Zeynep Eşin
2011
Alakarga Sanat Yayınları

2025 100. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 13:13
Herkese merhabalar Öykü okumayı ne kadar sevdiğimi biliyorsunuz. Zeynep Eşin hocamın kalemini de uzun zamandır merak ediyordum ve Son Üç Dakika ile tanışınca iyi ki dedim. Dokuz öyküden oluşan bu kitap ilk bakışta kısa bir molalık gibi görünüyor ama her satırı derin bir yüzleşmeye davet ediyor. Yazar, hayatın sessiz köşelerinde saklı kalan acıları, görmezden gelinen yaraları, kimsenin fark etmediği küçük ama ağır anları ustalıkla yakalıyor. Süslenmemiş, sahici bir dil… Tam da bu sadelik öyküleri daha güçlü kılıyor. Her biri başka bir hayatın sessiz çığlığı gibi. Kapak kapanıyor ama içinizde sorular, görüntüler, yankılar kalıyor. Her öykü bittiğinde içimde başka bir odanın kapısı aralandı; her odada tanıdık bir yüz, bildik bir his vardı. Yazar her gün bir öykü okumanızı öneriyor ama inanın o plana uymak zor. Karakterlerin gerçekliği ve duyguların ağırlığı sizi sayfalar arasında sürükleyip sona ulaştırıyor. Ve asıl okuma, kitap kapandıktan sonra başlıyor; düşünceler, sorular, yankılar gün boyu aklınızda dolaşıyor. Kalbe dokunan, insana insanı hatırlatan, kısa ama derin bir yolculuk arayan herkese gönülden tavsiye ederim. Kitapla kalın
Son Üç DakikaZeynep Eşin · Alakarga Sanat Yayınları · 201134 okunma
2022 468. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2022 10:44
Yetmiş sekiz sayfanın içine; başımızı çevirip görmezden geldiklerimizi, “bana dokunmayan yılan bin yaşasın”ları, biz bakmayınca yok oluyor sandıklarımızı, “aman bana ne”leri, tepeden tırnağa kadın olmayı, erkeksin sen denildiği için kendini erkek sananları, erkek olmayı da sadece sert olmak zannedenleri, eziyeti, yok sayılmayı, ihmal edilmeyi, acıları, kayıpları, ama buna rağmen dönüp duran dünya üzerinde ayakta kalma çabasını, sabrı ve taşınca olanları, içine ata ata çatlayanları, kafayı sıyırıp bir kenara koyanları, kabullenişleri ve asla kabullenilmeyenleri, unutulanları ve bir de hiç unutamadıklarımızı, erkeği, kadını, çocuğu, anayı, babayı, evladı, karıyı, kocayı, komşuyu, can dostunu, düşmanı, kısacası insanı, insana dair olanı, bu kadarı da olmaz dediğimiz halde halbuki her gün bilmediğimiz bir yerlerde sessiz sedasız olanları nasıl sığdırır bir insan? Üstelik sadece #sonüçdakika ‘da nasıl başarır bunu? @zeynoeesin yapmış, hem de öyle güzel yapmış ki içinize oturmaması imkansız. Kendisinin de dediği gibi her bir #hikaye olması gerektiği gibi #hüzünlü ve #ağır Ağır çünkü insan olanın ağrına gidiyor okunanlar. Size de dokunacak eminim. Her bir hikayeye ayrı bir gün ayırın, diye tavsiye etmiş #zeynepeşin , ben de o niyetle çıktım yola ama Asya, Leyla, Filiz, Ahmet ve Samet sadece bir hikaye kahramanı olamayacak kadar gerçek olunca, bırakmadılar elimi. “Kitap burada biter” yazısına ne ara geldiğimi anlamadan bitti kitap ama okuduklarımın muhakemesi uzunca süre devam edecek arka planda. Gerçekleri kabule, görmezden gelmeye alıştırıldıklarımızı görmeye, şapkanızı önünüze koyup objektif bir değerlendirme yapmaya cesaretiniz var mı? Buyrun öyleyse #roman olsun diye yazılmış bir metinden çok daha fazlası Son Üç Dakika, yüzünüze tokat gibi çarpmak için sizi bekliyor.
2022 61. kitabı
Içinde dokuz ayrı öyküden oluşan her biri ayri ayrı yüreğinize dokunan hayatın içinden hikayeleriyle bunlarda maalesef var dediğimiz gerçek hikayeler. Kimi bir umuda tutunur yaşamak için, kimi görmezden gelir içinde bulunduğu durumu,kimi gidenin gittigini kabul etmez varmış gibi davranır, kimide artık yeter der geri dönülmez bir anlik öfkenin kurbanı olur. Kimse hayata gelirken kötü doğmaz bize yaşatilandır kötülüğe iten, zeynep hanım bizlere o kadar güzel anlatmış ki öykülerinde ilmek ilmek işlemiş en yalın diliyle.. Hayatımızda karşılaştığımız tüm olumsuzlukların iyiye dönüştürebilme umuduyla sizde bu güzel öykü kitabıyla buluşmanızı ve okumanızı tavsiye ederim..
