Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu

Fazlur Rahman

Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu Gönderileri

Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu kitaplarını, Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu sözleri ve alıntılarını, Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu yazarlarını, Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sünniler, her zaman için, kim olursa olsun, hep Kral taraftarı olmuşlardır.
“Hadis mecmualarının içeriklerinin çok büyük bir kısmı; ilk nesil Müslümanlarının Sünnet-İctihâd’larından, kaynağını ferdi görüşte bulan, ama zaman içinde sapıklıklara ve aşırı mezhepçi görüşlere karşı verilen amansız mücadelelerden ve kavgalardan sonra İcmâ statüsünü kazanan, yani cemaatin çoğunluğunun tasvibini almış İctihâdlardan başka bir şey değildir.”
Reklam
Ebu Yusuf “şazz” hadis anlayışını reddeder, zira Ebu Yusuf, şazz Hadis’ten, daha sonraları yapılmış olduğu gibi, sadece tek bir ravî zincirine sahip olan bir hadisi değil, fakat genel Sünnet’te bir çeşit istisna olarak tek başına kalan bir hadisi anlar.
Sünnet
Allah'ı Kelam'ı Hz. Peygamber'in ahlakını 'örnek' ve 'büyük' olarak tavsif ederken, Müslümanların, daha başlangıçtan itibaren onu bir kavram olarak kabul etmemiş olmaları hiç tasavvur edilebilir mi?
“İslam’ın sadece bir geçmişi olup da geleceği olmayacaksa, Müslümanların, bu sıfatla, uğruna yaşayacakları hemen hiçbir şeyleri kalmayacaktır.
Fazlur Rahman, geçmiş dönem yöntemlerin, günümüz sorunlarının çözüme kavuşturulmasında yetersiz kaldıklarını ve hatta İslam dünyasının bu günkü hale gelmesine bu yöntemlerin yol açtıklarını gayet iyi görmüştür.
Reklam
174 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Tarih Boyunca İslamî Metodoloji Sorunu, Ankara Okulu Yayınları tarafından ilk defa 1995 yılında basılmıştır. İlk Dönemlerde Sünnet, İçtihad ve İcmâ Kavramları; Sünnet ve Hadis, İslâmda Teşekkül Sonrası Gelişmeler; Sonraki Asırlarda İçtihad; Sosyal Değişim ve İlk Dönemlerde Sünnet isimlerinde beş başlıktan oluşan bu eser toplamda 174 sayfadır.  Tarih Boyunca İslamî Metodoloji Sorunu kitabında Fazlur Rahman, İslâmî düşüncenin dört temel ilkesinin yani Kur'ân, sünnet, içtihat ve icmânın tarihi gelişimini; Müslümanların bu ilkeleri algılayışındaki değişimi ele almaktadır. Fazlur Rahman, ‘sünnet’i ‘Peygamber Sünneti’ ‘Nebevî Sünnet’ ve ‘İcmâ’ kavramlarıyla açıklayarak sünnet kavramına getirdiği farklı yorumlarla dikkat çekmiştir. Tarih boyunca İslâm düşüncesinde sünnet ve hadise bakış açısının nasıl evrildiğini ve bu bakış açısının İslâmî hükümlere, dolayısıyla Müslümanlara etkisini siyasi, sosyal ve ilmi hareketlerin ışığında açıklamaya ve delillendirmeye çalışmıştır. Fazlur Rahman’ın seçtiği bu açıklama ve delillendirme tarzı İslâm tarihinin de bu kitabın temel unsurlarından biri olduğunu göstermektedir. Fazlur Rahman’ın metodoloji sorununu ele alırken tarihsel sürece kayıtsız kalmaması, ele aldığı probleme hakim olduğunu ve çözülmesi için önerdiği yöntemin dayanaksız olmadığını göstermesi açısından önemlidir. Fazlur Rahman’ın hem bu kitapta hem de diğer makale ve kitaplarında savunduğu sünnet anlayışı birçok yazar tarafından değerlendirilmiş ve yer yer eleştirilmiştir.
Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu
Tarih Boyunca İslami Metodoloji SorunuFazlur Rahman · Ankara Okulu Yayınları · 201347 okunma
"Kur'ân ve Sünnet bize, katı bir şekilciliğe saplanmamız için değil, onları ahlaki açıdan doğru bir şekilde anlamamız ve uygulamamız için bahşedilmiştir."
Sayfa 82 - Sünnet ve HadisKitabı okudu
Eğer hadislerin hepsi terkedilecek olursa,bizimle Hz. Peygamber arasında açılmış olan ondört asırlık bir uçurumdan başka ne kalır?
Sayfa 76 - Sünnet ve HadisKitabı okudu
Hepimiz "ilerlemeyi isteriz ama bu, islam'a rağmen ya da islam dışında değil, bizzat islam için olmalıdır.
Sayfa 75 - Sünnet ve HadisKitabı okudu
Reklam
Bir toplum anıları ne kadar tatlı olursa olsun geçmişte yaşamaya başlar ve şu anın gerçekleri ile dürüst bir şekilde karşı karşıya gelmekten kaçınırsa fosilleşmeye mahkum olur.
Sayfa 155Kitabı okudu
Hür ve müspet düşünceyi boğmakla dinin kurtulabileceğini düşünmek, vehimden başka bir şey değildir, çünkü böyle yapmakla bizzat din zayıflaşır ve fakirleşir.
Sayfa 124Kitabı okudu
Ehl-i Sünnet, Gâzâlî'nin felsefeye saldırısından sonra onu tamamen yasaklamış ve böylece ona daha fazla gelişme imkânı tanımamış, daha da doğrusu gelişmesi için gerekli şartları yok etmiştir.
Sayfa 119 - iddaalı bir cümle.Kitabı okudu
Kur'an ve Sünnet bize, katı bir şekilciliğe saplanmamız için değil onları ahlâki açıdan doğru bir şekilde anlamamız ve uygulamamız için bahşedilmiştir.
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.