Kavramlar, Tanımlar, Yaklaşımlar

Siyasetin Sosyolojisi

Nur Vergin
Sosyal bilimlerde değişimin çok yavaş seyrettiği söylenegelir. Bilginin tıpta ya da mühendislik bilimlerinde olduğu gibi sık sık yenilenmediği görüşü hakimdir. Oysa, özellikle 1980´li yıllardan itibaren dünyada meydana gelen Sovyetler Birliği´nin çöküşü, uluslararası göçün patlaması, etnik savaşlar ve küreselleşen ekonomi gibi devasa değişimlerin de etkisi ile siyaset sosyolojisi de kendi içinde bir dizi zincirleme değişimlere uğramaya başlamıştır. Alışılagelmiş açıklama modelleri yetersiz kalmış, toplumsal-siyasal gerçekliliği çözümlemek için yeni kavramların gerekli olduğu anlaşılmıştır. Yeni duyarlılıkların boy göstermesi ile birlikte siyaset sosyologlarının ilgi odakları değişmiştir. 1950´lerin davranışçı ve aşırı ampirik yaklaşımlarının yerine felsefeyle iç içe geçmiş kuramsal çalışmalar hız kazanmaya başlamıştır. Bu kitapta klasik siyaset sosyolojisi teorisyenlerinin yanı sıra yeni arayışların Habermas, Foucault, Mouffe gibi birçok önde gelen isimlerin çalışmaları irdeleniyor. Henüz hangi yönde gelişmekte olduğu kesinlik kazanmayan siyaset sosyolojisinin kabuk değiştirme çabaları izleniyor. (Arka Kapak)
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 4 dk.Sayfa Sayısı: 355Basım Tarihi: Mart 2003Yayınevi: Bağlam Yayıncılık
ISBN: 9789756947920Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

352 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Siyasetin Sosyolojisi - Nur Vergin
Bu kitap, siyaset-toplum ilişkisi üzerine yazılmış bir kitap olup on beş başlıktan oluşuyor: Orta Çağ dönemine kadarki siyaset filozoflarının toplum hakkında görüşleri; daha sonra, Weber'den Schmitt'e kadar uzanan modern siyasi düşünürlerin düşünceleri; ve Derrida, Faucault, Baudrillad gibi post-modern dönemin aydınlarının siyaset üzerine söyledikleri şeyler. Bir de buna ek olarak, kitabın başında ve sonunda, "siyasetin sosyolojisi nedir" sorusu üzerine yazılan birkaç metin var. (Toplamda üç yüz elli sayfa.) Belirtmeden geçemeyeceğim, bu kitap, üniversitelerde okutulan temel bir ders kitabı. Açık, az ve öz, nesnel bir yapıt. Ve iyi bir kitap. Sosyolojiye ilgi duyan herkesin okumasını tavsiye ederim. (Özellikle siyaset bilimciler ve hukukçular bu kitabı okusun.) Bana bir şeyler kattı, okuyana da bir şeyler katacağından eminim. (Siyasetin felsefesini merak edenlere zaten daha önce başka bir inceleme yazmıştım. Merak edenler eski incelemelerime bakabilir.) Yazara gelince, Nur Vergin hocayı tanımıyorum. Geçtiğimiz yıllarda vefat etmiş. Ona da bu vesile ile Allah rahmet eylesin diyelim. Son olarak: 9/10 veriyorum
Siyasetin Sosyolojisi
Siyasetin SosyolojisiNur Vergin · Doğan Kitap · 2008252 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Siyaseti, siyasal sistemleri, iktidarı, otoriteyi ve daha bir çok şeyi anlamamız için gereken tüm anahtar kavramlari sunan güzel bir kitap. Kitap, carl schmitt, foucault, habermas, gramsci gibi modern siyaset felsefesi dusunurlerinin yakın dönemde geliştirdikleri kuram ve kavramsallastirmalari bize sunarak güncel yorumlamalarda bulunmaktadir.
Siyasetin Sosyolojisi
Siyasetin SosyolojisiNur Vergin · Doğan Kitap · 2008252 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.