Sobe Saklanmayan Ebe

1 Aralık 2025
The Kitap Çocuk Yayınları

2026 103. kitabı
Okunma: 26 Mart 2026 15:19
Dört element bir araya geldi hava , su , ateş , toprak Bir ateş belirdi havada yusyuvarlak Genişletip gittikçe büyülü çember Zamanda bir yol açarak.... 2025 yılı Don Kişot ödülü finalisti bir kitapla geldim bugün sevgili çocuklar için. Bu kez kitabımız 8yaş ve üstü için uygun olacaktır. Belis ,annesi ve babasıyla birlikte tatil için rahmetli anneannesinin evine gider.Samsundan da dayısı ve kuzenleri gelir .Orda internet olmadığı için mutsuzdur.Kapadokya daki bu köyde ne yapacağını düşünür. Dayısı kuzeni ve ona ışıklı bir topaç alır.Onla da biraz oynayınca sıkıyorlar ve saklambaç oynamaya karar verirler . Belis garajda anneannesinin eski sandığını bulur ve onun içine girer. Sandığın kapanmasıyla kendini başka bir zamanda bulur Hititler zamanına gitmiştir Tavananna ve ikizi Anita ile tanışır. Onlar umacılardan saklanmak için yeraltı şehirlerinde yaşamaktadırlar belisin de umacılardan olmadığına inanmaları biraz zaman alır dışarı çıktıklarında umacılar tarafından kaçırılırlar ve Uçhisar Kalesine hapsedilirler Kaçmak için dört bilmeceyi bulup Dört elementi bir araya getirmeleri gerekmektedir . Bakalım Belis zamanına geri gelecek mi? Yaşadıkları ruya mi ? Arkadaşlık, kardeşlik, dostluk kavramlarını cok guzel aktarmış kitap Tarihin önemini de yansıtması açısından mutlaka tavsiye ederim .Hatta bu kitabı okuduktan sonra Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gezmelerini öneririm... Kitapları çocukların erişebilecegi yerlerde saklamayınız... Sobe Saklanmayan Ebe Arzu Başer
Puan vermedi
Bugün sizi basit bir oyunun ortasında başlayıp insanı hiç beklemediği bir serüvenin içine çeken bir hikayeye götürmek istiyorum… Sobe Saklanmayan Ebe-Arzu Başer Yaz tatilinde anneannesinin evine giden Belis kuzenleriyle birlikte zaman geçirirken kendini bir oyunun içinde buluyor. Saklanmak için seçtiği yer ise her şeyi değiştiren o eski sandık oluyor. Çünkü bu sandık sıradan bir eşya olmaktan çok uzak. Bir anda kendini başka bir zamanın içinde bulan Belis için artık her şey farklı. Tanımadığı bir dönemde bilmediği bir ortamda hem ne olduğunu anlamaya çalışıyor hem de geri dönmenin yollarını arıyor. Eğer içinde hem eğlence hem de keşif barındıran bir hikaye arıyorsanız bu kitap tam sizlik... Hazırsanız… Bazen en sıradan oyunların bile insanı bambaşka yerlere götürebileceğini birlikte görebiliriz. Kim bilir… Belki de bazı yolculuklar hiç planlanmadan başlıyordur.
Puan vermedi
SOBE SAKLANMAYAN EBE/ ARZU BAŞER Merhaba, Kapadokya’ya gitmeye ne dersiniz? Ama bildiğimiz peribacalarının, sıcak hava balonlarının olduğu günümüz Kapadokya’sından bahsetmiyorum. Arzu Başer’in kaleme aldığı "Sobe Saklanmayan Ebe" ile Hititlerin gizemli dünyasına, tam 4500 yıl öncesine davetliyiz! ​Hikaye, ana karakterimiz Belis’in yaz tatili için ailesiyle birlikte anneannesinin evine gitmesiyle başlıyor. İnternetin pek çekmediği bu evde, kuzenler ekranlardan uzaklaşıp eski usul oyunlar oynamaya karar veriyorlar. Belis, saklambaç oynarken saklanmak için anneannesinin eski sandığına giriyor. Ancak o sandık sıradan bir eşya değil, adeta bir zaman makinesi görevini görüyor. Belis, kuzenlerinin onu bulmasını beklerken kendini bir anda Hititlerin yeraltı şehirlerinde buluyor. ​Zaman yolculuğu yaptığını anlayan ve büyük bir şok yaşayan Belis, burada Tavanna adında bir kızla tanışıyor. İlk başta birbirlerinden çekinseler de kısa sürede dost oluyorlar ve Belis onu gelecekten geldiğine ikna ediyor. Tavanna’nın ikiz kardeşi Anitta da onlara katılıyor. Üç arkadaş, Belis’in kendi zamanına ve ailesine dönebilmesi için bir yol aramaya başlıyorlar. ​Bu süreçte ne yapacaklarını bilemedikleri için Bilge Kütüphaneci’ye danışıyorlar. Kütüphaneci onlara, eve dönüşün tek yolunun "Zaman Anahtarı"nı bulmak olduğunu söylüyor. Tabii anahtarı bulmak yetmiyor; bir de karşılarına çıkan 4 zorlu soruyu cevaplamaları gerekiyor. ​Acaba Belis ve arkadaşları anahtarı bulabilecek mi? O soruların cevaplarını bilip Belis ailesine kavuşabilecek mi? Tüm bu soruların cevabı kitabın içinde gizli. Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden biri olan Hititleri çocuklara ve gençlere bu kadar sürükleyici bir macera ile anlattığı için yazarı tebrik etmek lazım. Keyifle okuduğum, herkese tavsiye edebileceğim
2026 29. kitabı
