettiğim kadarıyla yine çok tatlı bir Genç Timaş kitabı okuyacağım zannettim ama bu sefer yanıldım. Çünkü çok hüzünlü bir kitap okudum.
Bir kedinin gözünden hayatı anlatılıyordu. En başta şunu söylemek istiyorum. Yazarın kalemi gerçekten çok başarılıydı çünkü kitabı okurken gerçekten de bir kedi kaleme almış gibi hissediyorsunuz yazılanları. Bir insanın bir kedi gibi düşünebilmesi, bunu yazıya dökmesi ve okuyucuya da gerçek bir kediymiş gibi hissettirmesi büyük başarı bence.
Ev kedisi olan Kitty’nin sahibi Emma ile yaşadıklarının anlatıldığı bu kitapta sadece bir hayat hikâyesi değil kediler hakkında çok değişik bilgiler de anlatılıyor.
Empati becerisini güçlendirecek kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. 4. sınıf çocuklarımız dahil herkes okuyabilir bu kitabı. Ayrıca kitabın dış tasarımının yanında iç tasarımı da o kadar güzeldi ki okurken mest oldum diyebilirim. Çizimler, şiirler çok şekerdi gerçekten. Kitaba renk katmıştı. Kırmızı detaylar da çok hoştu.
Kitabı okumanızı tavsiye ediyorum, ben çok beğendim.
Bazı kitaplar cocuk kitabi gibi görünür ama onu cocuklardan once büyükler okunmalıdır.. biz bu kitaplara yaşsız kitap deriz.
Bu kitap, sıradan bir kedi hikâyesinden çok daha fazlası. Kitty’nin ağzından anlatılan bu öykü, çocuklara empati kurmayı, hayvan sevgisini ve çevrelerindeki canlılara karşı duyarlı olmayı öğretiyor. (Mülteci sorunu bile islenmis kitapta)
Kitty, bir kedi ama onun gözünden insanları, ilişkileri, ev ortamını izlemek çocuklar için oldukça eğlenceli ve düşündürücü. Yalnızca sevimli bir anlatım değil; içinde dostluk, sorumluluk ve özgürlük gibi temalar da var.
Hem güldüren hem düşündüren bu kitap, çocuk edebiyatında değerli bir yer tutuyor.
Ayrica bu kitap p4c atolyelerinde de kullanilabilir..
Kitty’yi tanıyınca, belki de evdeki kedinize daha farklı bir gözle bakacaksınız.
Çocuğunuza, öğrencinize, etrafınızdaki cocuklara alın, ama once kendiniz okuyun
Emma ve kedisi Kitty… Emma ikinci kez beyin kanaması geçirip bakımevine yatırılınca kedisi Kitty sokakta yaşamaya başlar. Kitty diğer kedilerden oldukça farklı çünkü Emma ona okuma- yazma öğretmiş. Konuşmayı da denese de başarılı olamamıştır. Kitty, sokaklara düşünde başlarda zorlansa da arkadaşları Bruno, Flecki ve Anusch sayesinde zorlukların üstesinden gelir. Sonra hamile kaldığını öğrenir. Yavrularının babası Bruno ise ortalıkta yoktur. Aslında o, öleceğini çoktan Flecki’ ye söylemiştir. Çok üzülen Kitty, yavruları olacağı İçin kendine tesadüf eseri bir yuva bulur. Ringa balığı yediği poşetle bir eve gider. O evin sahibi de zamanında Emma’ ya gazete getiren Thomas ve eşi Lisa’ dır. Kitty, bize sokak hayvanlarının yaşadığı güçlükleri fark etmemizi sağlayacak güzel bir kitap. Üstelik kedinin bakış açısıyla yazılmış.
Selam, Ben KittyMirjam Pressler · Timaş Genç Yayınevi · 0102 okunma
Kitap beklentimden güzeldi. Okurken duygulandım şahsen. Yaş farketmeksizin herkesin okumasını tavsiye edebileceğim bir kitap oldu. İçinde ince düşünülmüş çok güzel özlü sözler barındırıyor.
Kitabı en son deprem günü yatmadan önce okumuştum.Sonra evden kaçtık zaten.İki hafta yaşadığım şehre gitmedim.Daha sonra birkaç eşya almaya gittik ve eve çıktık.Kafamı dağıtır diye kitaplarımdan birkaç tanesini aldım.Bu kitabı da aldım.Ve sonunda bitirdim.
===================================
Bir ev kedisi olan Kitty, sahibi Emma ile mutlu bir yaşam sürer. Fakat Emma’nın başına gelenlerden sonra tek başına sürdüreceği hayatta kalma mücadelesi başlar, ki çoğu kişi bunun bir ev kedisi için o kadar da kolay olmadığını bilir.
