2021 41. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2021 00:10
~Şiirler ~ Ahmet Muhip Dıranas Cumhuriyetten sonraki edebiyatımızda önemli bir yeri olan şair. Şiirlerini tek bir kitapta toplamış ve şiirlerinde zaman, kaçış duygusu, ölüm, yalnızlık hissi, tabiat, aşk, hüzün, vatan ve kahramanlık duygularını işlemiştir. Ayrıca Dıranas şiirlerinde, sese ve şekil mükemmelliğine önem vermiş, sembolizm akımının etkileri hissedilmektedir.
2021 166. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2021 22:33
Ahmet Muhip Dıranas, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biri. Türkçeyi çok güzel kullandığını rahatlıkla söyleyebilirim. Saf şiir anlayışının en güzel örnekleri bu kitapta mevcut. İçerisinde kötü şiir yok.
Şiirler
2023 85. kitabı
"Yeşil pencerenden bir gül at bana, Işıklarla dolsun kalbimin içi. Geldim işte mevsim gibi kapına
2018 3. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2018 22:28
Kardır yağan üstümüze geceden, Yağmurlu, karanlık bir düşünceden. Ormanın uğultusuyla birlikte Ve dörtnala, dümdüz bir mavilikte Kar yağıyor üstümüze, inceden. ... Türk şiirinde Cahit Sıtkı ile birlikte yeni bir çağ başlatan Dranas, sade,anlaşılır, akıcı dili ile ses ve şekil güzelliğine önem vererek kaleme aldığı bu yapıtı umarım beğenir, onun anlatmak istediklerini anlamaya çalışır, duygularını içinizde hissedersiniz. Herkese keyifli okumalar. Kitaplarla ve sağlıcakla kalın.
2022 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 00:57
Genelde bir yazarın "bütün şiirleri" kitaplarında bir kaç başyapıt haricindeki şiirler vasat oluyor. Bu kitap için de aynısını söylemek mümkün. Şiire özel bir ilginiz varsa okuyabilirsiniz. Herkese faydalı okumalar.
2024 4. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2024 13:42
Nihal Atsız'a olan saygısızlığı ağza alınmayacak sözlerini unutmayarak okumaya başladım şiirlerini lakin ne bir duygu ne bir hissiyat ne de bir kalite görebildim alıntı bile yapamadım. Belki onun bu saygısızlığına rağmen okuyup beğenen arkadaşlar vardır ben beğenemedim. Zaman kaybı...
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Everest Yayınları · 20231,669 okunma
Ye Sen, Güven; Faydasını Göreceksin!
2021 25. kitabı
. Ne kadar duru bir anlatımı var şiirlerinde Ahmet Muhip’in. Dolayısıyla seçtiği kelimeler de o derece sade ve tanıdık. (Hal böyle olunca seçtiği konular da...) Şiirlerinin şiirselliği oldukça yüksek ama hemen her şiirinde sanki neyden bahsettiğini ancak kendisi biliyor gibi... Okur için şiirlerinin hikayesini ve amacını keşfetmek, şiirlerin okurun zihninde bir resim ya da anlam oluşturması oldukça oldukça oldukça zor görünüyor. Buna rağmen şiirlerin okurdaki (kalbindeki) dolaylı etkisi büyük; bunun da sebebi anlatımdaki sadelik, kelimelerdeki yakınlık, anlaşılmazlığına rağmen hiç anlaşılmaz ve yabancılık hissi vermemesi, şey gibi; elmayı yemen için içeriğinde neler olduğunu bilmene gerek yok; güzel ve tatlıdır. Ye sen, güven... Faydasını göreceksin! B/Öyle bir şey! Ama acaba okudukça okudukça bir şey keşfedebilir mi insan bu şiirlerden! Bilemiyorum şimdiden. Şiir gibi şiirler doğrusu! Okuduğuma, okumaya devam edecek olmama seviniyorum... Zamandan ve mekandan sıyrılmış havasıyla, sembolizme yakın tarzıyla zor gerçi bu şiirlerle kucaklaşmak ama kesinlikle bir sefer tanıştıktan sonra insanı bırakmıyor. Ahmet Haşim gibi ama onun berisinde... Sade kalarak derin, daha doğrusu nüfuzlu olmak nasıl olur’un şiirleri bunlar..... Sade, derin, nüfuzlu ve de sırlı, sihirli, zamansız, keşfe de daima açık şiirler... .
·170 syf.·
2025 776. kitabı
Ahmet beyin güzel şiirleri var. Duygusallık barındırıyor çokça. Aşk ile süslenmiş kelimeler, kitaba güzellik katıyor. Selam, sonsuzluğun aydınlık bahçesinden Selam, senelerce, senelerce evvele, Hatırası kalbe ışıklarla dökülen En sevgiliye, en iyiye, en güzele. Kardır yağan üstümüze geceden, Yağmurlu, karanlık bir düşünceden, Ormanın uğultusuyla birlikte Ve dörtnala, dümdüz bir mavilikte Kar yağıyor üstümüze, inceden.
