Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarih Tarih Almanakları

Ahmet Özgür Türen

Tarih Tarih Almanakları Gönderileri

Tarih Tarih Almanakları kitaplarını, Tarih Tarih Almanakları sözleri ve alıntılarını, Tarih Tarih Almanakları yazarlarını, Tarih Tarih Almanakları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Harf İnkılâbı Alfabe konusu Cumhuriyet döneminde ilk kez Türk İktisat Kongresi'nde gündeme gelmiştir. Bu kongrede Latin Harflerinin kabulüne karşı çıkanlar olmuştur. Meselenin dini boyutu ön plana çıkmıştır. Çünkü Kur'an dilinin Arapça olması ve dolayısıyla da Arapça'nın kutsal kabul edilmesi, Latin alfabesinin kabulüyle İslam aleminden uzaklaşılacağı gibi konular tartışmalara yön vermiştir. Bu durum Latin harflerinin savunucularını harekete geçirmiştir. Şükrü Saraçoğlu 1924'de yaptığı bir konuşmasında halkın okuma yazma oranının %2 civarında olduğunu, bunun sorumlusunun da Arap harfleri olduğunu söylemiştir. Saraçoğlu'nun bu sözleri gerek Meclis'de gerekse basında büyük tartışma başlatmıştır. Bundan sonra Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile öğretimde birlik sağlanmaya çalışılmış ve dil birliği için Latin harflerinin gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Sayfa 156 - 57 yıl. Gece KitaplığıYayınevi.
214 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitap tarihsel olayların incelemelerinden oluşuyor.Bu incelemeler çeşitli yazarlar tarafından yazılmış. Editörler de birkaç yazı yazmışlar. Öncelikle belirtmek gerek Türkiye'de ciddi bir boşluk ve bu boşluğun ciddi bir suistimali var. Tarih Tarih Almanakları bu boşluğu doldurmayı hedeflemiş ve bu uğurda ciddi bir iş çıkarmıştır. Üstelik daha yolun başında olmasına rağmen. Ancak belirtmem gerek bazı hususlarda biraz daha hassasiyet gerekebilir. Örneğin kitabın içindeki bazı makale biyografi anı vb. yazılar kaynaksız. Kaynaksızlık bazı hatalara da neden olmuş. Örneğin Topal Osman'ın Atatürk'e suikast için 10 kişiyi görevlendirdiğini belirtilmiş ancak Topal Osman hakkında okuduğum onca yazı/kitap içerisinde kaynaksız bu bilgiyi ilk burada görüyorum. Ayrıca demeden edemeyeceğim Kemal Arı Hoca (Şahsını tanımam) ne yazık ki sizin kadar tarafsız değil. Bilakis ısrarla taraf. Örneğin editör Lozan ve 12 ada ile ilgili ilk makalede İnönü'ye haksız bir yüklenme olduğunu gayet tarafsız anlatmış hatta Rahmetli İnönü'nün de bazı hataları olduğunu kabul etmiş ancak Kemal Hoca aynı cümleleri birkaç makalede tekrar eden bir savunma tutturmuş tabiri caizse görüş açısını kapatan gözlükler ile olaya bakmıştır. Savunacağım diye ileri gitmiş İnönü'yü sıfır hata bir şahıs gibi göstermeye çalışmıştır. Bu durumu şöyle anlatayım Menderesi savunan biri sadece onun iyi tarafları anlatırsa Tarih açısından ne kadar verimli bir iş yapmış olur? Keşke hocanın birden fazla makalesi kitapta olmasaydı.
Tarih Tarih Almanakları
Tarih Tarih AlmanaklarıAhmet Özgür Türen · Paradigma Akademi Yayınları · 09 okunma