Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yazımın Sosyal Organizasyonu Kuramı

Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi

Howard S. Becker

Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi Sözleri ve Alıntıları

Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi sözleri ve alıntılarını, Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi kitap alıntılarını, Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akademisyenler ve yöneticiler, üniversitelerin ödül sistemlerinin öğrenmeyi teşvik etmesini amaçlarlar. Öte yandan, bu sistemler lisans öğrencilerine çalıştıkları konulara ilgi duymak ya da gerçekten iyi bir iş yapmak yerine, nasıl iyi bir not alabileceklerini öğretirler.
"Yaşadığı yer" demek yerine, "ikamet ettiği yer" demeyi yeğliyorum. "Çiftler fazla paralarını (ya da 'ek gelirlerini' hatta 'net gelirlerini') harcar" demek yerine "artık gelirlerini" demeyi seçiyorum. Sanki kulağa daha profesyonel geliyor. İşte benim favorilerimden biri: "Vardır çünkü şundan dolayı" (hatta "varlığı buna dayanır") demek yerine "varlığı şunun geçerliliğine bağlı olan" demek daha havalıdır. Belki de kulağa daha hoş geliyordur. İşte bir tane daha: "Ev hizmetlerinde yardımcı" diyebilirim. Ama onun yerine "üçüncü kişi emeği" demeyi tercih ediyorum. Bu ibareyi ilk kez kullandığımda, ardından "yani" diyerek açıkladım. Daha sonrasında metin boyunca "üçüncü kişi emeği"ni kullanma özgürlüğüne sahip olmuştum ve bu kulağa daha havalı geliyordu. Beni daha zeki gösterecek bir yazma tarzı arayışındayım.
Sayfa 56 - Rosanna ile aynı görüşte olmak...Kitabı okudu
Reklam
Hiç sorununuz yokmuş gibi davranmak yerine, yaşadığınız sorunlardan bahsetmek, sadece yazma sorunlarını değil pek çok bilimsel sorunu da çözüme kavuşturur.
Üniversitelerin ödül sistemleri, lisans öğrencilerine çalıştıkları konulara ilgi duymak ya da gerçekten iyi bir iş yapmak yerine, nasıl iyi not alabileceklerini öğretirler.
Sonuç: yazar krampı. Bu başarısızlık korkusu, yerinde bir korkudur; çünkü hiç kimse bu kendine dayatılan en doğru olan versiyonu ilk denemede yazma sınavını geçemez. Bunu yapmaktaki başarısızlık, özellikle ilk taslak aşamasında en bariz (ve acı verici) biçimde kendini gösterir.
Yazma üzerine
Kendimizi bir tek doğru yol olduğu fikrinden kurtararak özgürleştirmek zorundayız. Bunu yapmadığınız zaman, gerçeklikle olan çelişki bizi mutlak anlamda boğar; çünkü hiçbir cümle, paragraf veya makalenin açık bir şekilde en iyi olduğunu (kendimize) ispatlayamayız.
Reklam
"Herhangi bir niceliksel sosyal gösterge, toplumsal meselelere dair karar verme süreçlerinde ne kadar çok kullanılırsa o kadar çok yozlaşma baskısına maruz kalacak ve o kadar çok da denetlemeyi hedeflediği toplumsal süreçleri bozmaya ve yozlaştırmaya eğilimli hale gelecektir." (Donald Campbell'in "göstergelerin yozlaşması" diye nitelendirdiği olgu)
Sayfa 225Kitabı okudu
Gusfield, bazı yazarların "bilimsel" görünmek için üslup ilkelerini nasıl eğip büktüklerine, özellikle edilgen cümle yapılarının nasıl araştırmacıların arkasına saklanabilecekleri bir paravan etkisi yarattığına dikkat çekiyordu.
Akademik üslubun üstesinden gelmek için önce akademik kibrinizin üstesinden gelmek zorundasınız. (Mills)
Sayfa 56 - heretikKitabı okudu
Benim kim olduğumu anlamama olanak tanıyan şey başkalarının tepkileridir.
Sayfa 154Kitabı okudu
206 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.