Puan vermedi·170 syf.·
2024 4. kitabı
Şiirle bağımı ortaokul Türkçe Öğretmenim kurmuştu ve o gün bu gündür şiir okumayı, dinlemeyi çok seviyorum. Siz de benim gibi iseniz tavsiyem öncelikle Türk şairleri okumanız. Çünkü şiir çeviri ile bozulmaya çok müsait bir tür ve ne kadar güzel çalışmalar yapılıp dilimize çevrilse de ufak tefek çeviri hatası (veya edebi yanlışlar) anlamın bozulmasına / kaymasına sebep oluyor. Bu da şiirden alabileceğiniz hazzı azaltabiliyor. Tercih senin sevgili güzel okur keyifli okumalar diliyorum.
2022 92. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2022 18:47
Akıcı ve içinde beğendiğim şiirlerin olduğu bir şiir kitabıydı. Genel olarak kitabı beğendiğimi söyleyebilirim. Okuyacak olanlara iyi okumalar diliyorum.

Ahmet Muhip DıranasYazar · 4 kitap
Ahmet Muhip Dranas (d. 1909, Sinop; ö. 21 Haziran 1980, Ankara) Türk şair, yazar. Hayatı 1909 yılında Sinop'un Salı köyünde dünyaya geldi. Ankara Erkek Lisesi'ni bitirdi. Lisedeki edebiyat öğretmenleri Faruk Nafiz Çamlıbel ve Ahmet Hamdi Tanpınar, şiir sevgisinin gelişmesinde etkili oldular. Ankara Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde çalıştı(1930-1935). Ankara Hukuk Fakültesi'ne iki yıl devam ettikten sonra İstanbul'a gitti, Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdi ve burayı bitirdi. Güzel Sanatlar Akademisi Kütüphane müdürlüğü yaptı. Dolmabahçe Resim ve Heykel Müzesi resim yardımcılığında bulundu. 1939'da Ankara'ya döndü ve CHP Genel Merkezi'nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları'nı yönetti. Ağrı dolaylarında askerlik görevini yaptıktan sonra, Ankara'da Çocuk Esirgeme Kurumu Yayın Müdürü, Kurum Başkanı (1957-1960), daha sonra İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi oldu. Devlet Tiyatrosu Edebî Kurul Başkanlığı, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Politikaya atılarak Zafer gazetesinde yazılar yazdı. Birkaç kez DP'den milletvekili adayı olduysa da seçilemedi. Yayımlanan ilk şiiri, Ankara Lisesi'nden Muhip Atalay imzasıyla Milli Mecmua'da çıkan "Bir Kadına" adlı şiirdir 15 Eylül 1926. Sonra kendi imzası ile çeşitli dergilerde şiirler yayımladı. Çeşitli dergilerde yayımlanan şiirleri, 1974 yılında İş Bankası Kültür Yayınları arasında, "Şiirler" adı ile çıktı. Ayrıca Tevfik Fikret'in 'Rübab-ı Şikeste' adlı eserini Türkçeleştirerek 'Kırık Saz' adı ile yine İş Bankası yayınları arasında çıktı. 21 Haziran 1980'de Ankara'da vefat etti. Vasiyeti üzerine Sinop'un Salı köyünde toprağa verildi. Ahmet Muhip, Cahit Sıtkı Tarancı ile şiirde ahenge ve sese önem vermişlerdir. Mesela Kar şiirinde Ahmet Muhip sesi ön plana çıkarırken Olvido adlı şiirinde ne sesi anlama ne de anlamı sese baskın kılmıştır. Hece şiirinin son kuşağı denilebilecek şairler arasında Ahmet Muhip Dıranas, çağcıl Batı şiirine (Baudelaire, Verlaine) en yakın, kendinden bir iki kuşak sonrası şairler üzerinde, az sayıda şiirle bile olsa, uzun süre etkili olan bir şairdir. O da hocası Tanpınar gibi az yazmış, seyrek yayımlamış, şiirlerini şiire başladıktan neredeyse elli yıl sonra (1974) kitaplaştırmıştır. Gerek Fransız şiiri, gerekse kendinden önceki nesilden ustaları Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar'dan aldığı etkileri sanatına yedirerek özgün bir şiire ulaşmıştır. Hece ölçüsü sınırlarında kalarak ama durak ve vurgu yerlerini değiştirerek gelenekte çağdaşlığı yakalayan, tedaî (çağrışım) gücü yüksek, yurdu, insanı ve doğası ile barışık, alışılmadık deyiş örgüsüyle unutulmaz şiirler yazmıştır. Şiirlerinde aşk, tabiat, ölüm, hatıralar, sığ olmayan bir anlatımla ve düşündürücü biçimde verilmiştir. Fahriye Abla şiiri, Türk Edebiyatı'nın en ünlü şiirlerinden biridir.