2024 21. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2024 00:00
Anthony Giddens’in Sosyoloji adlı kitabı, sosyolojinin temel kavramlarını, teorilerini ve toplumsal yapıları derinlemesine inceleyen kapsamlı bir kaynaktır. Anthony Giddens, sosyal dünyayı anlamak için önemli teorik perspektifler sunarken, toplumsal yapılar, güç ilişkileri, kültür, birey-toplum etkileşimi gibi ana temaları ele alır. Kitap, hem sosyoloji öğrencileri hem de sosyal bilimlere ilgi duyanlar için önemli bir başvuru kaynağıdır. Toplumsal Yapılar ve Güç Dinamikleri: Anthony Giddens’in Sosyoloji kitabı, toplumun yapısını ve toplumsal ilişkilerin nasıl şekillendiğini anlamak için kritik bir kaynak sağlar. Anthony Giddens, sosyolojik teorileri, özellikle toplumsal yapılar, kültür ve güç ilişkileri üzerinden tartışarak, bireylerin toplum içindeki yerini ve etkileşimlerini detaylandırır. Sosyal kurumlar ve toplumun düzeninin nasıl işler olduğu üzerine derinlemesine bir bakış açısı sunar. Sosyolojik Teoriler ve Perspektifler: Kitap, klasik sosyolojik teorilerden çağdaş yaklaşımlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Karl Marx, Max Weber, Emile Durkheim gibi önemli sosyologların teorilerini ele alırken, günümüz toplumsal sorunlarına ve yapısal değişimlere dair de güncel analizler sunar. Fonksiyonalizm, Marksizm, Sembolik Etkileşimcilik, Postmodernizm gibi teorik yaklaşımlar üzerinden toplumsal olaylara bakış açıları geliştirilir. Toplum ve Kültür İlişkisi: Anthony Giddens, kitabında kültürün ve toplumsal normların bireylerin davranışlarını nasıl şekillendirdiğini irdeler. Toplumun değerleri, inançları ve kültürel normları, bireylerin yaşam tarzlarını ve dünyaya bakışlarını nasıl etkiler, bu sorulara cevap arar. Ayrıca, globalleşme, çok kültürlülük ve günümüzdeki kültürel dinamikler üzerine güncel analizler de sunar. Birey ve Toplum Arasındaki Etkileşim: Anthony Giddens, birey-toplum ilişkisini farklı bakış açılarıyla
2016 1. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2016 15:55
Hem Sosyoloji bölümü okuyanlar için hem de okumayanlar için oldukça faydalı bir kitap. Tam bir başucu kitabı. Her şeyi ama her şeyi içinde barındırıyor ve okunması oldukça kolay ve zevkli bir kitap. Kalınlığına aldanmamak gerek.
2018 30. kitabı
Âdeta ingiltere sokaklarını tek tek gezdiriyor ve size sosyolojik yapının teoriden uygulamaya indirgiyor. Kitap geniş ve çok detaylı ve örnekler ise dünyanın daha çok batı şehirlerinden verilmiştir. Doğu kültürüne azıcık yabancı kalmış diyebilirim. O yüzden batı sosyolojik yapısını öğrenmek isteyenlere tavsiye edilebilir.
2024 39. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2024 18:39
Hem bu bölümle ilgilenen hemde bu konuya alaka peydâr eden bireyler için temel niteliğinde bir kitap tanım,kavramlar, filozof ve dönemsel özellikleri üzerine yoğunlaşmış bir eser…
2021 12. kitabı
Sosyoloji alanında bir baş ucu kaynağı olmasının yanında genel kültürünü arttırmak isteyen herkesin okuması gereken bir kitap. Araştırmalarda ara ara bakılması gereken bir kitap
2017 9. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2017 00:00
Sosyolojiyle profesyonel bir içli-dışlı durumunuz varsa zaten çoktan okumuşsunuzdur. Genel anlamda "sosyoloji ne işe yarar?", "nereye bakar?", "ne görür?" sorularına cevap veren bir kitaptır ama bir çok Giddens eseri gibi alıntı yapılacak bir kaç cümle dışında çok bir şey kazandırmıyor maalesef.
