Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezler

Kemal Okuyan
Sovyetler Birliği kimilerinin iddia ettiği gibi dış düşmanlar tarafından çökertilmedi. Ama Sovyetler Birliği, birçok kişinin düşündüğü gibi, kendi kendine de yıkılmadı. Sovyetler Birliği, kapitalizmle giriştiği zorlu mücadelede yenildi. Bu mücadelenin tarafları vardı, bu mücadelenin kuralları vardı. Onlar yok sayılarak Sovyetler Birliği'nde sosyalizmin çözülüşü kavranamaz. Bu yaklaşımı temel alan "Anti-Tezler"de, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasına neden olan gelişmelere ilişkin şu ana kadar ileri sürülen birçok tez ele alınıp, sorgulanıyor. Çözülüş üzerine bugüne kadar yapılan değerlendirmelerin önemli bölümünde emperyalist propagandanın küçümsenmeyecek bir etkisi olduğunu, bazı örneklerde ise fazlasıyla kolaycı formüllere bel bağlandığını gösteren kitapta Sovyet deneyimine dostça sahip çıkılmakla birlikte, keskin bir eleştiri de yönetiliyor. Temel kriter ise şöyle ifade ediliyor: Sovyetler Birliği'ne eleştirel bakış kapitalizme karşı eleştiri ve öfkenin üzerine örtmemelidir. Bütün bu söylenenleri en iyi özetleyen ise, kitabın sınıfsız sömürüsüz bir toplum idealine inananlara çağrısıdır: Daha iyi, daha gelişkin ve yenilmez bir sosyalizm kurma irademiz, Sovyetler Birliği'nden utanmamız için bir neden değildir. Utanç verici olan, kapitalizmin kendisidir.
Yazar:
Kemal Okuyan
Kemal Okuyan
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 160Basım Tarihi: 2014İlk Yayın Tarihi: Ekim 2005Yayınevi: Yazılama
ISBN: 9786055892234Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitap Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ilgili 27 tezi ele alıp teker teker değerlendiriyor. Bu tezlerin bir kısmı gerçekten kafa yorulması gereken, bir kısmı ciddiye bile alınmayacak kadar saçma, çok az bir kısmı mantıklı olmakla birlikte genel olarak anti-komünistlerin öne sürdüğü tezlerdir. Ama sadece bu tezleri ele alıp onları değerlendirmiyor.Aslında o tezlerin değerlendirilmesi sırasında konuya nasıl yaklaşmamız gerektiğine dair çok farklı ve bilimsel bir bakış açısı bize sunuluyor. Tezler kendi aralarında siyasal,ekonomik,tarihsel,uluslararası olarak 4 ayrı bölüm kapsamında inceleniyor. Yine konunun önemine göre bazı tezlere uzun cevaplar verilirken bazı tezlere cevap kısa tutuluyor. Tezlerin incelenmesinde çeşitli eleştiriler getiriliyor, tarihsel olarak ele alınıyor ve güzel tarafı da 4 farklı başlıkta ele alınan tezler sonuçta aynı anafikre bağlanıyorlar. Kemal Okuyan sorunları farklı açılardan değerlendirmiş ama kastettiği şey, yani sonuç hep aynı. Bu bakımdan son derece tutarlı kalıyor ve sorunun özüne olan vurgu önem kazanıyor.
Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezler
Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezlerKemal Okuyan · Yazılama · 201455 okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
sscb neden çözüldü?
Sscb 70 yıl kadar yaşadı ve çözüldü. Peki neden? Bu konuya sadece teknik değil, insani bir bakış açısıyla yanıt arıyor yazar. Ideolojik çözülmenin etkileri özellikle önemli. Tavsiye ederim.
Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezler
Sovyetler Birliği'nin Çözülüşü Üzerine Anti-tezlerKemal Okuyan · Yazılama · 201455 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.