Bu kitap, siyaset-toplum ilişkisi üzerine yazılmış bir kitap olup on beş başlıktan oluşuyor: Orta Çağ dönemine kadarki siyaset filozoflarının toplum hakkında görüşleri; daha sonra, Weber'den Schmitt'e kadar uzanan modern siyasi düşünürlerin düşünceleri; ve Derrida, Faucault, Baudrillad gibi post-modern dönemin aydınlarının siyaset üzerine söyledikleri şeyler. Bir de buna ek olarak, kitabın başında ve sonunda, "siyasetin sosyolojisi nedir" sorusu üzerine yazılan birkaç metin var. (Toplamda üç yüz elli sayfa.)
Belirtmeden geçemeyeceğim, bu kitap, üniversitelerde okutulan temel bir ders kitabı. Açık, az ve öz, nesnel bir yapıt. Ve iyi bir kitap. Sosyolojiye ilgi duyan herkesin okumasını tavsiye ederim. (Özellikle siyaset bilimciler ve hukukçular bu kitabı okusun.) Bana bir şeyler kattı, okuyana da bir şeyler katacağından eminim.
(Siyasetin felsefesini merak edenlere zaten daha önce başka bir inceleme yazmıştım. Merak edenler eski incelemelerime bakabilir.)
Yazara gelince, Nur Vergin hocayı tanımıyorum. Geçtiğimiz yıllarda vefat etmiş. Ona da bu vesile ile Allah rahmet eylesin diyelim. Son olarak: 9/10 veriyorum