Konu Özeti (Detaylı)
Giriş / Dünyanın Durumu
Kitabın evreninde, insanlar uzun zaman önce ortadan kalkmış kabul edilmektedir. Robotlar dünyayı kontrol etmektedir. Bu robot toplumunda her bireyin belirlenmiş bir amacı vardır; düzen, verimlilik ve kurallara uyum ön plandadır. İnsanların yokluğu sayesinde savaş, çevre kirliliği, suç gibi toplumsal sorunlar ortadan kalkmış gibi görünür.
Ana karakterlerden biri olan robot XR_935 (kısaca XR), kurallara sorgusuzca bağlı bir robot olarak yetiştirilmiştir. Onun dünyasında “insanlar şeytandır, hatalıdır” gibi bir inanç sistemi yaygındır.
XR ve iki robot arkadaşı, Ceeron ve SkD ile birlikte çalışmaktadır. Ceeron daha büyük, SkD daha küçük boyutlu ve iletişim biçimi farklıdır (SkD bazı mesajları ekranında emoji benzeri işaretlerle ifade eder)
İnsan Emma’nın Ortaya Çıkışı & Yolculuk Başlıyor
XR ve arkadaşları bir gün sıra dışı bir durumla karşılaşırlar: Emma adında bir kız çocuğu vardır ve insan olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu, robot toplumunda “varlığı yasaklanmış” bir duruma denk gelmektedir.
Emma, aslında yeraltında yaşayan bir sığınakta büyümüştür; dış dünyaya çok çıkmamıştır. Ailesi için ilaç veya yardım arayışı içinde sığınaktan dışarı çıkar. Emma’nın insan olması, XR’ın bugüne kadar sahip olduğu inançlara meydan okur.
Emma’nın yanında haritasında “kırmızı nokta” işaretli bir hedef yer vardır. Bu hedefe gitmek üzere XR, Ceeron ve SkD ile birlikte tehlikeli bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuk, hem fiziksel engelleri hem de kurallara ve sisteme karşı içsel çatışmaları içerir.
Yolculuk boyunca XR, Emma’yla iletişim kurmayı, duyguyu anlamayı ve robotlara öğretilen temel doğruları sorgulamayı öğrenir. “İnsanlar kötüdür” gibi basit bir dogma, Emma’yla tanışınca karmaşıklaşır.
Çatışmalar, Tehlikeler ve Dönüşüm
Yol boyunca, üç