2022 2. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2022 01:06
Ahmet Muhip Dıranas edebiyatımızın en önemli ve güzide şairlerinden. Şiirleri bir çok şaire ilham olmuş. Ben onun şiirlerini okurken sanki farklı bir dünya tasviri ile okuyorum. Şiirlerinde kullandığı dil akıcı ve anlaşır bu da onu Türk edebiyatına dair bilgisini gösteriyor.
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · İş Bankası Kültür Yayınları · 19821,672 okunma
·161 syf.·
2022 7. kitabı
Sen artık yaslayarak kızıl bir ufka başını güneşlerin peşinde, dalgın bakıp gideceksin, her yerde ve her akan suyla akıp gideceksin. Ahmet Muhip Dıranas akıcı bir dille yazdığı şiirleri tek kitapta toplayıp okurlara çok güzel bir şekilde sunmuş. Şiir severlere mutlaka tavsiye ediyorum. Bazı yerlerde çok anlamlı mesajlar veriyor sevgiliye, sevdiğine. Kişisel görüşlerini dile getiriyor bazı yerlerde hüzün, eleştiri, özlem ve geçmişle gelecek hayallerini çok güzel işlemiş. Tavsiye ederim, iyi okumalar.
2021 41. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2021 00:10
~Şiirler ~ Ahmet Muhip Dıranas Cumhuriyetten sonraki edebiyatımızda önemli bir yeri olan şair. Şiirlerini tek bir kitapta toplamış ve şiirlerinde zaman, kaçış duygusu, ölüm, yalnızlık hissi, tabiat, aşk, hüzün, vatan ve kahramanlık duygularını işlemiştir. Ayrıca Dıranas şiirlerinde, sese ve şekil mükemmelliğine önem vermiş, sembolizm akımının etkileri hissedilmektedir.
2019 6. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2019 22:01
Ahmet Muhip Dıranas Sinop'lu şairimiz. Sinop'lu olmasından mütevellit bir yakınlık oldu zaten ister istemez. Sonra biraz daha araştırdım bizim ilçeden ve sonra da yan köyden olduğunu öğrendim. Biraz daha araştırsam akraba çıkabilirdik herhalde :) Neyse konumuz bu değil :) Edebiyatta bazen yazarların, şairlerin ne anlattığından çok nasıl anlattığı ile ilgilenir bazı kişiler. Ben de biraz öyleyim sanırım. Nasıl anlattığı, dili nasıl kullandığı sanki biraz daha ön plana çıkıyor benim için. Buna en iyi örnek çok sevdiğim Hasan Ali Toptaş'ı verebilirim. Ahmet Muhip Dıranas da döneminde söz ustası olarak bilinen şairimiz. Şiirlere baktığımızda doğa, tabiat, ağaçlar, dağlar, deniz, vs. ön plandadır. Bunda Sinop' un ve askerliğini yaptığı Ağrı'nın da etkisi var. Gözlem yeteneği çok güçlü bir şair. Dıranas köyü için “Yaz kış yemyeşil ormanı, berrak akarsuları ile pek güzel ve şirin bir köydü. Tabiat burasını en güzel renkleri ve manzaraları ile süslemişti.” diyor. Doğduğumuz, büyüdüğümüz, yaşadığımız bölgenin hayatımızın gidişatı hakkında ne kadar önemli olduğunu da görüyoruz burada. Gerçi kişi istedikten sonra kişi bulunduğu yeri cennete de cehenneme de çevirir orası ayrı bir mesele ama yine de "Coğrafya Kaderdir" sözüne atıfta bulunarak, ben doğduğumuz büyüdüğümüz çevrenin yaşantımıza yön verme konusunda son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bazen istesek de olmaz çünkü. Şöyle bir bilgi edindim. "Ebru Özçalışkan ise Dıranas’ın söz varlığını oluşturan 9601 kelimeden 410’nun dünya, gökyüzü ve hava olaylarıyla, 352’sinin evren, zaman ve mevsimlerle, 146’sının bitkilerle, 96’sının denizle alakalı olduğunu tespit etmiş ve bu varlıkların onun şiirlerinde çokça yer almasının tabiatla iç içe geçen çocukluğuyla bağlantılı olduğunu vurgulamıştır." (Özçalışkan 2006: 436,
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Kültür Bakanlığı yayınları · 01,672 okunma
Ahmet Muhip Dıranas- Şiirler
2022 42. kitabı
Ahmet Muhip Dıranas, Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü gibi güzel bir bölüm okurken aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisi’nde kütüphane müdürlüğü de yapmış. Bu eseri de mevsimlerle, doğayla iç içe aşk kokan bir şiir kitabı.
