Sosyal Hizmet ve Ailecilik

Kolektif

Sosyal Hizmet ve Ailecilik Sözleri ve Alıntıları

Sosyal Hizmet ve Ailecilik sözleri ve alıntılarını, Sosyal Hizmet ve Ailecilik kitap alıntılarını, Sosyal Hizmet ve Ailecilik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye'de ise sosyal hizmetler, çok sınırlı ve ancak belirli toplum kesimlerine ulaşabilen bir gelişim seyri içerisinde olmuş, "bütün bireylerin ihtiyaç olduğunda yararlanabildiği" bir yapılanma haline gelememiştir.
Aile odaklı anlayış aynı zamanda kadınların insan haklarının korunmasını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefleyen kimi kazanımları gerileten, kadınların ücretli istihdama katılımlarının önünü kesen, kadını da çocuk, engelli ve yaşlı gibi aile içine hapseden bir sonuç doğurmaktadır.
Reklam
Türkiye'de 2010 yılından bu yana aile, ailede de kadın, devletin sunması gereken sosyal hizmetleri sunan bir yapıya dönüştürülmeye çalışılmaktadır. Daha açık bir ifadeyle devlet, sosyal hizmetleri sunma görevini aileye, ailede de kadına yüklemeye çalışmaktadır.
Türkiye'de kadınılar Şiddet Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) ve aile danışma merkezlerine destek almak için başvurabilir. Bu kurumlar kadını değil, aileyi merkeze almaktadır. Kadınların şiddet gördükleri aileyi korumayı öncelemek, kadınların şiddetten uzak yeni yaşam alternatifleri oluşturmalarını zorlaştırır. Az sayıda da olsa kadın örgütlenmeleri bünyesindeki ve bazı belediyelere bağlı birimler, kadınlara şiddet gördükleri ailenin dışında bağımsız bireyler olarak değer ve destek veren dayanışma merkezi faaliyeti yürütmektedirler.
Sayfa 111Kitabı okudu
Engellilik konusu, AB çerçevesinde düzenlenmiş, ancak neoliberal dönemde çıkarılan 2005 tarihli yasa ile yoksulluk odaklı sosyal yardım programları çerçevesinde ele alınmıştır. Engellilere yönelik eğitim ve sağlık hizmetleri alanı geniş kapsamlı, piyasa odaklı olarak düzenlenirken engellilerin bakımına ilişkin düzenlemeler sosyal yardım kapsamında 'hak etme' eksenli ele alınmıştır
Engelli bireylerin defah devletinin sosyal politikalarında bağımsız birey olarak görülmesi için gerekli istihdam ve mekân düzenlemelerine ilişkin politikaların ele alınmaya başlaması ise 1980 sonrasında olmuştur. Ancak refah devletinin altın çağında engelli bakım emeği alanında devlet, aile ve piyasa dinamikleri rol oynamışsa da, evde bakım olgusu kadın politikalarıyla bağlantılı olarak şekillenmiştir.
Reklam
30 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.