Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sünniliğin Eleştirisine Giriş

İlhami Güler

Sünniliğin Eleştirisine Giriş Gönderileri

Sünniliğin Eleştirisine Giriş kitaplarını, Sünniliğin Eleştirisine Giriş sözleri ve alıntılarını, Sünniliğin Eleştirisine Giriş yazarlarını, Sünniliğin Eleştirisine Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oysa, Semerkand menşeli Yesevilik-Nakşilik ve Anadolu'daki kolları, daima şeriata (ahlâka/hakîkate-çerçeveye) sadakatlerini bir biçimde sürdürmüşlerdir.
FETÖ'deki politik aklın, diyalog ve ABD ile işbirliğine girerek kolayca "ihanete" kaymasının sebebi, Osmanlı'da etkin olan ve şeriatı ıskalayan, "Yetmiş iki millete aynı gözle bakan" vahdet-i vücüdcu (İbn Arabî-Dâvûd el-Kayserî, Konevi, Mevlana, Yunus Emre, Niyazî Mısrî...) epistemik-hümanist evrenselliktir.
Reklam
Cizvitler, ahireti bir tür "ekonomi" olarak temellendirdiği gibi, Fethullah Gülen de müritlerine: "Evinizi buraya değil, ahirete yapın," diyordu. Sayın Erdoğan'ın üçlü tasnifinde "Tabanı ibadet; ortası ticaret..." tanımlaması da aynı şeyi (dünyevi-uhrevi ekonomi) ifade eder.
The Cemaat'in dinsel-politik ideolojisi, yukarıdaki üçlü tasnifin dışında olarak, Hıristiyanlıktaki "Cizvitler" ve Amerika'daki "Neocon"ların politik-dinsel ideolojilerine benzer postmodern bir yapı olarak, -"ultra-pragmatizm"- hem dünyanın hem ahiretin, hem barışın hem savaşın, hem sevabın hem kebabın... "kitabına uydurarak" yapılmış bir paparasıdır.
ABD (CIA) ile işbirliği içinde 15 Temmuz'da mevcut-meşnı iktidarı darbeyle devirip şeıikleıiyle birlikte onun yeline geçme teşebbüsünde bulundu ve Sayın Erdoğan'ın dirayetli dunışu ve halkın direnişiyle püskürtüldü .
İki binli yılların başında Milli Görüş'ten "gömlek çıkararak" kendini "muhafazakâr demokrat" olarak kodlayan Sayın R. T. Erdoğan öncülüğünde kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi, öncelikle Cumhuriyet rejiminin din ve dindarlar üzerinde yarattığı baskının ve ikinci olarak Şiilikten Sünniliğe sirayet eden ve Sünniliğin politik totalliğinin (saltanat) yarattığı genetiğin de bir ürünü olan "takıyye" ("Harp/siyaset, hiledir" hadisi veya Kaşgarlı Mahmut'un: "Siyasetin onda dokuzu renkte; biri de cenktedir" sözü hatırlansın) siyasetiyle 2010'lara kadar The Cemaat ile birlikte mevcut "vesayet rejiminin" altını oyarak (kumpaslar) sahici anlamda "iktidar" oldu.
Reklam
İkinci ve üçüncü tercihler, kendilerini dini korumak ve tebliğ etmek için her türlü gayret ve çaba gösterme anlamında "cihad" kavramıyla kodladıkları halde; birincisi, "büyük cihad" (nefsi öldürme faaliyetleri) kavramıyla kendini kandırmaktır.
İslam dünyasında seküler veya dini (Suud-İran) diktatörlüklerin kurulması ve paralel olarak İsrail başta olmak üzere ABD ve Batı'nın Ortadoğu'ya sarkıntılık etmesiyle oluşan politik hayal kırıklıkları, bölgede başlıca üç türlü tepki olarak ortaya çıkmıştır: 1. Pasif nihilizm (mistik-zahit/tasavvufi hareketler). 2. Aktif nihilizm (intihar saldırıları/terörizm, mezhep savaşları). 3. Ahlaki özneliği seçen direnişçi hareketler. İhvfuı-ı Müslimin Hareketi (Mursi) ve onun bölgedeki değişik versiyonları (Hamas) , Türkiye'de Necmettin Erbakan'ın öncülüğündeki "Milli Görüş" Hareketi, Gannuşi'nin öncülüğündeki "Nahda" ve Aliya İzzet Begoviç'in Bosna' da yürüttüğü siyasi mücadele, genellikle üçüncü yolu tercih etmiştir.
Bu istiğna-istikbar durumunu, Hegel, ahlâkî bağlamda objektiflik/hukuktan kaçma, yani sübjektiflik olarak şöyle tasvir eder: Öyleyse sübjektifliğin bu en yüksek şekli şu demektir: Objektif ahlâklılık prensiplerini şeksiz şüphesiz bilmek, ama bunların ciddiyetini gereğince kavrayacak, bunları eylemlerine temel yapacak kadar nefsini unutmayı,
Dücane de bayağı uğraşmıştı Çamlıca ile...
Bu uyanların, insanın aklına Çamlıca tepesine cami yapma; İstanbul'u gökdelenlerle doldurma veya -modası geçtiği halde- Beştepe'ye saray yapma; Gezi Parkı ve benzeri olaylarda polisin sert tutumunu hatırlatmadığını söylemek yalan olur.
102 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.