NOT : Cemal Süreya'dan yalnızca 15-20 sayfa bahsedilmiş bir kitaptır.
NOT : Alıntılara aldanıp almamanız tavsiye edilir.
Daha önceden okuduğumuz bazı eserler vardır, tanınmış insanların hayatlarını anlatır varsa alıntıları ya da şiirleri yer alır. Bu sayede detaylı bilgiler ediniriz.
İşte bu saydığım cümleler ne yazık ki bu kitapta pek yok. Üstelik yazarın Cemal Süreya üzerinden prim yapmaya çalıştığını düşünmüyor değilim. Yazarımız yaşamış olduğu aşkın kaybını dile getirmek istiyor. Bazen anılarından bahsediyor bazen de bunu şiirleriyle taçlandırıyor (!)
Şiirleri demişken, bir insanın güçsüzlüğünü, isyanını, yalnızlığını ele almaya çalışmış, bunu ele alırken de şiire yakışmayacak üsluplarda bulunmuş. Belki Cemal Süreya'ya benzetmiş kendini yazarken, ama bunda şahsen o benzerliğin olmadığını görüyorum. Beğendiğim yerler Cemal Süreya'ya ait bölümlerdi ve birkaç alıntı. Oysa ki alırken ne büyük heyecanlar ile almıştım... Kendi yorumunu yanlış yaptığını düşünüyorum. Kısa kısa ve hızlandırılmış anlatmış gibi geldi bana.
Cemal Süreya'nın hayatını anlatıp, şiirlerinde şunları şunları demek istemiştir deseydi daha kıymetli bir eser olabilirdi. Cemal Süreya'nın hayatının ardından
" Korkmayın ama deli değilim"
"Karanfilleri hiç sevmem
Lütfen öpme beni."
" seviyorum merkez"
Gibi cümleler ile yazılar yazmak bana saçma geliyor. ( ki bu ifadelerin benzerleri oldukça fazla)
Eğer kitabın kapağında Cemal Süreya varsa ve onun hayatından kesitler sunuyorsan, kendi şiirlerin (!) ve isyankar anlamsız yazıların ağır basmamalıydı Rıdvan Keskin.
Tavsiye etmem, daha iyi kitaplar varken hem de. Keyifli okumalar
Sıcak bir sobaya değmek gibi bu,
Çöplükte değerli bir eşya bulamazsınız.
Yaşadım ve öğrendim, öğrendiklerimden kazandım..
Süreya GibiRıdvan KeskinNazım Hikmet Ran
Paramparça olmanıza rağmen çok savaşmışsınızdır. Artık yorgun bir bedeniniz vardır ve susmak istersiniz. Bir kere daha olursa aynısı bu sefer belki hiç kalkamayacağınızdan korkarsınız. İnsanlar girip çıkar hayatınıza, hepsi de bir şeyler katar. Ama çoğu insan, insanları tanıdıktan sonra onlardan uzaklaşır. Kendi ütopyasında yeni bir hayat kurmaya çalışır. Unutmak istersin, ama senin olaylara kattığın,yüklediğin anlamlar hiçbir şekilde unutturmaz. Zamanla geçer izi kalır diyorlar ya, bazı şeyler aradan ne kadar zaman geçerse geçsin acısı geçmiyor..
Cemal Süreya üzerine bir kitap, çoğu kısmında hayatından kesitler ve yazarın kattığı bir çok şiir ve yazı..
Her sayfasını tek tek yazmak istediğim, okurken bitmesini hiç istemediğim bir kitap.
Yaşattığı duygular için yazara ayrı teşekkürlerimi sunuyorum..
Süreya GibiRıdvan Keskin · Dokuz Yayınları · 2019361 okunma
Merak edenler için kitapta 20 sayfa dışında Cemal Süreya'ya dair bir şeyler yok. Yazarın kendi şiirleri var. Beklentimi karşılamadı. Olmamış bu. Hayal kırıklığına uğrattı beni.
Kitap sadece bir şiir kitabı değil; içinde anlatılar, mektuplar ve hikayeleştirilmiş bölümler de barındıran hibrit bir eser. Bazı sayfalarını okurken duygulandığım bazı sayfalarını ise öylece okuyup geçiştirdiğim oldu. Cemal Süreya ile ilgili sayfaları oldukça hoştu, Rıdvan Keskin sayesinde usta hakkında bir çok yeni şey öğrendim diyebilirim. Şiir sayfaları beğenimi kazanamadı fakat hikaye sayfaları benim için oldukça etkileyici oldu. Özetle kitap benim için Cemal Süreya ekseninde dönen "edebi bir anlatı/deneme" kitabı olarak değer kazandı.
Süreya Gibi hem şiir tadında, hem de aralara Cemal Süreyya anıları Serpiştirilerek kaleme alınmış güzel bir eser. Rıdvan Keskin ‘nın ,daha önce hiçbir kitabını okumamıştım. Benim için keyifli bir okuma oldu.
Keyifli okumalar dilerim!
Süreya GibiRıdvan Keskin · Dokuz Yayınları · 2019361 okunma
Birilerinin özeli hakkında o işin tanrısıymış gibi yorum yapmak normal olmamalı ya.
Bilmediğin, şahit olmadığın adamın ve kadının aşkından bu kadar emin ve basit bir şekilde bahsedemezsin!..
Adı gibi, Süreya gibi...
Cemal Süreya hayatı gibi,
Yazarın hayatı gibi...
Bir solukla başladı,
Bir solukta bitti,
Her şey gibi, Süreya gibi...
(Neden böyle; kitap bu havada çünkü)
Süreya GibiRıdvan Keskin · Dokuz Yayınları · 2019361 okunma
Büyük heveslerle aldığım,sayısız notlar çıkaracağım ümidiyle yere çakıldım anlamsız cümleler, kopuk kopuk hikayeler beklentilerimin altında çıktı üzgünüm.