Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine

Leyla Navaro

Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine Gönderileri

Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine kitaplarını, Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine sözleri ve alıntılarını, Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine yazarlarını, Tapınağın Öbür Yüzü - Bağlılık ve Bağımlılık Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
M. Ö. 4. yüzyılda Eflatun, "Bir ruhun kendini tanıyabilmesi için başka bir ruha ihtiyacı vardır," demiştir. Başka bir ruhla gerçekten karşılaşmak ancak yakın ilişki içinde mümkündür. Geri kalan ilişkiler, ruhlarımızla değil, rollerimiz, sosyal çehrelerimizle sürdürdüğümüz ilişkilerdir.
Sayfa 163 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Oysa birçok kadının cinsel olarak uyarılabilmesi için duygusal yakınlığa ihtiyacı vardır. Kadın şefkat , sevgi , ilgi ihtiyaçlarını sözel olarak yaşayamadığı , dile getirip duyuramadığı zaman cinsellikte mesafeli ve soğuk olabilir . Cinsel ilişkilerin sorunsuz ve doyumlu gelişmesinde , her iki cinsin de üzerinde durması gereken oldukça önemli bir farklılıktır bu . Erkek , kadının ilgi ve şefkat ihtiyacını anlayıp dile getirdikçe , kadının da erkeğe daha yakın , istekli ve cevapkâr davranacağı aşikârdır . Duygularını dile getirmeyen bir erkeğin de bu konuda , duygusuz değil de beceriksiz , erkek rolü içinde sıkışmış olduğunu anlamak , bir kadın için olaya kişisel olmayan bir bakış açısı getirebilir .
Sayfa 164 - Remzi
Reklam
Aslında , gerçek hayatta bu fantezi , bir anlamda doğrulanır . Başarılı erkeklerin etrafı her zaman doludur. Hayranları , para , mevki , güç tutkunları ve çıkar ilişkileri nedeniyle , başarılı erkeklerin etrafı bir dolu insanla çevrilir. Güç ve varlık çağrışımı , başarılı erkeklerin etrafını bu gibi hayranlarla doldurur . Bu sayısal çoğunluk , erkeğe beğenildiği , sevildiği , yalnız olmadığı yanılgısını yaşatır . Genelde bu çekimin kimliğiyle değil de , doğrudan parası ve başarısıyla orantılı olduğunu düşünmez . Herhangi bir nedenle bu başarı yok olduğunda , bu sanki-sevgi , sanki - hayranlığın gerçek yüzü ve sonuçta yalnızlığı ortaya çıkarır .
Sayfa 149 - Remzi
Erkeğin yaşam amacı toplumda özel bir yer edinmeye , eğer edilemezse de kendini kötü hissetmeye göre programlanmıştır . İşini iyi yapmak ve başarılı olmaksa , çoğunlukla ilişkilerine nitelikli zaman ayırabilmek ve geliştirmek pahasına olur . Temeldeki öğretilmiş fantezisi , başardıkça sevgiyi de elde edeceğidir .
Sayfa 149 - Remzi
Babaların çocuğun gelişiminde varolmaması sonucu, erkek çocukların karşısında, özdeşleşemedikleri, "erkek olma yolunda" özdeşleşmek istemedikleri bir anne figürü vardır. Corneau'ya göre, babalar olmadığından, annelerin varlığı, oran olarak gereğinden ve gerçeğinden daha da büyüktür. Erkek kimliğini şekillendirmek için annesinden farklılaşmak ve annesinin iktidarından kurtulmak, erkek çocuğun gelişiminde son derece önemli olur. Bu amaçla anneyle çatışmaya ve güç kavgasına giren erkek çocuk, kadınlarla ilişkilerini de çatışma yoluyla sürdürmeyi öğrenir. Çatışma veya mesafe koyarak uzak durma, erkek çocuğun gelişimindeki "ilk kadın'la kurduğu ilişki tarzı olur. İleriki yaşamında, kadınlarla olan ilişkilerinde tekrar eden bir tarz olur bu.
Sayfa 156 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Babanın erkek çocuğun gelişimindeki önemi, bedensel varlığıyla çocuğa kattıklarıdır. Annelerden farklı olarak babalar, çocuklarıyla fiziksel oyunlar, dövüşmeler, itişip kakışmalar gerçekleştirir. Özellikle erkek çocukların gelişiminde, babanın bedeniyle temas, babanın kendi bedenini nasıl kullandığı, ne yaptığı konusunda örneklenme, baba bedeninin kokusuna, gücüne muhatap olmak son derece önemlidir. Erkek çocuk böylelikle, erkek kimliğinin, cinselliğinin ve öz bedeniyle barışıklığının tohumlarını atmış olur.
