Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi

Belkıs Temren

Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi Gönderileri

Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi kitaplarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi yazarlarını, Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
149 syf.
·
Puan vermedi
ezberbozan tespitler veya ifadeler...
“Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi” derken daha çok “Türk Tasavvufu”nu kasteden yazar, kendi deyimiyle “Yaşamlanmış”, “Davranışlara indirgenmiş” ve “Halka mâl olmuş” dediği, öyle ya da böyle bu toplumda, var olan hem de güçlü olarak var olan bir olgudan bahsediyor. Lehte ve aleyhte klişeleşmiş söylemlerden farklı olarak konuya sosyolojik ve antropolojik olarak yaklaşıyor. Teorik ve pratik yönleriyle olumlu ve Bektaşi kültürü ağırlıklı yaklaşımı göze batsa da, yazarın konuyu “yaşanmışlıklar” üzerinden ele alışı resmî söylem bakımından ezber bozucu denilebilecek akademik değerlendirmelerde bulunuyor. Olumsuz örnekleri işlemeden değerlendirmede bulunma vb. eleştirilebilecek yanları bir yana, yaygın olarak yapılan “konuyu yokmuş gibi sayma” tutumuna girmeden ve akademik olarak da eleştiriye açık hale getirme girişimi özellikle toplumsal ve bürokratik açıdan pek cesurca. Yer yer taraflıca da olsa kitabın, övme veya yerme yaklaşımı dışına çıkıp objektif tespitlerde bulunmak isteyenler açısından önemli katkıları olacağını düşünüyorum. Hem değil mi ki, övme-yerme yaklaşımına girmeden, mümkün olduğunca objektif olmak, taşıyacaktır bizi yükseklere...
Tasavvuf Düşüncesinde Demokrasi
Tasavvuf Düşüncesinde DemokrasiBelkıs Temren · Kültür Bakanlığı Yayınları · 19951 okunma
Türk tasavvufunun en belirgin isimleri bunca ünlü iken, onların kurmuş olduğu düşünce ve uygulama yolundan toplumumuzu demokratik kavramlara ulaştırma konusunda yararlanamaz mıyız? İşte, öyle sanıyoruz ki, demokrasi paydasında, Türk tasavvufunun rolü büyük olabilir.
Reklam
Dünya pazarları birleşme, dünya ülkeleri ortak yönetsel düzenlere gitme çabası içindedir. Böyle bir süreç, toplumlar arasında asgari müştereklerin saptanmasının gereğini göstermektedir.
Sayfa 133
İnsanoğlunun çevresine ve kendi kimliğine yönelik arayışlarının sonucu insanı "insan” yapan değerlere ulaşması olmuş. İnsana hizmet etmek amacını gütmüş. İnsana hizmet edilmediği sürece de insan, " insanlık"tan çıkabilir. Toplum bireylerden oluşur, sağlıklı bir toplum için İnsanî değerlerin yaşama geçirildiği bir toplum gerekir. Daha iyi demokrasi arayışı, insanî değerlerin daha yoğunlukta olduğu bir toplumsal yaşam düzeni arayışıdır.
Sayfa 132
yaşadığımız çağda da, insanlık tarihi, insana hizmet amacıyla oluşturulan bilimsel ve teknolojik ilerlemenin amacının unutulup bizatihi kendisinin putlaştırıldığı, yüceltildiği bir dönemin başındadır.
Sayfa 132
Dergahlar toplum içinde halkın tasavvuf düşüncesi açısından eğitilmesinin yanı sıra, toplumda gereksinme duyulan başkaca işlevleri de üstlenerek halka hizmet vermişlerdir. Bu işlevlerin bazılarına aşağıda örnekler verilmiştir. (:) Sosyal Yardım İşlevi; Spor Merkezi İşlevi; Misafirhane işlevi; Güzel Sanatlar Akademisi İşlevi; Ruh ve Beden Sağlığı, Huzur Evleri İşlevi; İslam Dinini Tanıtma Ve Yayma İşlevi; Esnaf Ve Sanatkar Dernekleri İşlevi; Ahlak Ve Ruh Eğitimi Verme İşlevi.
Sayfa 130
Reklam
64 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.