Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sessizin Payı

Nurdan Gürbilek

Sessizin Payı Sözleri ve Alıntıları

Sessizin Payı sözleri ve alıntılarını, Sessizin Payı kitap alıntılarını, Sessizin Payı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Dostoyevski’nin yoksullarından ne kadar farklı Tolstoy’unkiler. Dostoyevski’nin kendilerini hep başkalarıyla kıyaslayan, gözü yükseklerdeki yoksullarının, sonunda diz çökseler de Tanrı’nın adaletini sorgulamadan edemeyen kaybedenlerinin, yasaya meydan okuyan gururu incinmiş kent yoksullarının tersine Tolstoy’unkiler kötü koşullara şikâyet etmeden katlanır. Varlıklılarda yoksullarda olmayan bir şey vardır, diyordur Dostoyevski kahramanı; bu onları daha güçlü, daha bağımsız, daha başına buyruk kılar. Ben oraya nasıl ulaşacağım? Başına buyruk, sıradışı bir hayat sürmek için ne yapmalıyım? Tolstoy kahramanıysa tam tersini: Yoksullarda, varlıklılarda olmayan bir şey var. Ona nasıl ulaşacağım? Fazlalıklarımdan nasıl kurtulacak, kutsal sadeliğe nasıl ulaşacağım? Kendimi inançlı bir yoksula, ölümü sükûnetle kabul eden basit bir köylüye nasıl dönüştüreceğim?”
Erken yaşta okuyanlar bilir: Sıcak evinizde yoksul çocuğun hikayesini okurken çocuğa acırsınız; ama aslında o çocuk olmaktan korkuyorsunuzdur.
Yoksulluk LekesiKitabı okudu
Reklam
Türkiye'de cumhuriyetin bir kültürel yarık üstünde yükseldiğini ilk söyleyenlerden biri Peyami Safa'ydı.
Fatih Harbiye-Son DurakKitabı okudu
İnsanlık suçu denen şey yalnızca Avrupalıların canını acıttığında mı dava konusu olur?
Suç ve CezaKitabı okudu
sözcüklerin onarıcı gücüne inanmayanına dil "bir armağan değil de insanların bir kur­nazlığıymış gibi" gelir. "Şimdi kim, neyi, nasıl onarabilir?" Konuş­ma arzusu yok değildir; ama ne olduğu tam kavranamayan bir şey "sözcükleri ağızdan çıkar çıkmaz yararsız, ölü, yabancı" kılıyordur: "Bu dil değil diyorsun, geveze bir dilsizlik."
"Daimi ıstırap ıçinde olanların da işkence görenler kadar haykırmaya hakkı vardır."
Reklam
Kenan Evren’in ifadesi: “Biz ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik." Darbe bir kez başarılı olmuşsa,fiili güç hukuki güce dönüşmüşse eğer, ortada bir kurucu iktidar vardır. Başarılmış darbe suç değildir çünkü rejimi çoktan değiştirmiştir.
Doğru hayat gerçekten mümkün mü, yoksa 'yanlış hayat, doğru yaşanamaz' iddiasıyla mı yetineceğiz?"
Adorno, Ahlak Felsefesinin SorunlarıKitabı okudu
Bir ülkede kötülük hakim olabiliyorsa eğer,bu cani ruhlu insanların sayısı arttığı için değil,kötülük sıradanlaştığı içindir..
Reklam
12 Eylül davası 12 Eylül'ün haksızlıklarını telafi etmeyi amaçlayan bir adalet mücadelesi olarak değil, bir iktidar savaşı olarak yürütüldü. Adalet makamının bu davayı kurcalamaya hiç niyeti olmadı.
Gösterişsiz bir hayat özlemiyle evden kaçmıştı Tols­toy; ama o daha trendeyken, gazetelerin ilk sayfalarını onun kaçış haberleri süslüyordu.
Neden mi Tolstoy dedi?
“Dostoyevski'nin yoksullarından ne kadar farklı Tolstoy'unkiler. Dostoyevski'nin kendilerini hep başkalarıyla kıyaslayan, gözü yükseklerdeki yoksullarının, sonunda diz çökseler de Tanrı'nın adaletini sorgulamadan edemeyen kaybedenlerinin, yasaya meydan okuyan gururu incinmiş kent yoksullarının tersine Tolstoy'unkiler kötü koşullara şikâyet etmeden katlanır.”
Sayfa 51
"Yaşayanların konuşmaya başlayabilmesi için belki önce ölülerin konuşması gerek."
1.043 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.