Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cihan Hakanı ve Yenileşme Padişahı

Sultan 2. Mahmud

Yılmaz Öztuna

Sultan 2. Mahmud Sözleri ve Alıntıları

Sultan 2. Mahmud sözleri ve alıntılarını, Sultan 2. Mahmud kitap alıntılarını, Sultan 2. Mahmud en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye hiçbir zaman bu mesafeyi kapatamıyacak
Napoléon devrinin ve Fransız İhtilâli savaşlarının son bulduğu, Viyana Kongresi ile yeni bir düzenin kurulduğu bu yıllarda Avrupa, buharın sanayie tatbikıyle, Türkiye ile arasındaki mesâfeyi bir daha kapatılmasına imkân olmıyacak derecede açtı.
Sultan Selim, baştan ayağa kana bulanmıştı. Sağ şakağına yediği kılıç darbesi, derisini yüzmüş, sakalının sağ kısmı çenesine düşmüştü. Alemdar kapıdan girer girmez manzarayı feci gördü. Ciğeri yandı. Cesedin üzerine kapandı. ... Tuna yalılarından gelen asker içinde, padişahın insan cinsinden olup olmadığını tastamam bilmeyenler vardı. Her halde padişahı insanüstü bir varlık olarak bilenler ekseriyetteydi. Şimdi efendileri Sultan Selim'i bu halde görünce perişan olmuşlardı.
Reklam
Vak-a'i Hayriye
Doğu medeniyetinde en üstün seviyeye çıkan Türkler, Batı medeniyetinde neler yapabileceklerini Vaka-i Hayriye'den bu yana tecrübe etmektedir. Tarihi oluşum daha tamamlanmadığı için, bu husustaki kesin hükmü, birkaç kuşak sonraki tarihçiler verecektir.
II. Mahmud, Nizip bozgununu öğrenmeden, 1839 yılı Temmuz'unun ilk gününün ilk saatlerinde öldü. Bir iki gün önce haberi İstanbul'a gelen bozgun, ölüm döşeğinde bulunan hükümdardan saklanmıştı. 53 yaşını 11 ay ve 12 gün geçe ölen II. Mahmud, bir müddetten beri veremden muzdaripti. Devamlı iç ve dış gaile ve felaketler içinde geçen hayatı boyunca, bir an bile ümitsizliğe kapılmamış ve enerjik tutumunu kaybetmemiş, karar ve hüküm kabiliyetini yitirmemişti. Böyle bir hayat sonunda verem olduğu söylenmektedir.
Devamlı iç ve dış gaile ve felaketler içinde geçen hayatı boyunca, bir an bile ümitsizliğe kapılmamış ve enerjik tutumunu kaybetmemiş, karar ve hüküm kabiliyetini yitirmemişti. Böyle bir hayat sonunda verem olduğu söylenmektedir. II.Mahmud, bir iki gün önce haberi Istanbul'a gelen Nizip bozgununu ölüm döşeğinde olduğu için öğrenemeden 1839 yılı Temmuzunun ilk günü ilk saatlerinde öldü.
Vak-a'i Hayriye'nin üzerinden henüz 2 yıl geçmemekle beraber, II.Mahmud, modern ordunun çekirdeğini hazırlayabilmişti. Rusya'ya karşı bir başarı bahis konusu değilse de, savaşı az bir zararla atlayıp ıslahat hareketlerine devam etmeyi düşünüyordu. Ilk buharlı gemiler yapılmakla beraber, henüz hicbir devletin donanması buharlı gemilerden oluşmuyordu. II.Mahmud'da 1827'de "Sür'at" adındaki ilk buharlı gemiyi satın aldı ve bu tekneyle Rodos'a kadar gidip geldi.
Reklam
IV.Mustafa (II.Mahmud'un abisi)
Çocuğu olmayan III.Selim'in yakın ilgisine rağmen, inkılapçı büyük padişahı sevmemiş, son zamanlarda açıkca aleyhinde faaliyete başlamıştı. Babası I.Abdülhamit'ın meziyetlerinden mahrum olan IV.Mustafa, Osmanoğullarının karanlık şahsiyetlerinden biridir.
(II.Mahmud) Çok meraklıdır. Bilhassa Avrupalılarla görüşmeye, onları incelemeye, düşüncelerine nüfuz etmeye çalışır. Bir bakıma ikinci Abdülhamit'e benzemektedir ama onun gibi içine kapalı ve kuşkulu değildir. Vak'a-i Hayriye günü ise gerçek bir Dördüncü Murad'dır. Gururla ilgisi yoktur.
ZEKİ PADİŞAH
II.Mahmud Han, Yeniçerilere yıllarca kanmış görünmüş, köhnemiş orduya, Enderun Saray Akademisi çıkışlı adamlarını dikkatle general aramış, yeniçeri - ulema ittifakını bozmaya çalışmış, sonunda ulemayı yanına alabilmiş, Yeniçerileri tarihe gömdükten sonra, ulemanın yetkilerinin en büyük kısmını da budamaya başlamıştır.
Sayfa 30 - Ötüken
Genç hükümdar, III.Selim'in bütün fikirlerine varis olduğu gibi, amca oğlunun bütün hatalarindan da mükemmelen ders almıştı. III.Selim veliahd şehzade iken Sultan Mahmud ile sık sık temas ederek, musiki öğretmek bahanesiyle, tahta geçeceği zaman yapması icab eden şeyleri kendisine iyice telkin etmişti.
177 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.