Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine

Leyla Navaro

Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine Gönderileri

Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine kitaplarını, Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine sözleri ve alıntılarını, Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine yazarlarını, Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Babalarıyla yakınlık kurmak, ona benzemek, onunla iletişimde ve yakın ilişkide bulunmak erkek çocuklar için son derece önemli bir gelişim sürecidir. Babayla özdeşleşme, erkek çocukların erkek kimliğinin gelişmesinde, hayati önem taşır. Anneden farklı olarak, baba dış dünyayı, gücü, rekabeti, iktidarı, macerayı, "erkek olmayı", "erkek gibi davranmayı" temsil eder. Erkek çocuğun gelecekte bulunacağı dünyayı ve ortamı hazırlamada baba figürü son derece önemlidir. Erkek çocuk için baba, sırtını dayayabileceği, örnek alabileceği, danışabileceği, gelecekte kendinin de yer alacağı dış dünyadır. Babanın yaşamından, başarı ve başarısızlıklarından, yaşam deneyimlerinden örnek ve yön almak, erkek çocuğun gelişiminde hayatidir. Güç ve iktidarı simgeleyen babayla özdeşleşme kadar rekabet de çok önemlidir. Erkek çocuk, babasıyla çatışarak, dövüşüp rekabet ederek kendini dış dünyaya ve gelecekteki rolüne hazırlar. Bu gibi çatışmaların, şefkat ve sevgi alışverişleriyle dengelenerek yapılması, sağlıklı gelişmenin önemli bir parçasıdır. Ergenlik dönemindeki isyan ve kavgaları, erkek çocuğun kimlik geliştirme çabaları olarak görebilmek, bunlara izin verip sevgisini esirgememek, bir babanın çocuğuna gösterebileceği en büyük sevgi ve anlayış göstergesidir.
Sayfa 153 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Özellikle kocasıyla doyumlu bir ilişki yaşamayan, sevgi ve şefkat göremeyen kadınlar, bir erkek figürüyle ilişki ihtiyaçlarını oğullarına yöneltirler. Oğlu eşin yerini alır, tüm ilgi ve sevgi oğulda odaklanır. Bu, genç erkek için oldukça boğucu ve ağır bir yükümlülük durumudur. Bir yanıyla annesine karşı duyarlılık ve sorumluluk duygusu hissetmek, diğer yanıyla annesinin ihtiyacını, yalnızlığını, üzüntüsünü nasıl gidereceğini bilememek, genç erkek için oldukça ağır ve içinden çıkılması zor bir yüktür. Kendini koruma ve savunmanın bir yolu, bu gibi duyguları inkâr etmek veya bastırmaktır.
Sayfa 147 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Onayını göstermemek, karşı tarafı bir şekilde varetmemekle eşdeğerdir. Varolmadığını hisseden insan, kendini varetmek, kanıtlamak, önem verdiği kişi tarafından fark edilebilmek için, yaptıklarını daha iyi ve daha iyi yapmaya çabalar. Özen ve çaba, temelde otoritenin zaten amaçladığı sonuçtur. Ancak çabalayan taraf için, fark edilmeyen, onay almayan çabalar boşluğa atılmış gibidir. "Ne yapsam boşuna" yılgınlığı belirir. Depresif, derinden değersizlik, hiçlik yaşatan bir duygudur bu. Onaysız bir sistemde yaşayanlar kaçınılmaz olarak değersizlik, işe yaramazlık, hiçlik, boşluk duygularıyla karşılaşır, kendilerini depresif hissederler.
Sayfa 130 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Toplumsal onaya fazlasıyla önem veren bir kültürde yaşamaktayız. Onay almak, neredeyse toplumda var olabilmekle eşdeğer tutulur. Çevrenin onayını almadan toplumumuzda yaşamak hemen hemen olanaksızdır. Kültürümüz onay gereksinimini öylesine genelleştirmiştir ki, ailenin de ötesinde, çevre ve mahallenin onayı bile vazgeçilmez bir değer yargısı haline dönüşür. Tüm bu onayları elde edebilmek veya yitirmemek için, çoğu kez düşünce ve değerlerimizden önemli ödünler verir, istemediğimiz halde davranışlarımızı değiştirme yolları seçer, benliğimizden özveride bulunuruz. Toplumsal onay, kültürümüzde varolabilmek, geçerli olmakla eşdeğerdir.
Sayfa 127 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Kadınlar için onay almadan hareket etmek zamanla imkânsız hale dönüşür. Özellikle onaylanmayacak davranışlardan kaçınmayı öğrenir, onay alacakları, dolayısıyla da kabul görecekleri davranışlarda bulunmaya fazlasıyla gayret gösterir hale gelirler. Kızlar, kabul edilme, sevilme ve beğenilmelerinin onaya ne denli bağımlı olduğunu çok erken yaşta öğrenir. Anne veya babanın gözlerinde onay arayarak hareket etmek kızların erken yaşta edindiği önemli bir duyarlılık ve alışkanlıktır. Bunu ileriki yaşında eşinin gözlerinde arar. Bu duyarlılık gibi, uyum gösterme, sorun çıkarmama, itaat etme, özellikle kız ve kadınlardan beklenen ve çevrece beğeni alan oldukça "kadınsı" davranışlardır.
Sayfa 128 - Remzi KitabeviKitabı okudu
"Pek çok sorunun sanıldığı gibi kişiye özgü bozukluk veya eksikliklerden değil de, kişinin içinde bulunduğu sistemin kaçınılmaz beklenti ve koşullanmalarından kaynaklandığını gözlemledim."
Reklam
Pek çok kadında sık rastlanan depresif duygular, güvensizlik, aşırı duyarlılık, aşırı alınganlık, asabiyet, veya bu duyguların bedene atılıp psikosomatik rahatsızlıklara dönüştürülmesi, gerçekte kullanılmamış enerji ve potansiyelin bedende yarattığı "paslanma" etkileridir. Kullanılmayan enerjiler, kullanılmayan madenler gibi, pas tutmaya meyillidir. Ruhsal paslanma; derin güvensizlik, depresif duygular, asabiyet ve birçok psikosomatik rahatsızlığın kaynağıdır. Doktor ve psikologlara daha çok kadınların başvurmasının önemli nedenlerinden biri de, kadınların kısıtlanmış rolleri nedeniyle enerji ve potansiyellerini hakkıyla kullanamamaları sonucu, içine düştükleri yaşam engellenmişliğidir.
Sayfa 105 - Remzi KitabeviKitabı okudu
251 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.