SosyolojiAnthony Giddens · Kırmızı Yayınları · 2008873 okunma
Kapitalizmin ilişkiselliğinde boğulan bir kitap :)
2020 27. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2020 01:37
Her şey den önce şuna değinmek istiyorum, kitabın adı sosyolojiye kısa fakat eleştirel bir giriş. Kitabın adı böyle olmasına rağmen hiç de eleştirel bir giriş gibi görmemekteyim. Anthony Giddens ' ın sosyolojiye fail-yapı gibi kavramlarla fazlasıyla katkısı olmuştur ama bu kitapta aradığımı, umduğumu bulamadım. Açık konuşmak gerekirse kitabı okuyuculara önermeyeceğimi söyleyeceğim. Kitaba giddens iddalı açıklamalarla giriş yapmaktadır: ''Sosyolojinin ilgi alanına giren konuların tamamının ansiklopedik bir içeriğini sunma girişiminde bulunmuyorum. Bu tür bir içerik okuyucular başka bir yere bakmalıdır.'' Açıklaması bile bir tezatlık içermektedir, çünkü sosyolojiye bir giriş ve eleştirel bir giriş olarak düşünülen kitabın böyle bir açıklaması olmamalıdır. Kitap konu içeriği bakımından kısıtlandırılmış olduğunu kendisi de belirtmesine rağmen bir 'kapitalizm' içeriğinde bunaltılmış olduğunu düşünmekteyim. Kişisel olarak sosyoloji bu olmamalıdır düşüncesine sahibim. Sosyoloji bana göre ; eşitsizlikleri, tahakküm biçimlerini , iktidarları normalleştirilmiş bir kimlik altında göstererek meşrulaştırılmış olan bu tür eylemleri deşifre etmelidir. Sosyoloji rahatsız eden bir bilim olmalıdır. Sosyolog ise rahatsız eden bir bilim adamı, çünkü sosyolog kitleleri bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. Kitabın içeriğine baktığımda ise daha çok makro alanla ilgilenilmiş olduğunu görmekteyim. Kitapta ki en beğendiğim durumu ise bir durumun iki karşıt görüşünün sonucunda yazarın kendi yorumunu ekleyerek aktarmasıdır. Ama eleştirel bir yaklaşım getirebildiğini düşünmemekteyim . Çünkü giddens' ın oldukça iddalı açıklamaları bulunmaktadır. Buda okuyucuya beklenti arttırmaktır. Kitapta bir nevi diyalektik uygulanmıştır diyebiliriz. Sentez durumunu pek başarılı görmesem de :). Kitapta ki
2017 285. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2017 21:33
''Son gelişmeleri, yeni başlayan okuyuculara uygun hale getirerek ele alan bir sosyolojiye giriş sunma düşüncesi beni bu kitabı yazmaya teşvik etti.'' diye başlıyor Giddens önsözünde cümlelerine ve bu cümle de bana burada sıkça karşılaştığım Sosyolojiye giriş aşamasında okunacak kitapların başında Giddens geldiğini hatırlatıyor. Böyle bir geç kalmışlıkla 1 ay kadar önce kitabı okumaya başlıyorum. Her ne kadar bir ay çok uzun bir süre olsa da kitabın başına oturup okuduğum günler ancak bir haftayı bulmuştur sanırım. Okunacak kitaplarımın başına bu kitabı koymamam ve e-kitap olarak okuyor olmam da beni uzun süre oyaladı. Yoksa kiatp gerçekten de dili bakımından da içeriği bakımından da tam bir giriş niteliğindeydi. Fakat ne yalan söyleyeyim aslında pek de umduğumu bulamadım belki de bu kitaptan önce elime Giddens’ın Sosyoloji için Başlangıç Okumaları kitabı geçtiğinden midir nedir, bazı şeyler eksik geldi kitapta ama Sosyoloji üzerine yapılan tanımlar ve onların eleştirileri tam olarak benimsediğim ve alışık olduğum eleştirilerdi. Bu yüzden kitabı daha çok benimsediğimi söyleyebilirim. Yazarımız kitabın ismini şöyle açıklıyor; ‘Kitap, uzun süredir sosyolojinin geleneksel doğrular olan çeşitli fikirleri eleştiriyor. Fakat aynı zamanda, burada sunulduğu haliyle anlaşılan sosyolojinin, kaçınılmaz bir biçimde toplumsal eleştiriyle doğrudan ilişkili olduğunu da iddia ediyorum.’ Ayrıca da önsözünü şu cümlelerle bitiriyor; ‘Kitabın kısa ve öz çalışmasına çalıştım; fakat bu, kapsamlılıktan biraz fedakârlık etmek anlamına geliyor. Sosyolojinin ilgili alanına giren konuların tamamının ansiklopedik bir içeriğini sunma girişiminde bulunmuyorum. Bu tür bir içerik isteyen okuyucular başka bir yere bakmalıdırlar.’