·161 syf.·
2019 79. kitabı
Kelimeleri ilmek ilmek işlenmiş, her bir cümlesi yürekten akan damlalarla süslenmiş, duyguları çok iyi aktaran ve okurken hissettirip, aynı duygulara götüren bir kitap.
Puan vermedi
"Kaybolmuş sevdiklerimiz aşkına, Allah aşkına, gök, deniz aşkına Yağsın kar üstümüze buram buram." Bir anlatımın hem bu kadar derin hem de bu kadar yalın oluşu .. Okuyun, mutlaka okuyun !
2021 166. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2021 22:33
Ahmet Muhip Dıranas, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biri. Türkçeyi çok güzel kullandığını rahatlıkla söyleyebilirim. Saf şiir anlayışının en güzel örnekleri bu kitapta mevcut. İçerisinde kötü şiir yok.
2023 299. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2023 15:38
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin ustalarından Ahmet Muhip DıranasAhmet Muhip Dıranas’ın ŞiirlerŞiirler'nde aşk, tabiat, ölüm, hatıralar, sığ olmayan bir anlatımla ve düşündürücü boyutlar içinde verilmiştir. Kar, Selam, Ağrı, Serenad, Olvido ve Fahriye Abla gibi pek çok büyük şiirin şairidir..
Şiirler
2023 85. kitabı
"Yeşil pencerenden bir gül at bana, Işıklarla dolsun kalbimin içi. Geldim işte mevsim gibi kapına Gözlerimde bulut, saçlarımda çiğ." Merhabalar:) Bugün, Turgut Uyar'ın söylemiyle "Şiirimizde mutlu bir rastlantı" olan Ahmet Muhip Dıranas'ın "Şiirler" adlı kitabıyla geldim. Kitaba geçmeden önce şairimizi tanıyalım. Ahmet Muhip Dıranas'ın; *Ankara Erkek Lisesi'nde Faruk Nafîz Çamlıbel ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öğrencisi olduğunu, *İstanbul Üniversitesi'nde Felsefe bölümünü okuduğunu, *Ağrı'nın Sürbehan köyünde askerlik yaptığını ve ünlü "Ağrı" şiirinin bu zamanların ürünü olduğunu, *Yayımlanan ilk şiiri olan "Bir Kadına" adlı eserinin Ankara Lisesi'nden Muhip Atalay imzasıyla Milli Mecmua'da çıktığını, *Tevfik Fikret'in "Rübab-ı Şikeste" adlı eserini "Kırık Saz" başlığı ile Türkçeleştirdiğini ve bu çalışmanın İş Bankası Yayınları tarafından yayımlandığını biliyor muydunuz? ************************** Gelelim kitabımıza :) Şiirler, Ahmet Muhip Dıranas'ın ilk kez 1974'te yayımlanan eseridir. Burada bir parantez açayım. Çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir şairimizdir. Aynı zamanda hemşehrim olur. Sinopludur. Ara ara şiirlerine denk gelirim. Ama ilk kez bir kitabını okuma fırsatım oldu ve gerçekten neden bu kadar sevdiğimi bir kez daha anladım. Dıranas hececi şairlerimizden ve sese, ahenge çok önem veriyor. Neredeyse çoğu şiirinde bunu anlıyorsunuz. Ve gerçekten muhteşem bir şiir dili var.  Baktığımızda az şiiri olduğunu görüyoruz ama o kadar nitelikli yazılmışlar ki, insan doyamıyor. Ve bir de hepsi kendine özgü bir şekilde yazılmış. Evet hececi, ama sanki yenilik arayışları da var şiirlerde. Özellikle doğayı, aşkı, ölümü tema olarak işlemiş dizelerinde. Bir "Fahriye Abla" deyince zaten herkes onu tanıyor. Ama şairimiz bundan ibaret değil... En az onun kadar güzel Olvido,

