Sosyoloji Gönderileri

Sosyoloji kitaplarını, Sosyoloji sözleri ve alıntılarını, Sosyoloji yazarlarını, Sosyoloji yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sosyoloji yaşamımızda bize nasıl yardımcı olur?
İlk olarak sosyoloji kültürel farklılıklar hakkında, bizim toplumsal dünyayı birçok bakış açısından görebilmemizi sağlayan bir farkındalık sağlar. Çoklukla, başkalarının nasıl yaşadıklarını yeterli bir biçimde anlarsak, onların sorunları hakkında daha iyi bir anlayışımız olabilir. İnsanları etkileyen, ancak onların yaşam biçimleri hakkında yeterli bilgiye dayanmayan pratik politikaların başarı şansı çok azdır. İkinci olarak, sosyolojik araştırma politika girişimlerinin sonuçlarını değerlendirmede pratik yarar sağlar. Pratik bir reform programı, bunu tasarlayanların ulaşmak istediklerini sonuçları sağlamada başarısız kalabilir ya da beklenmedik sonuçlar yaratabilir. Üçüncü olarak, bazı bakımlardan da en önemlisi, sosyoloji bizim kendi kendimizi aydınlatabilmemizi kendimizi daha iyi anlayabilmemizi sağlar. Neden böyle davrandığımız hakkında daha çok şey bildikçe, kendi geleceğimizi etkileme olanağımız daha fazla olacaktır.
Toplumda İşbölümü/ Durkheim
Durkheim'a göre, düşük bir iş bölümü düzeyine sahip olan geleneksel kültürler mekanik dayanışma ile nitelenmektedirler. Toplum üyelerinin çoğunluğu benzer mesleklerde yer aldığından, birbirlerine ortak yaşantı ve paylaşan inançlar ile bağlanmışlardır. Bu paylaşılan değerlerin gücü baskıcı niteliktedir topluluk geleneksel yaşam biçimlerine karşı çıkan herkesi acımasızca cezalandırır. Bu yol bireysel karşı oluşa pek az bir yer bırakmaktadır. Dolayısıyla mekanik dayanışma, oydaşma ve inanç benzerliğine dayanır. Ne ki sanayileşme ve kentleşmenin gücü, bu dayanışma biçiminin çözülmesine katkıda bulunan bir iş bölümü artışına yol açmıştır. Durkheim, gelişmiş toplumlarda işlerdeki uzmanlaşma ile artan toplumsal farklılaşmanın organik dayanışmayı öne çıkaran yeni bir düzene yol açacağını ileri sürmüştür. Organik dayanışma ile nitelenen toplumlar, hem insanların ekonomik bakımından birbirine bağımlı olmalarıyla hem de öteki insanların katkılarının önemli olduğunun farkında olunmasıyla bir arada tutulur. İş bölümü genişledikçe, insanlar birbirlerine daha çok bağımlı hale gelirler çünkü her birey, öteki mesleklerdeki insanların sağlayabileceği mal ve hizmetleri gereksinmektedir. Toplumsal oydaşmanın yaratılmasında, ekonomik karşılıklılık ile karşılıklı bağımlılık giderek paylaşılan inançların yerini alır.
Reklam
İlk Kuramcılar : Durkheim
Durkheim'a göre toplumsal olgular, bireylere dışsal olan ve tek tek kişilerin yaşamları ile algılamaları dışında kendi gerçekliklerine sahip olan davranış, düşünce ya da duygu biçimleridir. Toplumsal olguların bir başka özelliği, onların bireyler üzerinde 'zorlayıcı bir güce' sahip olmalarıdır. Ne ki toplumsal olguların sınırlandırıcı özellikleri, genellikle insanlar tarafından zorlayıcı diye görülmezler. Bunun nedeni insanların genellikle toplumsal olgulara serbestçe, kendi seçimlerine dayanarak davrandıklarına inanarak boyun eğmelerinden kaynaklanmaktadır. Aslında, Durkheim'a göre, insanlar çokluk yalınca kendi toplumlarının genel kalıplarını izlemektedir.
Sosyolojik Düşüncenin Gelişimi
Sosyoloji hiçbir zaman herkesin geçerli olarak kabul ettiği düşünceler bütününe sahip olan bir disiplin olmamıştır.
Sosyolojik Bakış Açısı
Bize, doğal, kaçınılmaz, iyi ya da doğru diye gördüklerimizin böyle olmayabileceklerini ve yaşamımızın "verilerinin" tarihsel ve toplumsal güçler tarafından büyük ölçüde belirlendiklerini öğretir.
Aşk, insanların kendilerini hakiki biçimde bulabildikleri ve başkalarıyla bağlantı kurabildikleri tek yerdir.
Reklam
476 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.