Sosyoloji
2026 3. kitabı
Sosyoloji için giriş bir eser. Eser içerisinde sosyolojik kuramları ve sosyolojik araştırma metodlarını anlatıyor. Sosyoloji ilmini anlama gaayesi güdenler için yerinde bir başlangıç eseri. Medya, siyaset,din gibi öz alanları genişçe ele alıp okurun sosyolojik tahayyülüne olumlu sirayet ediyor, tavsiye edilir.
Sosyoloji
Sosyoloji (8. Edisyon)Anthony Giddens · Kırmızı Yayınları · 2019873 okunma
2020 79. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2020 07:06
Sevgili kitap dostlarım, Yazar kitabına şöyle başlamıştır: "Son gelişmeleri yeni başlayanlara uygun hale getiren sosyolojiye giriş yapma fikri beni bu kitabı yazmaya teşvik etti." Genel olarak bakıldığında kitap, sosyolojinin geleneksel gerçekler olan çeşitli fikirlerini uzun zamandır eleştirmiştir. Ancak burada sunulduğu gibi anlaşılan sosyolojinin kaçınılmaz olarak doğrudan sosyal eleştiriyle ilgili olduğunu da iddia ediyorum. Giddens kitabında, sosyolojideki en son gelişmeleri sosyolojideki yeni başlayanlar için uygun hale getirerek açıklamayı amaçlamış olup maalesef gereğinden uzun cümleler kurarak okuyucu bazı noktalarda sıkmaktadır. Kitabın başlığı sosyolojiye kısa ama eleştirel bir giriş niteliğindedir. Kitabın adı böyle olmasına rağmen, eleştirel bir giriş olarak görmüyorum. Sosyolojinin temel yapısı ve kavramları ile sosyolojinin oluşumunu kısa ve öz bir şekilde anlatılmış olup objektif ve eleştirel bir kitap başlatılabilir. İyi okumalar.
Felsefe

Anthony GiddensYazar · 28 kitap
Günümüzün en etkili toplumsal kuramcılarından biri olan Anthony Giddens 1938'de doğdu. Hull Üniversitesi'nde sosyoloji ve psikoloji öğrenimi gördükten sonra, yüksek lisansını London School of Economics (LSE), doktorasını Cambridge Üniversitesi'nde yaptı. 1961'de Leicester Üniversitesi'nde başladığı öğretim üyeliğini, Kanada, ABD ve İngiltere'de çeşitli üniversitelerde sürdürdü. Avustralya, Finlandiya, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka ve Fransa gibi ülkelerde konuk öğretim üyeliği yaptı. 1970'te çalışmaya başladığı Cambridge Üniversitesi'nde 1986'da profesör oldu. 1997'de LSE'nin yöneticiliğine getirilen Giddens, ayrıca 1985'ten bu yana kurucularından olduğu Polity Press'in, 1989'dan bu yana da Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin başkanlığı ve yöneticiliğini yürütmektedir. Pek çok ödül alan ve hakkında on iki kitap yazılmış olan yazarın iki yüzden fazla makalesinin yanı sıra, yirmi dokuz dile çevrilmiş otuz iki kitabı vardır. Max Weber, Emile Durkheim, Karl Marx gibi kuramcılar üzerinde çalışan, modern toplumlarda sınıf yapısı, modernlik, ulus-devlet, sosyal demokrasi, solun geleceği gibi konulara eğilen ve son kitabı Runaway World: How Globalization is Reshaping our Lives (Kaçak Dünya: Küreselleşme Yaşamlarımızı Nasıl Yeniden Biçimlendiriyor, Profile, 1999) olan Giddens'ın Türkçe'de yayımlanan kitapları arasında Mahremiyetin Dönüşümü (Ayrıntı, 1994);Sosyoloji: Eleştirel Bir Yaklaşım (Birey, 1994); Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji (Vadi, 1996); Modernliğin Sonuçları (Ayrıntı, 1998); İleri Toplumların Sınıf Yapısı(Birey, 1999); Toplumun Kuruluşu (Bilim ve Sanat, 1999); Üçüncü Yol, Sosyal Demokrasinin Yeniden Dirilişi (Birey, 2000); Elimizden Kaçıp Giden Dünya (Alfa, 2000) ve Sosyoloji (Ayraç, 2000) sayılabilir. Yazarın Sol ve Sağın Ötesinde adlı kitabı önümüzdeki günlerde yayınevimiz tarafından yayımlanacaktır.