Ahmet Muhip DıranasYazar · 4 kitap
Ahmet Muhip Dranas (d. 1909, Sinop; ö. 21 Haziran 1980, Ankara) Türk şair, yazar. Hayatı 1909 yılında Sinop'un Salı köyünde dünyaya geldi. Ankara Erkek Lisesi'ni bitirdi. Lisedeki edebiyat öğretmenleri Faruk Nafiz Çamlıbel ve Ahmet Hamdi Tanpınar, şiir sevgisinin gelişmesinde etkili oldular. Ankara Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde çalıştı(1930-1935). Ankara Hukuk Fakültesi'ne iki yıl devam ettikten sonra İstanbul'a gitti, Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdi ve burayı bitirdi. Güzel Sanatlar Akademisi Kütüphane müdürlüğü yaptı. Dolmabahçe Resim ve Heykel Müzesi resim yardımcılığında bulundu. 1939'da Ankara'ya döndü ve CHP Genel Merkezi'nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları'nı yönetti. Ağrı dolaylarında askerlik görevini yaptıktan sonra, Ankara'da Çocuk Esirgeme Kurumu Yayın Müdürü, Kurum Başkanı (1957-1960), daha sonra İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi oldu. Devlet Tiyatrosu Edebî Kurul Başkanlığı, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Politikaya atılarak Zafer gazetesinde yazılar yazdı. Birkaç kez DP'den milletvekili adayı olduysa da seçilemedi. Yayımlanan ilk şiiri, Ankara Lisesi'nden Muhip Atalay imzasıyla Milli Mecmua'da çıkan "Bir Kadına" adlı şiirdir 15 Eylül 1926. Sonra kendi imzası ile çeşitli dergilerde şiirler yayımladı. Çeşitli dergilerde yayımlanan şiirleri, 1974 yılında İş Bankası Kültür Yayınları arasında, "Şiirler" adı ile çıktı. Ayrıca Tevfik Fikret'in 'Rübab-ı Şikeste' adlı eserini Türkçeleştirerek 'Kırık Saz' adı ile yine İş Bankası yayınları arasında çıktı. 21 Haziran 1980'de Ankara'da vefat etti. Vasiyeti üzerine Sinop'un Salı köyünde toprağa verildi. Ahmet Muhip, Cahit Sıtkı Tarancı ile şiirde ahenge ve sese önem vermişlerdir. Mesela Kar şiirinde Ahmet Muhip sesi ön plana çıkarırken Olvido adlı şiirinde ne sesi anlama ne de anlamı sese baskın kılmıştır. Hece şiirinin son kuşağı denilebilecek şairler arasında Ahmet Muhip Dıranas, çağcıl Batı şiirine (Baudelaire, Verlaine) en yakın, kendinden bir iki kuşak sonrası şairler üzerinde, az sayıda şiirle bile olsa, uzun süre etkili olan bir şairdir. O da hocası Tanpınar gibi az yazmış, seyrek yayımlamış, şiirlerini şiire başladıktan neredeyse elli yıl sonra (1974) kitaplaştırmıştır. Gerek Fransız şiiri, gerekse kendinden önceki nesilden ustaları Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar'dan aldığı etkileri sanatına yedirerek özgün bir şiire ulaşmıştır. Hece ölçüsü sınırlarında kalarak ama durak ve vurgu yerlerini değiştirerek gelenekte çağdaşlığı yakalayan, tedaî (çağrışım) gücü yüksek, yurdu, insanı ve doğası ile barışık, alışılmadık deyiş örgüsüyle unutulmaz şiirler yazmıştır. Şiirlerinde aşk, tabiat, ölüm, hatıralar, sığ olmayan bir anlatımla ve düşündürücü biçimde verilmiştir. Fahriye Abla şiiri, Türk Edebiyatı'nın en ünlü şiirlerinden biridir.