Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı

Cihat Yaycı

Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı Gönderileri

Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı kitaplarını, Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı sözleri ve alıntılarını, Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı yazarlarını, Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
72 syf.
9/10 puan verdi
Türkiye olarak BMDHS imza etmemişiz. Sebeplerine değinilmiş... İç hukukumuzda da balıkçılığa dair bir kanun yok.Uluslararası arenada da bir MEB alanımız yok.Bizim balıkçılar ceza alırken başkaları bizim sahamızda neler yapıyor neler... Bazı konularda çok yetersiz kalmışız ama "Lozan kötü" diyoruz...Bizde yeni yeni MEB'i öğreniyoruz..
Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı
Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge KavramıCihat Yaycı · Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yayınevi · 201981 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
52 günde okudu
Deniz kuvvetleri komutanlığı ve mavi vatanı açıklayan en iyi kitap bunların yanında gerek askerî gerekse diplomatik bir sözlük görevi gören bir şaheser...
Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı
Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge KavramıCihat Yaycı · Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yayınevi · 201981 okunma
Reklam
“Kıta sahanlığının hukuk kavramı olarak ortaya ilk çıkışının Eylül 1945 tarihli Truman Bildirisi olduğu kabul edilmektedir.”
Sayfa 6 - Kıta Sahanlığı Nedir?
72 syf.
·
Puan vermedi
Münhasır ekonomik bölge, kıta sahanlığı ve Türkiye’nin Akdeniz’de petrol aramasının sebebini rahatlıkla anlayacağınız bir kitap. Oldukça açıklayıcı ve sade bir dil kullanılmış. Tavsiye ederim.
Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı
Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge KavramıCihat Yaycı · Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yayınevi · 201981 okunma
Toplam değeri üç trilyon doları bulan doğalgaz rezervlerinin bugünkü tüketim miktarıyla Türkiye’nin yaklaşık 572 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceği belirtilen Doğu Akdeniz’de, zengin hidrokarbon kaynaklarının araştırılması ve işletilmesi, başta kıyıdaş ülke ve yönetimler olmak üzere küresel aktörlerin iştahlarını kabartmış, deniz yetki alanları sınırlandırma faaliyetlerinin hızlanmasına neden olmuştur.
Sayfa 39
Türkiye 5 Aralık 1986 gün 86/11264 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Karadeniz’de 200 deniz mili genişliğinde münhasır ekonomik bölge ilan etmiştir.
Sayfa 35
Reklam
Türkiye, Ege’den kaynaklanan özel nedenlerden dolayı 309’uncu maddesi gereğince çekince kaydı koyamadığı için 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesini imzalamamıştır.
Sayfa 35
Ülkemizin de taraf olduğu MARPOL 73/78 Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme ile deniz çevresinin korunmasına dair kurallar kabul edilmiştir. (1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi)
Sayfa 21
Münhasır ekonomik bölge (MEB)’te balıkçılık kotalarını belirleme hakkı münhasıran kıyı devletinindir.
Sayfa 14
Kıta sahanlığı, başlangıçta coğrafyacılar ve jeologlar tarafından tanımlanan bir terimdir. Bu tanıma göre; deniz yatağı, kıyıdan itibaren ortalama 135 metre derinliğe kadar yavaş yavaş derinleşmekte, bu derinlikten sonra birden bire artarak dik bir yamaç oluşturmaktadır. Coğrafyacılar ve jeologlar, kıyıdan itibaren bu ortalama 135 metre derinliğe kadar olan deniz yatağına kıta sahanlığı, bu derinlikten sonra oluşan yamaca ise kıta yamacı adını vermişlerdir.
Sayfa 6
Reklam
Üçüncü Deniz Hukuku Konferansında ortaya çıkan başlıca gelişmelerden biri de deniz yetki alanları kavramlarına Münhasır Ekonomik Bölge(MEB)’nin girmiş olmasıdır.
Sayfa 6
