Skyward, #2

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2022 84. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2022 12:57
Brandon Sanderson farklı tarzlarda eser verebilen bir yazar. Alcatraz serisinde farklı, Sissoylu serisinde farklı bir üslupla karşımıza çıkmıştı. Lejyon, Steelheart, Elantris serileri de öyle. Fırtınaışığı Arşivi başka bir boyut. Skyward serisinde beni yine şaşırttı. İlk kitap Skyward'ı çok beğenmiştim. Sanderson gibi bir yazarın bu kadar basit, kolay anlaşılır, eğlence, merak ve macera dolu bir uzay operası yazabilmesine hayranlık duymuştum. Starsight merak unsuru açısından ilk kitaba göre daha zayıf ama bazı soruların cevap bulması, Spensa faktörüyle kendisini okutuyor. Üçüncü kitap harika olacak.
2025 9. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 00:00
Starsight 9/10 4,5/5 Bu seriyi çok sevdiğimi söylemiş miydim? Sanderson'ın kaleminden okuduğum ilk seri. Bunu söylerken biraz utanıyorum diğerlerini nasıl okumadım anlamak güç... Ama bir şekilde yazarın hayal gücüyle ve kalemiyle tanıştığım için çok mutluyum Serinin ikinci kitabı hiç de ara kitap gibi değildi sanki her şeyin yeniden başladığı, birinci kitabın yeniden anlatımı gibiydi. Sadece bu sefer farklı bir gezegene konuk olduk. Yani hiç de önemli bir şey değilmiş gibi söylemem peki bunu baya önemli bir şey aslında. Birinci kitabı okumadıysanız bu yorum spoiler içerebilir ama okuduysanız sorun yok. Spensa eline geçen fırsatı değerlendirerek düşman gezegene yani Starsight'a sızar. Amacı insanlığın kurtuluşu olabilecek ışınlanma mekanizmasını çalmak ya da nasıl yapıldığını öğrenmektir. Ancak bu söynildiği kadar kolay bir iş değil. Gerçekten gerçek uzaylıların arasına girmişken nasıl kolay olsun? Kitabın her sayfası nefes kesiciydi ama sonu... Böyle bitmesini hiç beklemiyordum. Spensa'nın cytonic güçlerini kullanış şekli sonrası olanları beklemiyordum. Kitabın hiçbir sayfasını baştan sona böyle olmasını beklemiyordum aslında bu da yazarın mükemmel hayal gücünün bir hediyesi. Okuyucuyu hiç tahmin edemeyeceği yerlere sürükleyerek bizim hayal gücümüzle de oynamasına bayıldım! Uzayda yaşayan türleri keşfetmek yazarın beyninin içine girmek gibiydi. Çok yaratıcıydı ve çok iyiydi yahu Kitaptan bir puan kırmamın sebebi Skyward ekibini çok özlemiş olmamdı. Spensa Starsight'ta olduğu için onları az buçuk görebildik. Ve tabii Spensa'nın zekasına, cesaretine ve özgüvenine hayran kalmamak da elde değil. Brandon Sanderson'a teşekkür etmek gerek. Ayrıca bir parantez de M-Bot'uma bir yapay zekayı bu kadar sevmek mümkün müdür? Devamında ne olacağını çooook merak ediyorum ya
2020 21. kitabı
Birinci kitaptan daha iyi bir kitap yazmış Sanderson. Aynı savunma hikayesi içerisinde kapalı kalmamış. Krell dediğimiz yaratıklar ve hikayenin geçtiği evren hakkında bilgi bombardımanına tutmuş okuyucusunu. Görüp geçtiğimiz şeyleri de (her zaman yaptığı gibi) ustaca birleştirmiş. Okuyun, okutturun. Ama öncesinde mutlaka Defending Elysium'u da okuyun. Bu hikaye, Starsight'ta göreceğiniz düzeni ve insanların etkisinin temelini anlatıyor.
