Sosyolojik Açıdan Din ve Siyaset El Kitabı

Kolektif

Sosyolojik Açıdan Din ve Siyaset El Kitabı Gönderileri

Sosyolojik Açıdan Din ve Siyaset El Kitabı kitaplarını, Sosyolojik Açıdan Din ve Siyaset El Kitabı sözleri ve alıntılarını, Sosyolojik Açıdan Din ve Siyaset El Kitabı yazarlarını, Sosyolojik Açıdan Din ve Siyaset El Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Siyasi hayatından önce ateist olan Mussolini, siyasi hayatında dindar bir portre çizerek kendinden önceki rejimin unsurlarından biri olan kiliseye sahip çıkarak, muhafazakârların desteğini almaya çalışmıştır. Bu durum Mussolini örnekliğinde faşist liderlerin dini iktidarlarını sağlamlaştırmak için dini araçsallaştırdıklarını göstermektedir.
Beşeri eksiklik
Muhafazakârlar insan, doğası gereği eksik, kusurlu ve mükemmelleşemez yapıya sahip olduğunu öne sürerler. Bu bağlamda insan özünde ‘eksik’ ‘kötülüğe meyyal’ bir doğaya sahiptir. Bazı muhafazakarlar bu durumu eski Ahitte bulunan ‘ilk günah’ öğretisini referans alarak açıklamaktadırlar (Duman,2017:51). Muhâfazakâr düşünürlerin , görüşlerinin insan doğası bağlamında kötümser olan Hobbes’çu anlayışa yakın olduğu ifade edilebilir. Zira Hobbes’çu anlayışa göre insanoğlu doğuştan bencil ve tamahkârdır. Ayrıca insanoğlunun zihinsel becerilerinin de sınırlı olduğu düşünülür. Dolayısıyla yukarıda da belirtildiği gibi muhafazakarlar, fikirlerini gelenek, tecrübe ve tarihe dayandırmayı tercih etmektedirler. Bu bağlamda da dünyaya yönelik olarak daha ihtiyatlı, mütevazı ve her şeyden öte pragmatik bir tutum benimsedikleri görüşmektedir. Ayrıca mümkün oldukça da yeni değişim ve dönüşümleri içeren teorilerden, doktrinler yani dogmatik fikirlerden sakınmaya çalışırlar (Heywood,2014:89).
Reklam
“Tanrı, hiç kimseye bir başkasını kendi dinine zorlamaya yönelik açık bir otorite vermemiştir” (Locke,1698/1998:18)
500 syf.
·
Puan vermedi
Din ve Siyaset el kitabı,pek çok siyasi ekollerin genel inceleme yaparak okuyucuya siyaset ve dinin sentezi üzerine fikir almasına olanak sağlamaktadır. Ders kitabı olarak kullandığım akabinde ilgimi çekmesi ile bu kitap vesilesiyle kitapta bahsi geçen ekolleri araştırdığım bir kitap olması hususunda benim yanımda önem teşkil eden bir kitap oldu. Eğer Türkiye başta olmak üzere İslamiyetin yoğunlukla yaşandığı ülkelerde siyasetin nasıl işlediğini, amaçların ne olduğunu, ortak paydada buluşup buluşmadığını öğrenmek isterseniz,eminim sizin için de keyifli olacaktır bu kitabı okumak. Tavsiye edebilirim, naçizane.
Sosyolojik Açıdan Din ve Siyaset El Kitabı
Sosyolojik Açıdan Din ve Siyaset El KitabıKolektif · Nobel Akademik Yayıncılık · 20202 okunma