Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanzimat ve Bulgar Meselesi

Halil İnalcık

Tanzimat ve Bulgar Meselesi Gönderileri

Tanzimat ve Bulgar Meselesi kitaplarını, Tanzimat ve Bulgar Meselesi sözleri ve alıntılarını, Tanzimat ve Bulgar Meselesi yazarlarını, Tanzimat ve Bulgar Meselesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Umumi Netice
Vidin isyanı genel bakımdan, içtimai olduğu kadar mil­lidir de. Asilerin başları bütün Bulgaristanı ayaklandırmaya çalış­makta ve Sırbistan gibi muhtar bir Bulgar beyliği kurmak gayesini gütmekte idiler, onlar durumları hakikaten çetin ve isyana elve­rişli olan Vidin köylüleri gibi bütün Bulgar köylü kitlelerini ar­kalarından sürükleyeceklerini umuyorlardı. Gerçekten isyan sırasında yayılan haberler bütün Bulgarlar arasında heyecan uyandırmakta idi. İsyanın umumiyetle Tanzimat tarihi bakımından önemli neticelerinden biri de, hükümetin aynı tarihlerde, idari sahada aldığı birtakım yeni İslâhat kararlarıdır. Meselâ böylece bütün İmpara­torluk dahilinde valilerin mahallî meclisler karşısında salâhiyetleri genişletilmiş, Bosna ve Vidin gibi bir toprak aristokrasisinin ha­kim olduğu yerler sıkı bir şekilde merkeze bağlanmış ve neticede bu tarih, Tanzimatın İmparatorluğu merkezileştirme politikası bakımından da mühim bir tarih olmuştur. Nihayet son olarak işaret edelim ki çıkarılan hattı hümâyûnlar ve nizâmnâmeler üzerinde yapılan incelemeler, bizi Tanzimat tari­hinin içerisine ulaştırmaz; Tanzimatı hakikî olarak ancak onun, İmparatorluğun türlü bölgelerinde her türlü hususî şartlarla kaynaşarak meydana çıkan canlı vakıalarında görebiliriz.
Sayfa 111Kitabı okudu
Umumi Netice
Araştırmalarımız bize, XIX. uncu asrın ilk yarısında da Bulgarların bir millet olma yolunda büyük gayretler yaptığını, Bulgar milletinin çöküş devrinde Osmanlı tarihinin gidişi üzerinde kuvvetle müessir bir âmil olarak meydana çıktığını göstermektedir. Bilhassa asrın tam ortasında, yabancı tarihlerde olduğu kadar bizim tarihlerde de pek bahsi geçmeyen, fakat her bakımdan büyük önemi olan Vidin ayaklanması bunu bütün açıklığıyla ortaya koymaktadır.
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
Vidin Gospodarlık Rejimi ve İlgası
işte Vidin havalisinde bu zahirî Islahat teşebbüsünden on sene sonra baş gösteren ayaklanma, doğrudan doğruya bu toprak mese­lesine bağlıdır. Esasen bu on sene zarfında da vaziyet iyileşeceğine reaya aleyhine daha ziyade kötüleşmiştir. Tanzimatçılar, fiilî neti­celerini düşünmeden toprak siyasetinde tatbika çalıştıkları liberal prensiplerle, mirî arazi mutasarrıflarının haklarını, tam mülkiyete yaklaşacak şekilde genişletme yolunu tutmuşlardı. Meselâ 7 Cema- ziyülûlâ 1263 (23 nisan 1847) tarihli bir resmî tebliğle mirî arazi üzerinde kız evlâtların da erkek evlât gibi veraset hakkı tanındı. Daha sonra çıkarılan diğer kararnamelerle bu istikametteki cereyan inkişaf etmiş ve mirî toprak üzerindeki tasarruf hakkı mutlak mülk telakkisine gittikçe daha çok yaklaşmıştır. Böylece vaktiyle top­rağı işletmek üzere tasarrufu altına alan mirî arazi sahipleri ve tabiî bu arada Vidin ağaları yavaş yavaş bu köylerin hukuken de hakikî sahibî vaziyetine geçmeğe başlamışlardır. Neticede bu ted­birler, esasen gergin olan İçtimaî münasebetlerin daha ziyade kötüleşmesine yardım etmekten başka bir sonuç vermemiştir.
Vidin Gospodarlık Rejimi ve İlgası
Gerçekten reayanın asıl maksadının da ağaları kaldırarak toprağı kendisine verecek bir inkılâp olduğu 1850 Vidin isyanında açık bir şekilde görülmektedir.
İsyanda Komitecilerin Rolü
Bütün bunlar gösteriyor ki, gayeleri bütün bulgaristan ayaklandırarak hiç olmazsa Sırbistan gibi muhtar bir idare temin etmek olan bu komiteciler, garbî Bulgaristan'da ve Sırbistan'da oldukça geniş bir teşkilât kurmuşlardı ve 1850 Vidin isyanının çıkması ile doğrudan doğruya alâkadardılar, isyan es­ nasında hükümetçe bunlardan en azılıları tevkif edildiyse de hoşnut­suzluğun artıp hadisenin büsbütün büyümesine meydan vermemek için bütün işe karışmış olanların tevkifine gidilmedi.Sonradan G o s p o d a r l ı k meselesi yüzünden reaya arasında heyecan devam ederken de bu komiteciler yeniden bir isyan çıkarmağa yeltendiler, fakat muvaffak olamadılar. Hükümet, bunlardan en azılılarını yakalayıp Anadolu'ya sürgün etmeği düşündü. Fakat sonunda yine cezrî bir karar verilemedi. Nihayet tahrikât tesiriyle heyacan gittikçe arttığından Rıza paşa yeniden bazı tevkiflerde bulunmak mecburiyetinde kaldı. Bu tarihlerden sonra da Vidin mıntıkasında tahrikât ve heyacan hiçbir zaman eksilmemiş ve Babı Ali hemen her bahar yeni bir isyan tehdidi karşısında bulun­muştur.