2022 48. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2022 21:49
Skyward Serisi 2. kitabının yorumuyla geldim ‍️ Bu aralar epey yoğun olsamda fırsat buldukça okumaya çalıştım. Serinin ilk kitabına tek kelimeyle bayılmıştım Bu kitabın okuması ise biraz uzun sürdü. Brandon yine harikalar yaratmış, severek okudum fakat favorim hala ilk kitap Bu kitabın aksiyon ve merak dozu bi tık düşüktü. Ayrıca farklı bir gezegen ve Spensa dışında farklı karakterleri işledik. Hep gözüm ilk kitaptaki karakterleri aradı, çok az yer verilmişti onlara fakat sanırım 3. Kitapta çokça göreceğiz gibi geldi bana Kitabım son bölümü ve sonu da iyiydi Merakla Cytonic kitabını bekleyeceğim . Konusundan biraz bahsedeyim. Spensa, Detritus gezegeninde M-Bot gemisi ile başarılı bir pilot olarak harikalar yaratırken, bir gün gezegene birden yabancı bir gemi gelir. Gemide insana benzer bir uzaylı vardır ve Spensa’yı gördüğünde onunda kendisi gibi bir cytonic olduğunu anlar. Ona Starsight ismini verir ve oraya gitmesini söyler. Spensa ise M-Bot sayesinde kimliğini ve görüntüsünü değiştirerek beynine işlenen koordinatlara ışınlanır. Gördüğü bu koca gezegenle şaşkına uğrayan Spensa’yı çok zorlu bir görev beklemektedir. Detritus’u hapis olduğu yerden kurtarmak için bir ışınlanma mekanizması çalmak zorundadır. O yüzden de sahtekar olduğu anlaşılmadan istediğini elde edip kaçmalıdır. Fakat Starsight’te zaman geçirdikçe gezegenlerin bütün sırlarını yavaş yavaş çözmeye başlarken asıl tehlikenin ne olduğunu öğrendiğinde ise tüm evrenin yok olması içten bile değildir. Peki Spensa görevini tamamlayıp gezegenine dönebilecek mi? Çok daha fazlasıyla birlikte okuyup öğreniyoruz . Bilim kurgu türünü seven herkese önereceğim bir seri Hele de Brandon’ın kaleminden çıktıysa ‍️
2025 4. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2025 08:41
Brandon Sanderson’un Skyward serisinin ikinci kitabı Starsight, beni sadece yıldızlararası bir savaşa değil, aynı zamanda Spensa’nın iç dünyasına da sürükledi. İlk kitapta onun cesur ve meydan okuyan yanını görmüştük, ama burada… İşler değişiyor. Bu sefer düşman hatlarının içine sızan Spensa, kahraman olmanın yalnızca savaşmaktan ibaret olmadığını fark ediyor. Kim dost, kim düşman? Gerçekten özgür müyüz, yoksa özgürlüğümüzün sınırlarını başkaları mı çiziyor? Kitap, sadece bir macera değil, bakış açımızı sorgulatan bir yolculuk
2025 66. kitabı
Brandon serinin ikinci kitabıyla olayı çok farklı boyutlara taşımış, tamamen ve gerçek anlamda farklı boyutları kastediyorum. Kitabın evreni artık tüm galaksiyi ve içindeki tüm canlı türlerini kapsıyor. Farklı farklı türdeki ve şekillerdeki uzaylılar ve onların nasıl yaşadıkları, Brandon cidden çok değişik ve çok keyifli bir dünya yaratmış. Ve ben buna bayıldım, kesinlikle bayıldım. Dioneların varolma sistemleri çok enteresandı, daha önce hiç böyle bir sistem okumadım galiba. Morriumur a bayıldım, Lord Heshoya ve Kitsenlara bayıldım, Buhara bayıldım, tüm yeni karakterlerin hepsine bayıldım. Tabi ki hala M-Bot en favorim ama olsundu.:) Hikayeye de bayıldım tabi, karakterlerle birlikte güzelce gelişip, güzelce büyümeye devam ediyor. Genç yetişkinlere gözüm kapalı önerebileceğim bir seri olma yolunda ilerliyor kendileri. Velhasılı Brandon bu işler hep sende be. Çok sevdim, pek sevdim, baya sevdim.