72 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Sahildar ülkelerin, kıyısı olan denizler üzerindeki egemenlik haklarını Birlemiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine gereğince belirleyen "Münhasır Ekonomik Bölge" kavramı, basit bir anlatım ve anlaşılır örnekler ile bu eserde tanıtılıyor. Kitabı okuduktan sonra Yunanistan'ın adalar politikasının nasıl bir manipülasyon ve kışkırtmaca olduğunu çok daha iyi anladım. Diğer uluslardaki emsal durumlar için uluslararası mahkemelerde verilen kararların kitapta açıkça belgelenmiş olması düşüncelerime bu anlamda netlik kazandırdı. Ülkemizin karasal yüzölçümü 783.000 km² ve üç trilyon dolarlık doğal gaz rezervine sahip olduğu öngörülen Doğu Akdeniz'de, çeşitli politik oyunlarla ulusal egemenliğimizden koparılmaya çalışılan deniz alan ise 140.000 km². Mavi Vatan hakkında bilinçlenelim ve yarınlarımıza sahip çıkalım. #mavivatan #cihatyaycı #münhasırekonomikbölge #kıtasahanlığı #birleşmişmilletlerdenizhukukusözleşmesi #denizhukuku #bmdenizhukukusözleşmesi #türkiyeyekıyıdaşülkeler
Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge Kavramı
Sorular ve Cevaplar ile Münhasır Ekonomik Bölge KavramıCihat Yaycı · Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yayınevi · 201981 okunma
Toplam değeri üç trilyon doları bulan doğalgaz rezervlerinin bugünkü tüketim miktarlarıyla Türkiye'nin yaklaşık 572 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceği belirtilen Doğu Akdeniz'de, zengin hidrokarbon kaynakların araştırılması ve işletilmesi, başta kıyıdaş ülke ve yönetimler olmak üzere küresel aktörlerin iştahlarını kabartmış, deniz yetki alanları sınırlandırma faaliyetlerinin hızlanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği'nin desteğini de alarak, 2 Nisan 2004 tarihinde, 21 Mart 2003'ten itibaren geçerli olmak üzere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye'nin haklarını yok sayarak sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti" adına Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilanında bulunmuş, - Bu süreçte Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 17 Şubat 2003 tarihinde Mısır, 17 Ocak 2007 tarihinde Lübnan ve 17 Aralık 2010 tarihinde israil ile MEB sınırlandırma antlaşmaları imzalamıştır.
Sayfa 39 - Deniz Kuvvetler Komutanlığı Deniz Basımevi Müdürlüğü, Birinci Baskı: Mayıs 2019 İstanbul, [ISBSN: 978-975-6786-20-8]Kitabı okudu
Kıta Sahanlığı nedir, MEB nedir?
1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin 57'nci meddesine göre Münhasır Ekonomik Bölge (MEB), karasularının ölçülmeye başladığı esas hatlardan itibaren 200 deniz milinin ötesine uzanmaz iken, kıta sahanlığı genişliği 350 deniz miline kadar uzanabilmektedir. ...kıta sahanlığı, deniz tabanı üzerinde ve altında cansız kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işletilmesi için kıyı devletlerine egemen haklar tanırken, MEB'de ise, kıta sahanlığında bulunan canlı olmayan doğal kaynaklara ilave olarak, kıta sahanlığı üzerinde bulunan su kütlesindeki canlı doğal kaynakların araştırılması, işletilmesi, korunması ve idaresi konularında kıyı devletlerine egemen haklar tanınmaktadır.
Sayfa 11 - Deniz Kuvvetler Komutanlığı Deniz Basımevi Müdürlüğü, Birinci Baskı: Mayıs 2019 İstanbul, [ISBSN: 978-975-6786-20-8]Kitabı okudu
Uzmanlar aynı şekilde,Dr.Cihat Yaycı'nın 2012'de yazdığı uluslararası makalede Türkiye ve İsrail'in de karşılıklı kıyısı bulunduğunu eğer İsrail,GKRY yerine Türkiye ile deniz yetki alanları sınırlandırması antlaşması imzalamış olsaydı,GKRY'nin doğal gaz keşfi yaptığı Afrodit sahasının bulunduğu sözde 12 parselin tümü ile sözde 7,8 ve 11 numaralı parsellerin bir kısmının İsrail'in olacağını belirttiler.Son dönemde bu gerçeğin ve yaptıkları hatanın farkına varan İsrailli yetkililer 13 Mart 2018 tarihinde 12 numaralı parselde pay istediklerini GKRY'ye bildirmişler ve bu talep GKRY'de büyük infial oluşturmuştu.
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.