İmparatorluk İdaresinde Bulgarların Umumi Durumu
Gözden geçirdiğimiz vesikalara göre, 1840 yılından 1850 tarihine kadar bu tahrikâtın yine en faal olanı, Sırbistan, Ro­ manya ve Besarabya’da yerleşmiş, yahut o taraflardaki ihtilâlcilerle münasebete girmiş bulunan bulgar komitecilerinin tahrikâtıdır. Burada şuna da işaret edelim ki Bulgarların istiklâl faaliyetlerinde millî maarif hazırlıkları, isyan komiteleri gibi mühim hareketler umumiyetle Memleketeyn’de teşkilâtlandırılmış olmakla beraber, Sırbıstanda çalışan komitecilerin de, bilhassa Garbı Bulgaristanda görülen isyan hareketlerinde, büyük rolleri olmuştur. En büyük tahrikât yine bizzat bulgar komitacıları tarafından gelmekle beraber Rusyanın bu tarihlere duğru Balkanlarda ajanları vasıtasile faal surette tahrikâta giriştiğini gösteren deliller de vardır. Fakat Rusların tesirini yalnız, ajanları vasıtasiyle yaptığı tahrikâta hasretmek doğru değildir. Çarlığın ananevî Ortodoksluk siyaseti, Osmanlı devleti ile yaptığı Balkan harpleri, Romanya, Yunanistan Sırbistan üzerindeki himaye teşebbüsleri, mütemadi müdahaleleri, Bulgarlar için daha az tesirli bir teşvik ve tahrik kaynağı olmu­ yordu. Daha 1807 de, Rus orduları Balkanlara doğru ilerlerken, yukarda kendisinden bahsettiğimiz bulgar millî mübeşşirlerinden Vraça peskoposu Sofroni, Bulgaristan’ın kurtarılması için Çar’dan imdat dilemekte idi.
Reklam
İmparatorluk İdaresinde Bulgarların Umumi Durumu
Nihayet, 1843 senesinde Bâb-ı Âlî'den Rumeli valilerine gönderilen bir tamimden çıkardığımız bu ifadede, reaya arasındaki hoşnutsuzluk açık bir dille itiraf edilmektedir. Reaya, " bazı muamelât-ı anife ve şedide cihetile sıkıldıklarında o makûle hâlât zihinlerini başka sûretlere meyil ettirmeye istidat vermekte bulunduğundan bu hususlardan dolayı dahi sıkılıp mecburiyet merkezlerine götürülmemesine himmet olunması şayan-ı dikkat umur-i mühimme-i nazike-i mülkiyedendir. İşte bütün bu ifadeler gösteriyor ki Bulgaristan'da mali ve içtimai birçok bozukluklar halâ devam etmekte, ve bu yüzden reayanın hiçbir zaman eksilmeyen hoşnutsuzluğu devleti daimi bir endişe içinde bulundurmaktadır.
İmparatorluk İdaresinde Bulgarların Umumi Durumu
Hülâsa, Niş ve Vidin isyanları daima Sırbistan'la alakâlı bulunduğu gibi, İbrail hadisesi de Romanya ve Rusya idaresinde daha serbest faaliyette bulunan bulgar muhacirlerinin Rumelideki Osmanlı eyaletleri için ne kadar tehlikeli isyan ve tahrikât unsurları olduğunu göstermekte idi.
178 syf.
·
Puan vermedi
Eski Zamanları Düşünüyorum
Beni özellikle etkileyen Osmanlı Devleti'ndeki son dönem azınlık isyanlarının tek sebebinin Fransız İhtilali sonrası milliyetçilik akımları olmadığını öğrenmek oldu. Patrikhanenin ülkemiz içindeki etkinliği ve gücü de diğer bir önemli konuydu.
Tanzimat ve Bulgar Meselesi
Tanzimat ve Bulgar MeselesiHalil İnalcık · Eren Yayıncılık · 1992142 okunma
178 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
80 yıllık bir kitabı geride bırakıyoruz. 1942 yılında yazılmış olan bu tez 1992 yılında yeniden yayımlanmış ve sene 2022. Dikkat çekici olan ise bunca senenin geçmiş olması artık. Aynı zamanda geçen bunca yıla rağmen yazarın 20 yaşlarında kaleme aldığı bu araştırmalarını okumak hem öğrenmek adına hem de kendisiyle kıyaslamak adına ilk dönem
Tanzimat ve Bulgar Meselesi
Tanzimat ve Bulgar MeselesiHalil İnalcık · Eren Yayıncılık · 1992142 okunma
Reklam
"Tanzimat, geçen felaketli asırların bıraktığı ve son buhranların pek ziyade sarstığı bu çürük yapıya, muntazam bir devlet kadrosu vermek, Osmanlı Saltanatını modern esaslara dayanan bir Avrupa devleti yapmak edasında idi.
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.