Kitap Yorumu
2025 66. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 01:40
bu kitabı ilk kitap kadar keyifle okuyamadım maalesef. brandon abimiz sağolsun sevdirdiği bir karakteri öldürmese bile bir şekilde elimizden alıyor - tıpkı bu kitapta yaptığı gibi. ağız tadıyla bir found family okuyamadık, ilk kitapta tüm sahnelerini keyifle okuduğum skyward ekibi ölmediği için bu kitapta ayrıldılar ve spensa'nın yeni bir gezegende farklı bir ekiple maceralarına kaldım. ve bu sefer insanlar değil farklı farklı türdeki uzaylılarla. kötü yazılmış diyemem, eh işte, ama skyward ekibi kadar sevemedim onları. bir kere okur için de kötü bir durum bence çünkü bir kez alıştığımız karakterler bir anda ortadan yok oluyorlar ve yepyeni karakterlere alışmaya zorlanıyoruz. ki bu sefer yapmamız gereken tek şey onların kişiliğini benimsemek değil; türlerini, yeteneklerini, kültürlerini, politikalarını da öğrenmek. kimi için ilginç ve daha keyifli olabilir ama ben şahsen bunlara çok fazla maruz kaldığımızı düşündüm. bir yerden sonra spensa'nın detritus'a dönüp eski ekibiyle buluşmasını aradı hep gözlerim. buna rağmen kitabın güzel yanları da vardı. farklı türleri okumak bazılarınız için eğlenceli olabilir dediğim gibi - ki benim için de tamamen sıkıcı değildi. özellikle buğul'ları oldukça enteresan buldum ve ilerledikçe seri içerisinde oldukça kilit bir rol oynayacaklarını düşünüyorum. eğitim kısımlarının gereksiz yere detaylandırıldığını ve bir tık da uzatıldığını düşünsem de sonuç/toparlanma kısmı güzeldi. ışınlanma mekanizması için yanlışlıkla bir spoiler yemiştim ama eğer yemeseydim benim için çok şaşırtıcı olacaktı (lütfen incelemelerinize spoiler olduğuna dair uyarı koyun) son derece heyecanlı bir yerde bitti bir de. gelecek kitap için çok heyecanlıyım. m-bot'u şimdiden çok özledim, brandon lütfen ona bir şey yapma. vee son olarak bunun bir romantizm kitabı
2022 31. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2022 13:40
Skyward serisinin ikinci kitabı Starsight; olay örgüsünü ön plana çıkaran sade anlatımı, zengin bilimkurgusal öğeleri, yaratıcı varlıkları, renkli karakterleri, mizahi diyalogları ve yüksek macera temposu ile çok keyifli ve heyecanlı bir okuma süreci vaat ediyor. İlk kitabın sonunda zihnimde oluşan tüm soru işaretlerinin cevaplanması, hikayeye eklenen yeni karakterler, özgün fikirler ve özel yetenekler ile kurgunun evrildiği, derinleştiği bir yapı sergiliyor. Skyward filosunda pilot olan Spensa, babasının izinden gitmiş,hayallerine kavuşmuştur. Sahip olduğu yeteneğin sınırlarını keşfedemese de, ulaştığı bilgiler gezegene ve tüm galaksiye dair bakış açısını değiştirmiştir. İnsanlar; Kreller ile yapılan Alta Savaşı'nı kazanmışlar, Spensa ve uçağı yapay zeka M-Bot sayesinde teknolojik anlamda gelişme göstermişlerdir. Ancak Detritus Gezegeni'nden çıkıp, galakside yeni yerler keşfetmek için gerekli güç ve teknoloji henüz bulunmamıştır. Detritus Gezegeni'ni çevreleyen ana platformda mühendis olarak çalışan Rodge ve ekibinin 100 yıl önce gezegende yaşayan insanların ölümüne dair buldukları kayıtlar bir çözüm yolu bulmanın gerekliliğini net bir şekilde göstermiştir. Tam bu sırada gezegene düşen bir uçak ve içindeki yabancı bu konu hakkında bir şey yapılabileceğini gösterir. Spensa; üstü Jorgen ile yaptığı plana bağlı olarak; düşmanları Kreller'in ve Dione'larin yönettiği, birbirinden farklı ırkların yaşadığı Üstyapı Yönetim Merkezi Starsight'a doğru yola çıkar. İnsanların öldürme yanlısı vahşiler olarak görüldüğü bu merkez; geçmişte gezegenleri yok etmiş, insanların ve farklı ırkların kökünü kazımış, gizemli güçlere sahip bir varlığa karşı savaşta yeni pilotlar aramaktadır. Kendini düşmanı olarak tanıdığı ırklarla çevrelenmiş, savaşa hazırlanırken bulan Spensa sevdiği