MERHABA ARKADAŞLAR Bugün sizlere macera, gizem ve tarihi bir yolculuğun bir araya gelip harmanlandığı bu güzel kitabın yorumuyla geldim Belis, yaz tatili için Nevşehir’deki rahmetli anneannesinin evine gider. Telefon ve internetin çekmediği bu evde kuzenleriyle birlikte ekranlardan uzaklaşıp saklambaç oynamaya karar verirler. Oyun sırasında saklanmak için eski bir sandığın içine giren Belis, kendini bir anda 4500 yıl öncesinde bulur.Zaman yolculuğu yaparak Hititler dönemine giden Belis, burada tanıştığı ikiz kardeşler Tavananna ve Anitta ile birlikte kendi zamanına dönebilmenin yollarını arar. Kapadokya’nın gizemli dehlizlerinde ve yeraltı şehirlerinde hem zamanla yarışırlar hem de peşlerindeki düşman askerlerden kurtulmaya çalışırlar. Peki Belis kendi zamanına dönebilecek mi? Karşılarına çıkan zorlukları aşabilecekler mi? Daha önce Kapadokya’yı görmüş biri olarak, bu kitabı okurken sanki gerçekten oradaymışım gibi hissettim. Bu yönüyle beni çok etkiledi. Gitmeyenler için de merak uyandıracak, o atmosferi hissettirecek bir anlatımı vardı.Heyecanlı bir zaman yolculuğuydu. Eminim çocuklar hiç sıkılmadan okuyacak, hatta o gizemi hissettikten sonra ellerinden bırakamayacaklar. Özellikle okuma zorluğu yaşayan çocuklar için de çok uygun olduğunu düşünüyorum. Keyif alarak okuduğum bir kitaptı sizlere de öneririm
2026 89. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 03:28
"SOBE SAKLANMAYAN EBE" "Dört element bir araya geldi. Hava, su, ateş, toprak. Bir ışık belirdi havada yusyuvarlak. Genişledi gittikçe büyülü çember. Zamanda bir yol açarak." Çocukluğumuzun en saf, en neşeli anları çoğu zaman basit oyunların içinde saklıdır. Saklambaç, sobelemece, kovalamaca… Ama ya bir oyun, bizi yalnızca çocukluğumuzun içine değil, binlerce yıl öncesine götürseydi? Kapadokya denince aklınıza ne geliyor? Peribacaları, sıcak hava balonları, romantik taş evler… Peki ya 4500 yıl öncesini? Eser, bizi tam da oraya, Hititlerin gizemli dünyasına yolculuğa çıkarıyor. Hikâyemiz, ana karakterimiz Belis’in yaz tatili için anneannesinin evine gitmesiyle başlıyor. İnternetin çekmediği bu evde kuzenler ekranlardan uzaklaşıp eski usul oyunlar oynamaya karar veriyor. Belis saklambaç oynarken anneannesinin eski sandığına giriyor – ama o sandık sıradan bir eşya değil, âdeta bir zaman makinesi! Kuzenleriyle birlikte geçirdiği zaman, aslında sadece bir tatil değil; keşiflerle dolu bir yolculuğun başlangıcı. Eski bir sandıkta saklanarak başladığı oyun, onu hiç beklemediği bir serüvene sürüklüyor. Bir anda kendini 4500 yıl öncesinde bulan Belis, Anadolu’nun köklü medeniyetlerinden biri olan Hititler’in dünyasına adım atıyor. Burada Tavanna adında bir kızla tanışıyor. İlk başta çekingen davransalar da kısa sürede dost oluyorlar. Tavanna’nın ikiz kardeşi Anitta da onlara katılıyor. Üç arkadaş, Belis’in kendi zamanına dönebilmesi için bir yol ararken Bilge Kütüphaneci’ye danışıyorlar. Onlara “Zaman Anahtarı”nı bulmaları gerektiğini ve karşılarına çıkacak 4 zorlu soruyu cevaplamaları gerektiğini söylüyor. Tavananna ve Anitta ile kurulan dostluk, hikâyenin duygusal omurgasını oluşturuyor. Farklı zamanlardan gelen bu çocukların ortak noktası ise merak, cesaret ve birbirlerine
2026 23. kitabı
Son dönemlerde ödül alan kitapları okumaya iyice sardım. Bu da onlardan biri oldu Kitabımız çocukluğun en masum oyunlarından birini alıp içine gizem, tarih ve gerilim ekleyen sürükleyici bir hikâye sunuyor. Çizimleriyle de atmosferi desteklenmiş Yazarımız Belis’in Kapadokya’daki bir köyde başlayan sıradan tatilini öyle bir noktaya taşıyor ki, bir anda kendini Hititler döneminde, yeraltı şehirlerinde ve kaçışın imkânsız göründüğü bir yolculuğun içinde buluyorsunuz. Okurken “Keşke Belis gibi bir olay yaşasam” diye düşünmeden edemedim Karanlık tüneller, çözülmesi gereken bilmeceler ve dört elementin gücü… Hikâye ilerledikçe tempo hiç düşmüyor. Her sayfa “bir sonraki ne olacak?” hissiyle akıyor. Sizi ilk sayfadan içine çeken bir kurgu kendisi. Ama bu kitap sadece bir macera değil. Aynı zamanda korkunun içinde cesareti, yabancılığın içinde dostluğu ve oyunun içinde saklı olan gerçekleri anlatıyor. Tanıdık bir oyundan bu kadar farklı ve derin bir dünya kurulabilmesi çok hoşuma gitti doğrusu. Gerçek mekânlarla fantastik kurgunun birleşmesi de kitabı daha etkileyici kılıyor Bir çocuk kitabından çok daha fazlasıyla bu eser. Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar
1000k