ฅ^•ﻌ•^ฅฅ^•ﻌ•^ฅ
Kitty kendi başına sokaklarda yaşamayı ve kendini beslemeyi öğrenmelidir. Eski bir fırının bahçesinde yeni arkadaşlar edinmeye başlar: Flecki, Anusch ve dünyadaki iyilik ve kötülüğün felsefesiyle ilgilenen bilge kedi Bruno.
Sokakta kaldığı süre boyunca Kitty dünyaya dair pek çok şey öğrenir. Evlerini terk etmek zorunda kalan kedilerle tanışır. Sokaktaki yaşama uyum sağlamaya başlasa da Kitty kendisine yeniden bir ev bulmalıdır.
Mirjam Pressler , Alman kadın roman yazarı ve çevirmendir. Roman yazarı ve çevirmen Mirjam Pressler 16 Ocak 2019'da 78 yaşında ölmüştür.
Kitap Kitty adındaki bir kedinin hayatını anlatır. Kitty bir ev kedisidir. Sahibinin adı Emma Schwert olduğunu öğrenen Kitty için hayat daha yeni başlamıştır. Kitty sadece bir ablasının olduğunu bilmektedir. Emma ile mutlu mutlu yaşayan Kitty hayatını sorunsuz şekilde devam ettirmektedir. Emma kendine bir olay başına gelmesine ihtimal vererek Kitty'i hayata hazırlamaya başlamıştır. Bir gün Emma çok kötü öksürmeye başlamıştır. Bay Holbein telaşa kapılmış ve ambulansı aramıştır. Ardından Emma sedye ile ambulansa bindirilip götürülmüştür. Kitty artık tek başınadır ve hayatını idame ettirmek zorundadır. Kitty Bruno ve Flecki ile tanışmıştır. Sokakta kalan Kitty evsiz kalmıştır ve bir gün Anusch'un hamile olduğunu öğrenmiştir. Ve Kitty'de hamiledir ama yavrularına bir ev bulma macerası daha yeni başlamıştır.
Kitap yazar tarafından akıcı bir dille yazılmıştır.
Okumanızı tavsiye eder, kitaplı günler dilerim.
Selam, Ben KittyMirjam Pressler · Timaş Genç Yayınevi · 0102 okunma
Selam Ben Kitty, Mirjam Pressler tarafından yazılmış, çocuk ve gençlere hitap eden duygusal bir romandır. Kitap, Kitty adındaki bir kedinin gözünden anlatılan sıcak ve düşündürücü bir hikâyedir. Kitty, bir gün kendini bir barınakta bulur ve oradan yeni bir yuvaya gitmeyi bekler. Bu süreçte hem insanları hem de onların davranışlarını gözlemler.
Yeni sahipleriyle tanıştığında, insanların hayatına dahil olur ve onların duygularını, yalnızlıklarını, sevgilerini anlamaya başlar. Kitty’nin gözünden anlatılan bu hikâye, aslında insanların iç dünyasını ve ilişkilerini yansıtır. Bu kitap sadece bir kedinin hikâyesi gibi görünse de aslında insanların içsel yalnızlıklarını ve sevgi arayışını çok sade ama etkileyici bir dille anlatır. Kitty’nin masum bakışı, okuyucuya kendini sorgulatır:
“Sevmek mi daha zor, yoksa sevilmek mi?”
Selam, Ben KittyMirjam Pressler · Timaş Genç Yayınevi · 0102 okunma
Selam Ben Kitty” orijinal adı “Nathan Und Seine Kinder” Alman yazar Mirjam Pressler’in (Yahudi bir anneden doğmuş, koruyucu ailede büyümüş kadın yazar) tarafından yazılmıştır. 30’u aşkın çocuk ve gençlik kitabı yazmış, 300'den fazla çeviri yapmış ve birçok ödül almıştır. En önemli ve etkili eseri “Anne Frank'ın The Diary of a Young Girl”çevirisidir. (Yahudi bir çocuğun Nazi Toplama kamplarındaki günlüklerini kapsar.)
Selam, Ben Kitty; 32 bölümden oluşan her bir bölümün girişinde düşündürücü, derin sözler ve şiirler mevcuttur.
Etkileyici bir kurguya sahip bu eser iki açıdan değerlendirilmesi gerekir.
Birincisi çocuk kitabı olarak. Sevimli bir ev kedisi olan Kitty'nin başından geçenler, evden ayrılışı, sokakta, eski yıkık dökük bir fırında yaşam mücadelesi, göç olgusu, arkadaşlarıyla ilişkileri bakımından.
