Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

12 Eylül Günlüğü

Tank Sesiyle Uyanmak

Hasan Cemal

Tank Sesiyle Uyanmak Gönderileri

Tank Sesiyle Uyanmak kitaplarını, Tank Sesiyle Uyanmak sözleri ve alıntılarını, Tank Sesiyle Uyanmak yazarlarını, Tank Sesiyle Uyanmak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Perşembe / 23 Ekim 1980
Ve Yunanistan, NATO'nun askeri kanadına döndü... Türkiye "veto"sunu kullanmadı, "iyi niyeti"ni gösterdi. Böylece Türkiye Türk-Yunan sorunlarında ve Batıyla ilişkilerinde çok önemli bir kozunu yitirmiş oldu. Washington ve NATO memnun. Başkan Carter'ın yorumu : Şimdi sıra Kıbrıs'ta...
Sayfa 102Kitabı okudu
422 syf.
·
Puan vermedi
·
52 günde okudu
12 Eylül günlükleri/ Tank Sesiyle Uyanmak
Kitap Hakkında Ayrıntılı Değerlendirmem / 12 Eylül Hakkındaki Düşüncelerim ve Araştırmalarım Öncelikle Kitabı okuduğum süre zarfında çok fazla fikir değişikliği yaşadığımı belirtmek isterim. Yazarın tutum ve tavrının etkisinden ziyade Kenan Evren’in tam olarak çözemediğim davranışları, Bülent Ecevit’in ülke içindeki ve dışındaki tavırları,
Tank Sesiyle Uyanmak
Tank Sesiyle UyanmakHasan Cemal · Everest Yayınları · 201258 okunma
Reklam
422 syf.
9/10 puan verdi
Hasan Cemal’in kaleminden “Tank Sesiyle Uyanmak” 12 Eylül günlüğünden askeri müdahalenin demokrasiye nasıl etki ettiğini ve uygulanan sansür ile ülkede belli bir süre partilerin kapatıldığı, gazetelerin yayınlarının kontrol altında tutulduğu, idam cezalarının peş peşe geldiği, demokrasi adına ülkenin nasıl bir buhran geçirdiğini görüyoruz. Hasan Cemal’in 12 Eylül günlüğünde Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel ile birebir evlerine gidip yaptığı konuşmaları ve her birinin 12 Eylül ile ilgili yaklaşımları, Ecevit’in “Arayış Dergisi” çıkartarak 1980 darbesiyle ilgili düşünceleri ve çözümün neler olabileceğini kaleme almış ve ülkede uygulanan sansür sebebiyle bu yazdıklarıyla ilgili hapis yattığını görüyoruz. Hasan Cemal Cumhuriyeti gazetesinde çalıştığı dönemde “Cumhuriyet hala bir umut ışığı; dikkatli olmalıyız ve yayınımızı sürdürmeliyiz. Hiçbir parti yok, tümü kapatılmış. Sendika yok, dernek yok. Siyaset yasak. Parlamento yok. Üniversiteler YÖK cenderesinde, sessizliğe gömülmüş tamamen.” deyişiyle o günleri daha açık olarak anlatmıştır. Bülent Ecevit ise o günleri şöyle anlatıyor. “Ne yapmam istendiğini, nasıl davranmam beklendiğini de anlamıyorum. Siyasetten ayrılmam isteniyor, ayrılıyorum. Yetmiyor. Mesleğim olan gazeteciliğe dönüyorum. “Olmaz” deniyor. Gazeteciliği de bırakıyorum. Yine yetmiyor. Bir noktadan sonra demeç vermeyi, düşüncelerimi açıklamayı kesiyorum. O da yetmiyor. Bülent Ecevit’in yaşadığı günleri bu şekilde açıklaması o günler hakkında daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
Tank Sesiyle Uyanmak
Tank Sesiyle UyanmakHasan Cemal · Everest Yayınları · 201258 okunma
“Her şey, bedeli ödendikçe değer kazanır.”
Sayfa 324 - Everest
“Araba devrildikten sonra yol gösteren çok olur.”
Sayfa 85 - Everest
Özgür Basın
O yetkiyi nereden aldın diye sorulamaz mı? Ne yazık ki yazamıyoruz...
Sayfa 386
Reklam
Bir zamanlar 'yollar yürümekle aşınmaz' demiştim. Bu gibi günler için de söylemiştim. Gün gelir yine yürürüz. Demokrasi için.
Sayfa 352