Sayfa 155 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Annelerin, kendi güç ve otoritelerini kullanmak yerine, bunu babaya devretmeleri, aslında babalara yapılan hayati bir haksızlıktır. Gün içinde evde olup bitenlerden habersiz eve dönen bir babayı, evin polisi, bekçisi ve sopası haline getirmek, erkeğe haksızlık olduğu kadar, çocuklarla baba arasındaki sağlıklı iletişime de çok büyük darbe vurur. Anne kendine "iyi" rolü seçtiği için, baba çocukların nezdinde "kötü", geçimsiz, korkulacak figür haline gelir. Böylelikle çocuklar babalarının gerçek insan yüzünü tanıyamaz, yaşamlarındaki "ilk erkek" figürünü sınırlı ve yanlış öğrenirler.
Sayfa 154 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Babalarıyla yakınlık kurmak, ona benzemek, onunla iletişimde ve yakın ilişkide bulunmak erkek çocuklar için son derece önemli bir gelişim sürecidir. Babayla özdeşleşme, erkek çocukların erkek kimliğinin gelişmesinde, hayati önem taşır. Anneden farklı olarak, baba dış dünyayı, gücü, rekabeti, iktidarı, macerayı, "erkek olmayı", "erkek gibi davranmayı" temsil eder. Erkek çocuğun gelecekte bulunacağı dünyayı ve ortamı hazırlamada baba figürü son derece önemlidir. Erkek çocuk için baba, sırtını dayayabileceği, örnek alabileceği, danışabileceği, gelecekte kendinin de yer alacağı dış dünyadır. Babanın yaşamından, başarı ve başarısızlıklarından, yaşam deneyimlerinden örnek ve yön almak, erkek çocuğun gelişiminde hayatidir. Güç ve iktidarı simgeleyen babayla özdeşleşme kadar rekabet de çok önemlidir. Erkek çocuk, babasıyla çatışarak, dövüşüp rekabet ederek kendini dış dünyaya ve gelecekteki rolüne hazırlar. Bu gibi çatışmaların, şefkat ve sevgi alışverişleriyle dengelenerek yapılması, sağlıklı gelişmenin önemli bir parçasıdır. Ergenlik dönemindeki isyan ve kavgaları, erkek çocuğun kimlik geliştirme çabaları olarak görebilmek, bunlara izin verip sevgisini esirgememek, bir babanın çocuğuna gösterebileceği en büyük sevgi ve anlayış göstergesidir.
Sayfa 153 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Özellikle kocasıyla doyumlu bir ilişki yaşamayan, sevgi ve şefkat göremeyen kadınlar, bir erkek figürüyle ilişki ihtiyaçlarını oğullarına yöneltirler. Oğlu eşin yerini alır, tüm ilgi ve sevgi oğulda odaklanır. Bu, genç erkek için oldukça boğucu ve ağır bir yükümlülük durumudur. Bir yanıyla annesine karşı duyarlılık ve sorumluluk duygusu hissetmek, diğer yanıyla annesinin ihtiyacını, yalnızlığını, üzüntüsünü nasıl gidereceğini bilememek, genç erkek için oldukça ağır ve içinden çıkılması zor bir yüktür. Kendini koruma ve savunmanın bir yolu, bu gibi duyguları inkâr etmek veya bastırmaktır.
Sayfa 147 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Onayını göstermemek, karşı tarafı bir şekilde varetmemekle eşdeğerdir. Varolmadığını hisseden insan, kendini varetmek, kanıtlamak, önem verdiği kişi tarafından fark edilebilmek için, yaptıklarını daha iyi ve daha iyi yapmaya çabalar. Özen ve çaba, temelde otoritenin zaten amaçladığı sonuçtur. Ancak çabalayan taraf için, fark edilmeyen, onay almayan çabalar boşluğa atılmış gibidir. "Ne yapsam boşuna" yılgınlığı belirir. Depresif, derinden değersizlik, hiçlik yaşatan bir duygudur bu. Onaysız bir sistemde yaşayanlar kaçınılmaz olarak değersizlik, işe yaramazlık, hiçlik, boşluk duygularıyla karşılaşır, kendilerini depresif hissederler.
Sayfa 130 - Remzi KitabeviKitabı okudu
251 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.