Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarihte Adil Türk İdaresi

Süleyman Kocabaş

Tarihte Adil Türk İdaresi Gönderileri

Tarihte Adil Türk İdaresi kitaplarını, Tarihte Adil Türk İdaresi sözleri ve alıntılarını, Tarihte Adil Türk İdaresi yazarlarını, Tarihte Adil Türk İdaresi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
271 syf.
7/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Bu incelemeye, kitabın, belli bir düşünce yahut argümana karşı reaksiyon olarak yazıldığını düşündüğümü söylemekle başlayayım. “Tarihte Âdil Türk İdaresi” ismiyle de zaten tezini ispatlamak amacıyla böyle bir kitap yazdığını anlatmaktayız. Peki, bu tezini kanıtlayabilmiş mi? Gelin, beraber bakalım... Süleyman Kocabaş, bu eserinde Türklerin adalet temelli devlet anlayışlarını ele almış ama maalesef İslam öncesi ve sonrası devletlere çok az yer vererek, genelde Osmanlı üzerinden değerlendirmiş. Bunun bir kusur olmasından ziyade isminden dolayı okuyucuya aşıladığı beklentiyi karşılamaması biraz sorun çıkarabilir. Onun dışında Süleyman Kocabaş, Türklerin bu sistemi nasıl işlettikleri ve sonunda işleyen sistemin nasıl çöktüğünü izah etmiş. Kitapta farklı ülkelerdeki çağdaş bürokratların bizim hakkındaki düşüncelerine yer verilmesi, eserin en beğendiğim yönüydü. Aslında eserde kullanılan kaynaklar açısından yazar tezini ispatlayabilmiş. Türklerin adilane idare sistemleri hakkında okunabilecek güzel bir eser. Ancak sürekli bir Batı mukayesesi ile bizi yüceltme metoduna sık başvurulması, eserde pek tasvip etmediğim bir nokta idi. Salt olarak Türklerin idaresinin zaten olumlu bir seyirde ilerlediği görülmekte. Bunun için Batı mukayesesine bu kadar fazla başvurulması gerekmezdi. Sonuç olarak eserin sunduğu tezler ve kullandığı kaynaklar açısından beğensem de üslup ve metot açısından bazı kusurlar buldum. Kitap, bunlara dikkat edilerek okunduğu takdirde faydalı olacaktır.
Tarihte Adil Türk İdaresi
Tarihte Adil Türk İdaresiSüleyman Kocabaş · Vatan Yayınları · 200511 okunma
Protestanlığın kurucusu Luther, Türkleri, Tanrı tarafından Hristiyanlığı tedip, tecziye ve ıslah için gönderilmiş millet sıfatıyla selamlıyordu.
Sayfa 188 - Vatan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İslâm'dan önce cana ve ırza tecavüz edenler öldürülür, hırsızlık yapanın âzâsı kesilirdi.
Sayfa 146 - Vatan YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı idaresinde, harplerde alınan esirlere bile iyi muamele edilir, onların dinî inanışlarına saygı gösterilir, Müslüman olmaları için zorlanmazlardı. Bu iyi muamele sebebiyle esirlerin çoğu kendi istekleriyle Müslüman olmuşlardı.
Sayfa 85 - Vatan YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı Devleti, bir ''Dünya Devleti'' idi.Bugün propagandası yapılan ABD'nin ''Dünya Devleti'' oluşu gibi değil. ABD ve Batı'nın, demokrasi,insan hak ve hürriyetleri savunuculuğu, hatta bunları savunmada günümüzde şampiyonluğa dönüşen bu halleri, bütün insanlığı kucaklamaktan çok, sırf kendi sömürü ve tahakkümlerine hizmet ettiği derecede varlomuştur. Osmanlı ise, böyle düşünmemiş, din, mezhep ve ırk ayrımı yapmaksızın bütün insanları huzurlu edecek umdeler ve tatbikatlar ortaya koyduğu için gerçek bir ''Dünya Devleti'' olmuştur.