Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözcükler Dergisi - Sayı 71

Sözcükler Dergisi

Sözcükler Dergisi - Sayı 71 Sözleri ve Alıntıları

Sözcükler Dergisi - Sayı 71 sözleri ve alıntılarını, Sözcükler Dergisi - Sayı 71 kitap alıntılarını, Sözcükler Dergisi - Sayı 71 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yaşar Kemal diyor ki ;
“Aynı biçimde yazılacak bir roman , aynı dil kullanılacaksa , niçin yazılmalıydı iki , üç roman ? Bir roman yetmez miydi ? Her konu , her atmosfer yeni bir dil getirmeliydi. Bu bende gençliğimden bu yana bilinçli bir uğraştı. Yazı dilinde olmayan birçok sözcük de getirmiştim dile. Anadolu’da kullanılan , yazı diline girmemiş sözcükler , deyimler. Sonra da bir uzman , Ali Püsküllüoğlu , Yaşar Kemal Sözlüğü diye bir sözlük çıkardı. Benim yaptığım önemli iş bu değildi. Bu benim için bir gereksinmeydi. Yalnız , yeni bir yazı dili , roman dili yapmak , dilin derinliğine inmek , anlatımın bütün olanaklarını denemek , dilde yeni nüanslar bulmak , yeni bir dil atmosferi yaratmak ; bence iş buydu işte. İşin özü , dili de yaratmak gerekti. Romanın dünyasını , kendine özgü dünyasını yepyeni , kişilikli yaratır , kurarken bir yeni yazı dilini de yaratmalı , kurmalıydı.”
Sayfa 25 - Özdemir İnce
“Montaigne’ni örnek alıyor kendisine İlhan Berk , Montaigne bu dünyadan ayrıldıktan sonra en yakınlarının bile kendisini zaman geçtikçe unutmaya başlayacağını düşünerek , varlığının gittikçe yoğunlaşan bir sis içinde kaybolacağından kaygılanıyordu. İşte Denemeler’ini yakınlarına onu hatırlamakta zorluk çekmesinler diye yazıyordu.”
Sayfa 44
Reklam
RONDEAU
• Görüyorum ne kadar büyük yalnızlığınız.
Sayfa 53
“Küçük şeyler korkutuyor bizi. Ölümümüze sebep olabilen büyük şeyler cesaret veriyor.”
Sayfa 90 - John Berger
“Yağamayan , şimşeği görülen bulutlar , sallayan ama yıkmayan yerkabuğu... Bir öfke , şiir gibi büyüyüp duran...”
Sayfa 75
Bir Şiirin İzleyeceği Yol Üzerine Öneri
“Söz , şairi kurtarmak ya da mahkûm etmek üzere araya girer: Gerginliği reddetmez , onu yazılı imler yığınına dönüştürür.”
Sayfa 9 - Alain Bosquet
Reklam
İlhan Berk’in naifliği :) ;
“Sonra sevdiklerini sıralıyor. Deniz kıyılarını , kalemleri , patikaları , şatoları , kağıtları , Homeros’u , Borges’i , gökyüzünü , bize melali öğreten Ahmet Haşim’i , Jön Türkleri , Dante’nin cehennemini , eski sokakları , serçeleri , çocukları , Evliya Çelebi’yi , III.Selim’i , kendisi için “şiirimizin uçbeyi” diyen Necatigil’i , Cumhuriyet’i , yeşil çimeni , akarsuyu , Greta Garbo’yu ve sıradan sözcükleri : Toprak , ateş , kum , ekmek , karınca , ocak , saat , tepe , köy , çakıl , su , pencere , yaprak vb.”
Sayfa 46 - undefined
Taner Gülen - Elem ve Karnaval
Bir şey olmak ya da bir şeylerden kurtulmak yolunda çokça seçeceği bulunur kişinin. Ne var ki zaman bize ne olursak olalım, onu olmayı gerektiren toprağa bulanmadan yol alınamayacağını öğretmiştir.
Sayfa 135
“Cumhuriyet Dönemi’nde Türk dili elbette büyük şairler ve romancılar çıkardı. Bu büyük şairler içinde Nâzım Hikmet bir simgedir , tıpkı Puşkin’in Rus dilinin , Walt Whitman’in Amerika’nın , Pablo Neruda’nın Güney Amerika’nın , Lorca’nın İspanya’nın , Victor Hugo’nun Fransa’nın simgesi olması gibi , Nâzım Hikmet de Türk şiirinin simgesidir. Yaşar Kemal de Türk romanının simgesidir ; tıpkı Tolstoy ve Dostoyevski’nin , Stendhal ve Balzac’ın , Kafka’nın , James Joyce’un , Virginia Woolf ve Faulkner’ın kendi ülkelerinin ve dillerinin simgeleri olması gibi.”
Sayfa 23 - Özdemir İnce
“Gerçek mi olduğunu hiç bilemeyeceğimiz bir ateşî kehribar gibi akıyor zaman parmaklarımızdan.”
Sayfa 61 - Ferruh Tunç
47 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.