·548 syf.·
2022 21. kitabı
Brandon Sanderson'ın Skyward serisinin 2. kitabı. İlk kitabını okuyup beğenmemiştim. Bu kitabı okumaya da şüpheliydim ama yazarın 20 küsur kitabını okuyup bunu kaçırırsam olmaz artık, yattı balık yan gider deyip buna da başladım. İlk kitapla karşılaştırınca bu kitap baya iyi bence. İlk kitaba göre daha kısa, daha aksiyonlu. Fantastik bir yazarın bilimkurgu romanı olarak tabii diğer serilerinden aşağı kalmış bir seri. Steelheart'la karşılaştırılabilir ama Steelheart'tan da geri kaldığını düşünüyorum. Yine de sonuçta bir Sanderson kitabı. Akıcı, hızlı, eğlenceli. İçindeki bilimkurgu ögelerinin biraz daha fazla olmasını isterdim. İçeriğine gelince kitabın neredeyse tamamının uzayda ve sadece Spensa ile geçmesini sevmedim. Detritus'ta biraz daha vakit geçirdikten sonra ayrılmalıydı. Mesela Rodge bu kitapta neredeyse yok gibiydi. Ve ilk kitapta akla takılan merak konusu olan tonlarca şeyi çatır çatır açıklamaları da biraz garip oldu. (Açıklasa ayrı açıklamasa ayrı dert :D) Sümüklüböcekli ışınlanma olayını gözümüze çok soktuğu için pek sürpriz etkisi olmadı. Neyse. Güzel, eğlendim, zevk aldığım abartılmayacak çerezlik bir roman. Çerez desem 550 yaklaşık. Kitabı da okuyan 1000kitap'taki 3. kişiymişim. Çıkar çıkmaz okumuşum o kadar okumayacağım dedikten sonra. :D
2022 66. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2022 00:02
#starsight "Gençken, sizden büyük herkesin hayatınızı çözdüğünü sanabilirsiniz. Kendinize bir kez hükmettiğinizde, hepimizin yaşlı bedenler giyen aynı çocuklar olduğumuzu fark edersiniz..." Starsıght' ı okurken, Spensa ile ben de doğrudan evrene geri dönmek istedim. Starsıght bizi, Skyward' ın bittiği yerden altı ay sonraya götürüyor. Detritus' a bir uzaylı kazası geliyor ve karakterimiz Spensa ' yı İnsanlığın geri kalan hayatını kurtarmak için Starlıght Üstünlük İstasyonuna gitmeye teşvik ediyor. Spensa, holografik kılık değiştirerek M-Bot ve Doomslug hipersürücüleri! diğer uzaylılarla tanışarak Starlıght' a giriyor. Gezegende uzay kılığına girmişken kendini bir anda bambaşka bir uçuş okulunda buluyor. İlerleyen zamanlarda insanların neden Krell tarafından bu kadar uzun süre alıkonulduğu hakkında pek çok şey keşfediyor. Yeni, enteresan karakterler var devam kitabımızda ama ilk kitaptaki karakterleri de gözünüz bir hayli arıyor. Bu kitapta hız biraz daha düşüktü, okurken daha yavaş ilerledik yani. Komplo evreni ve diğer uzaylı türleri daha da genişletilmiş halde sunulmuş bize bu Starsıght'ta. Spensa'nın karakter gelişimini, özel yeteneklerinin artışını, kendini daha da çok bulmasını izliyoruz resmen burada. İlk kitaptaki kadar değildi evet ama yine de keyifli, merak dolu bir okuma süreciydi. Bir Starfıghter olsaydınız hangi çağrı işaretini seçerdiniz? …

Brandon SandersonYazar · 60 kitap
1975'te, Lincoln, Nebraska'da doğdu. Biyokimya bölümünde bir dönem okuduktan sonra kendine geldi ve asıl eğiliminin yazarlık alanında olduğunu fark etti. İngilizce bölümüne geçti ve Brigham Young Üniversitesi'nden mezun oldu, sonra okuluna geri dönerek yaratıcı yazarlık konusunda yüksek lisans yaptı. O zamandan bu yana hem yetişkinler hem de genç okuyucular için kitaplar yazmıştır. Bunların arasında Mistborn üçlemesi, Warbreaker ve Alcatraz dizisi bulunmaktadır. Karısı ve çocukları ile birlikte Utah'da yaşamaktadır, sık sık Magic: The Gathering oynamaktadır, düzenli olarak peynirli makarna yemektedir ve zaman zaman da Brigham Young Üniversitesi'de yazarlık dersleri vermektedir..