İkincisi, yazarın önsözde bahsettiği gibi hikayenin gerçekle olan bağlantısı, yani Nazi Almanyası’nın II. Dünya Savaşında Yahudilere uyguladığı soykırım. Toplama kampında ve sonrasında yaşananlar: İşkenceler, ölümler...
Selam Ben Kitty Özet, Birinci açıdan değerlendirmem:
Kırmızı çizgili kedi olan Kitty koruyucu annem dediği emekli öğretmen Emma Schwert ile mutlu, bahçesi olan bir evde mutlu bir şekilde yaşar.
Kitty ailesini hatırlamaz. Ablası aklına geldikçe adına Kassandra dediği hayali bir kahramanı düşler, onunla konuşur. Emma; Kitty'e yaşamak adına birçok şey öğretir. Çok özel anılar oluştururlar. Metin akışı boyunca bu anılar hatırlatılır.
Emma rahatsızlanınca bakacak kimsesi olmayınca huzurevine yatırılır. Kitty, hayvan barınağına gönderileceği için çok korkar. Kendini sokağa atar. Sokakta topallayan bir ev kedisi olan filozof Bruno ile tanışır. Kitty, Bruno ile samimi bir dostluk kurar.
Bruno, Kitty'i sarı siyah, beyaz benekli yaşlı Flecki ile
Bir kedinin gözünden bir roman yazılsa nasıl olurdu? Kitty ( sonunda y var:)) bu soruyu sizin için cevaplıyor. 32 bölümden oluşan kitabın bölüm başlıkları da oldukça ilginç ve kafiyeli. Dil akıcı, çeviri çok başarılı olmuş. Kitap içerisindeki resimleri sevdim. Çocuk ve ergenleri düşünerek kitap yazılmış. Şiddet, vb çocukları rahatsız edecek hiç bir şey yok. Çok eser miktarda fantastik bölüm var. Hayal etmesi bile güzel :))Küçüklere yazılmış gibi dursa da büyük okurlara da güzel mesajlar veren, zaman zaman düşündüren bir kitap.Gelelim konusuna;
Kitty küçük bir bebek kedi. Küçük bir kaza sonucu Emma ile hayat arkadaşı oluyor. Emma hiç evlenmemenin pişmanlığını yaşayan emekli yalnız bir kadın. Kitty ve Emma birbirine can yoldaşı olduktan bir süre sonra Emma rahatsızlanıp hastaneye kaldırılıyor ve Kitty sokaklara düşüyor. Neyseki kendine gerçek dostluklar ediniyor.
Kitap içerisindeki Nuh tufanı ve Fareli Köyün Kavalcısı masalının kedi versiyonunu çok beğendim. Tercihlerimizin önemi güzel vurgulanmış. Ölümü biz yetişkinlere de çocuklara fa çok güzel anlatmış. Sanırım en çok sonunu sevdim. İlk okul 3-4. sınıftan itibaren kolaylıkla okunabilir. Kedi severler her yaşta okuyabilir. İncelemeyi Kitty’nin cümlesi ile bitirmek istiyorum:
-Hayvanlar da ikinci veya üçüncü şansa sahiptir.
Mirjam Pressler 1940 Darmstadt doğumlu, bakıcı ana babanın yanında büyüdü. Frankfurt Güzel Sanatlar Akademisinde ve Münih’de dil okudu, bir yıl boyunca İsrael’de bir kibutzda yaşadı.
Almanya’ya döndükten sonra taksi şöförlüğü yaptı ve bir jean mağazası açtı. Tek başına yetiştirdiği, şimdi büyümüş olan üç kızın annesidir.
Mirjam Pressler 30’un üzerinde çocuk ve gençlik kitabı yazdı, bunların arasında “Bitterschokolade” (Oldenburg Gençlik kitapları ödülü), “Novemberkatzen”, “Wenn das Glück kommt, muss man ihm einen Stuhl hinstellen” (Alman Gençlik edebiyatı ödülü), “Malka Mai” (Alman Kitap ödülü) ve “Golem stiller Bruder”, “Shylocks Tochter” ve “Nathan und seine Kinder” ve Anne Frank’ın yaşam öyküsü olan “Ich sehne mich so” vardır.
'Alman diline yaptığı katkılardan ötürü' 2001’de Carl-Zuckmayer madalyasına layık görülmüştür. Toplu yapıtı için Alman Gençlik Edebiyatı özel ödülünü ve yazar ve çevirmen olarak gene toplu yapıtı için 2004 Alman Kitap ödülünü almıştır.