Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Kur'an İfadesinin Kavramlaşması

Sünnetullah

Ömer Özsoy

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
10/10 puan verdi
Tavsiye kitap.
Düşünce ufkumu genişleten kitapları seviyorum. Kitabı büyük beklentilere girerek aldım ve her bir beklentimi kat kat karşıladı, istediğimden fazlasını aldım diyebilirim. Sünnetullah kavramı kafamı çok karıştıran ve Adetullah kavramı ile sürekli karıştırdığım bir kavramdı. Allah'ın tabiat yasaları anlamında kullanılmasının yanı sıra beni çok da tatmin etmiyordu araştırmalarım bende bu kitabı buldum ve aldım Allah razı olsun kendimi bir kelebek kadar hafif hissediyorum. Yazar sizi bilgi manyağı yapıyor tabiri caizse. Sünnetullah'ın tabiat yasaları ile bir ilgi alakasının bulunmadığını o kadar güzel delillendirmelerle sunuyor ki aklınızda soru işaretleri neredeyse çözüme ulaşıyor. Tarih ve Sünnetullah arasında kurduğu bağlantı ve verdiği pasajlar şaşırtıcı ama ufkunuzu açıyor. Bu kadar derin bir bağ beklemiyordum. Kitap hakkında çok şey yazmak istiyorum ama bence okumanız ve kütüphanenizde bulunması çok daha güzel olur. İlhami Güler 'Allah'ın Ahlakiliği Sorunu' kitabını okuyup beğenenler varsa bence bunu da alın çünkü dil ve Allah'ın adilliği-ahlakiliği benzerlik taşıyor. Kitabı tatmin olmuş bir şekilde kapattım. Mutluyum şu an. Merak edenler yazarın Sünnetullah için sonuç kısmında yazdığı bir pasaj ekleyeceğim: ''Kur'an'ın Sünnetullah dediği Allah'ın tarih içerisindeki değişmez tavrı, O'nun kendisi için benimsediği iradi bir tavırdır. Bu değişmez tavrın çeşitli örneklerinin Kur'an'da tarih yasaları olarak anlatılması, Allah'ın davranış tarzının belirlenmesi değil, tasvir edilmesidir.....'' Kitap çok daha fazlasını detaylıca ele alıyor, tavsiye ediyorum.
Sünnetullah
SünnetullahÖmer Özsoy · Fecr Yayınevi · 201556 okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
Ömer Özsoy, Kur’anî bir kavram olan “Sünnetullah”ın Kur’an’dan ayrı bir kavram olarak tarihte kullanılma sürecini anlatarak, kavramın Kur’an nezdinde ne ifade ettiğini, Kur’an’dan hareketle anlatmaktadır. Kavramsal tefsir olarak da nitelendirilebilecek bu eserde yazar, kelimenin semantik açıdan incelemesine de değinmektedir. Eser, oldukça açık, net ve anlaşılır bir üsluba sahip olmasıyla birlikte, öz ve kısadır. Kur’an’ı anlama çabasında olan bir kimsenin mutlaka okuması gereken eserlerden biridir. Sünnetullah, Allah’ın tarih yasasıdır. Allah’ın “sünnetullahta bir değişme yoktur” ifadesi, ezelde takdir edilmiş kuralların keyfi olarak değişmeyeceğini ifade etmektedir. İnsan tarihi oluşturma konusunda hür bırakılmıştır. Kendisine hem iyiyi görme ve yapma anlamında takva; hem de kötüyü bilme ve kötülük yapma anlamında fücur kabiliyeti verilmiştir. İnsan tercihleriyle tarihi oluşturur. Kavimlerin helaki teosentirik bir dille anlatılsa da bunlar Allah’ın iradesine bağlı olmakla birlikte çizmiş olduğu ilkelerin ve tercih edilenlerin sonuçlarından ibaret bir takım toplumsal yasaları ifade etmektedir. Dolayısıyla tarihselci olarak etiketlenen (!) Özsoy’a göre kıssalar tarihi bir gerçektir ve insanlara bunların tarihi anlatılarak öğüt ve ibret almaları murat edilmiştir. Burada seçim insana aittir. Yazar, sünnetullahın kevni/fiziki yasaları ifade eden bir kavram olmasına karşılık, tarihi/toplumsal yasaları ifade eden bir kavram olması tezini ileri sürmektedir. Bu tezini de Kur’an’dan yola çıkarak kanıtlamaktadır.
Sünnetullah
SünnetullahÖmer Özsoy · Fecr Yayınevi · 201556 okunma
160 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Eser, Ömer Özsoy’un Doktora çalışması. Dolayısıyla akademik (bilimsel) bir kaynak olma niteliğine sahip. Malum olduğu üzere bu durumun avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcut. Misal; Akademik bir eser olması, eserin dilini, okunma kolaylığını, akıcılığını olumsuz anlamda etkilemiş. Lakin Özsoy, fikirlerini sarih olarak ortaya koymuş ve bu fikirleri ayetlerle desteklemiş. Bu da esere olumlu puan vermemize neden oldu. ... Eser bir kaç bölümden oluşuyor. İlk bölümler asıldan (kur’andan) nasıl sonuçlar çıkartılması gerektiğine değinirken sonraki bölümler bu usulleri kullanarak sonuçlara ulaşıyor. Dolayısıyla eserde mevcut olan fikirlerin ekseriyeti bu son bölümlerde. Bizi ilk bölümler ziyadesiyle sıktı. Belki buna -kısmende olsa- usule dair bilgimizin olmasına rağmen alanın uzmanı olmamamız neden olmuştur, bilemiyoruz! Velakin okuyucuların da ekseriyetini sıkacağı kanaatini taşıyoruz. Çünkü bu kısım hem çoğunluğa hitap etmiyor hem de akademik bir lisana sahip. Son olarak eserin kolay bir eser olmadığını da belirtmek istiyoruz. Burada zor olarak kastettiğimiz ise eserin hem dili hem de muhtevası. Dolayısıyla eser, değerli bir çalışma olup alanında uzman olanlar nazarında basit ve kolay olabilir ama ekseriyet için zor bir eserdir.
Sünnetullah
SünnetullahÖmer Özsoy · Fecr Yayınevi · 201556 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.