Roman
2022 145. kitabı
Artık biliyorsunuz #öykü kitapları benim ruhumun dinlenme durakları. Ama bu sefer okuduğum dinlemekten çok gerçeklerin tekrar ve tekrar yüzüme çarpılması gibiydi diyebilirim. İnsan ömründe üç dakikalık bir dönem neyi ifade edebilir? Yada insan üç dakikada neler yaşayabilir? Ömrümüzün her bir saniyesinin kıymeti bilinmeliyken üç dakika ne kadarda büyük bir zaman dilimi değil mi? 9 öykü ve her bir öyküde farklı bir yaşam, farklı bir can, farklı bir acı, farklı bir kadın... Bizim normal hayatımıza devam ettiğimiz o üç dakikada neler oluyor hiç düşündüz mü? Peki ya görmezden gelince acılar geçiyor mu? Zaman her şeyin ilacı mı? İşte bir çok duyguyu ve soruyu beraberinde getiren,alt mesajları sağlam bir yolculuktu benim için. Hani şu az sayfaya çokca anlam yükleyen bir yazarlar vardır. İşte yazarımız tamda bu türün hakimiydi. Ben severek, hayret ederek ve çokça derinleşerek okudum kitabı. Su gibi aktıdan çok acıyla aktı diyebilirim sizlere. Yazarımızın kalemi daim olsun.
2023 19. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2023 00:53
Son Üç Dakika için yazar her gün bir öykü okumanızı tavsiye ediyor kitabın başında. Ama hüzün o kadar aklı selim yakalıyor ki satırlarda sizi, bambaşka bir öykü bir sonraki, biliyorsun ama yine de devam ediyorsun. Ben bu tavsiyeye 1 gün uydum, ama sonra bir oturuşta bitirdim. “Git” Dedi Bana ve Uzay Boşluğu adlı öyküler sanırım favorim diyebilirim.
Hikaye-Öykü
2023 43. kitabı
Zeynep Eşin, günümüzün toplumsal sorunlarını gerçekçi bir bakış açısıyla öykülerinde ustaca işlemiştir. Satırlarına ince bir kalem dokunmuştur. Bu da okuyucunun zihninde dokuz kalın iz bırakmıştır. Ayrıca okur, her öyküde ters köşe olur. Öykülerde sıkça iç monologlara yer verilmiştir. Bilinç akışı tekniği ve geriye dönüş teknikleri ustaca kullanılmıştır. Ayrıca yazar, her öyküde epigraf kullanarak okuyucuyu hikâyenin içinde canlı tutmayı başarmıştır. Yutkunarak düğümleri çözme çabasına giren okurun yüreğinde tel tel gümüş paslar, çarpıntılar bırakmıştır Zeynep EŞİN. gufteedebiyat.com/yazilar/dilek-a...
2022 41. kitabı
Zeynep Eşin'in Son Üç Dakika kitabı dokuz öyküden oluşuyor. İnce bir kitap, öyküler kısa kısa ama bıraktığı etki büyük diyebilirim. Ağırlı olarak kadınların ve çocukların dramı konu edilmiş. Görmezden gelinen ya da gördüğümüz ama değiştiremediğimiz gerçeklerin olduğu bir içeriğe sahip. Okuduklarımız acı ama benzerleri ve daha fazlası yaşanıyor dünyanın her köşesinde. Yazarın da tavsiye ettiği gibi günde bir öykü okunup üzerinde düşünülse daha iyi olur ama ben başlayınca bir oturuşta bitirdim. @leylimehmetoglu tavsiye etmişti ve ne tavsiye etse okurum dediğim nadir isimlerden. Çok teşekkürler Öykü severlere tavsiyedir..
2023 5. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2023 21:07
Hayatın içinden öyküler bulacağınız bir kitap. İnişler, çıkışlar, cinayetler, kaçışlar ve çok daha fazlası... Kısa öykülerden hoşlanıyorsanız bu kitaba mutlaka şans vermelisiniz.

Zeynep EşinYazar · 3 kitap
1981 yılında doğdu. Yükseköğrenimini Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü’nde tamamladı. TRT Müzik, Flash TV, TGRT Haber ve Barış TV kanallarında; Uğur Dündar, Müjdat Gezen, Yaşar Nuri Öztürk gibi isimlerin gerçekleştirdiği programların yönetmenliğini yaptı. Bir senaryo, bir kısa film ödülü bulunuyor. Çeşitli dergilerde öykü, inceleme ve makaleleri ile yer aldı. 2018 yılında Yazı-Yorum Dergisi’ni, 2020 yılında Yazı- Yorum Çocuk Dergisi’ni, 2021 yılında ise Edebiyat Gazetesi’ni kurdu. Yazım yolculuğuna, Yazı-Yorum Dergi ve Edebiyat Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni olarak devam etmektedir. Beş öykü seçkisi derledi. Birçok yazarın yazım yolculuğuna eşlik eden yazar freelance olarak editörlük yapmaya devam ediyor. Yedi dönemdir Öykü Atölyesi’nde eğitmenlik yapmaktadır. Hâlen resim sanatıyla ilgilenen Zeynep Eşin, altı karma sergiye katılmıştır. Bir onur plaketi sahibidir.