Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı

Alâeddin Şenel

Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı Gönderileri

Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı kitaplarını, Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı sözleri ve alıntılarını, Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı yazarlarını, Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Çocukların kendi kendilerine ve istediklerince bilgi ve deneyim kazanmalarına ne olanak ne de izin verilir. Bu yolları zorlayan çocuklar, doğuştan anormal ve asosyal kimseler olarak görülürler."
"Kutsal aile yaşamı başlayınca kadın da kutsallaşır. Evlenmeden önce yalnız kendi namusunu koruması gerekirken; evlenince, bu kutsallığını ve kocasının namusunu da korumak zorundadır". "Kafesle mi?" dedim içimden. "Sonra kadının kafes içinde olması ve anahtarının kocasının elinde bulunması, kadının bütünüyle kocasının 'mülkü' olduğunu gösterir. Kafes, kadının bu gerçeği hiçbir zaman unutmamasına yardımcı olur.
Reklam
"Çalışıyorum" ya da "kafamı dinliyorum" diye, çocuk­ların söz konusu gürültülü dünyalarının sesini kısmaya ya da tümüyle kesmeye çalışırlar. Çocuklarının oyun ve düş dünyalarına katılmadıkları gibi "dur", "sus", "yapma", "ayıp", "döverim" gibi sözlerle bu dünyalarını sık sık çiğner, başlarına yıkarlar.
Ana babaların çocuklarını böylesine acımasızca dövmeleri, içlerindeki "çocuklarını öldürmek" isteğinin, bireysel ve toplumsal denetimin setlerini aşabilecek kadar birikip kabardığını gösteriyordu.
Adam
Doğduğunda, yazarın adını "Alaeddin" koymuşlar. Ama kendisi, aklı başına gelince, bu adı fazla dindarca bulmuş. Bundan sonrasını şöyle anlatıyor: "Ben insanca bir adım olsun istedim. İşte bunun için kendi adımı kendim koydum. Adım 'Adam' olsun istedim, Adam oldu. Var mı karşı çıkan?"
93 syf.
6/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Puanım 3/5 (%60/100) İsmini söyleseniz kimsenin okumamış hatta duymadığı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yüksek lisans ders döneminde bilim kurgu hocam önermişti laf arasında. Türk bilim-kurgu ve fantastik yazarlar oldukça az olduğu için şans vermek istedim. Bundan bilmem kaç yıl önce yazılmış bir distopya kitabı aslında. Anlatış ve üslup bakımından Thomas More'un Ütopya'sına oldukça benziyor. Anlatıcı (büyük ihtimal Adam Şenel'in kendisi) Teleandregenos adlı yere ait bir yazma buluyor ve bu yazmada oranın evlilik hayatından bahsediliyor. Çocuklar yapışık ikiz olarak doğuyor ve ebeveynlerine bağımlı olarak yaşıyorlar hayatları boyunca. Onlardan ayrıldıktan sonra ise birbirleri ile evlenip yine bu geleneği devam ettiriyorlar. Kadın ve erkek ilişkileri, aile ilişkileri, çocuk ve ebeveyn görevleri, toplum gibi birçok konu hakkında konuşuyor Adam Şenel. Genel olarak kitap hoşuma gitti çünkü gerçekten ilginç (yer yer iğrenç) bir distopya yaratmış yazar. Özellikle yazıldığı yılı ve ortamı düşünürsek gerçekten oldukça yenilikçi. "Yumuşak bilim kurgu" olarak kabul edeceğim bir kitap ve bu yüzden Ursula Le Guin gibi yazarları seviyorsanız ilginizi çekecek bir kitap.
Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı
Teleandregenos Ütopyasında Evlilik HayatıAlâeddin Şenel · İmge Kitabevi Yayınları · 200360 okunma
Reklam
93 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
“…Yani bu iki çizgiden Hiçbiri hiç Özgürlük nedir, mutluluk nedir Bilmedi mi?” Adam Şenel’in ütopyası ulaşılması zor mükemmeliyetçi bir yapı tasarısı değil, toplumun çeşitli kurumlarına olumsuz eleştiri sunan ve aklın yargısıyla bu düzenin sorgulanması gerektiğini gösteren bir distopya. Teleandregenoslu kadınların, erkeklerin ve çocukların yaşam biçimlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini, öğrenme ve sosyalleşme süreçlerindeki toplumsal anlayışları tanımlayarak evlilik hayatına çarpıcı eleştiriler sunuyor. Teleandregenos geleneksel hayatında bugünün otoriter kutsal evlilik / aile hayatının unsurları bulunuyor. Kadının araç olarak benimsendiği ve her şeyin erkeklerin çıkarları doğrultusunda yürütüldüğü bir toplumsal yapı anlayışı veriliyor. Kadınlar doğdukları andan itibaren güçsüz ve çelimsiz olarak betimlenirken, sosyal alanda “namus” gibi birçok kavramın da esareti altında yaşıyor. Ana-baba-çocuk ilişkilerinde sevgi ve öfkenin varlığı iç içe anlatılmakla beraber psikanalitik kuramdan izler taşıdığını söyleyebiliriz. “…Teleandregenoslu ana babalar, büyük bir suçluluk psikozu içindedirler…İçlerindeki öldürme isteğini gizlemek, bastırmak, ezmek için ve bu duygularının başkalarınca sezileceği korkusuyla, çocuklarına karşı aşırı sevgi ve ilgi gösterilerine girişirler.” Dişinin araç, erkeğin amaç olduğu anlayışının doğumdan ölüme kadar benimsetildiği ve yaşatıldığı Teleandregenos, bir papirüs kağıdında yazan ütopya değil, bugünün tarihidir.
Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı
Teleandregenos Ütopyasında Evlilik HayatıAlâeddin Şenel · İmge Kitabevi Yayınları · 200360 okunma
Çocuklar
“...Onlara, bir şeyin en sağlam biçimde “yaparak” ve yanlış yaparak” öğrenebileceğini nasıl öğretebilirim ki?”
Kadınlar
“Yani bizim kadınlarımız gibi, belli bazı durumlarda işe yarayan,bunun dışında yaşam boyunca bir yük ya da süs olarak taşınan memeleri yoktur Teleandregenoslu kadınların.”
93 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
okuduğum en değişik kitaplardan biriydi sanırım. ismi her ne kadar ütopya olsa da biz kadınlar bakımından bir distopya olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. kadın üzerindeki toplumsal baskının yoğunluğunu o kadar çok hissettim ki üzerimde okurken. bu distopyayı çok da uzakta aramaya gerek olmadığı kanaatindeyim zira günümüz ataerkil toplumunda da kadına - amiyane tabiri ile- kocasının malıymışçasına muamelede bulunuluyor olduğu bir gerçek lakin bu kitaptaki durum elbette daha içler acısıydı kadınlar bakımından. kesinlikle okunmaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum. zihnimde kalıcı bir yer edindi diyebilirim...
Teleandregenos Ütopyasında Evlilik Hayatı
Teleandregenos Ütopyasında Evlilik HayatıAlâeddin Şenel · İmge Kitabevi Yayınları · 200360 okunma
Reklam
Yapışıklık hareketi yavaşlatır ,çeşitlenmeyi engeller,değişikliği,dolayısıyla sevgiyi de öldürür .Durmadan aynı şeye bakan göz ,önce güzel bulduğunu sonra bulmaz ; önce sevdiğini sonra sevmez olur .Yaşam çeşitlenmeden yanadır ; evrimin altın anahtarları da hep çeşitliliğe açılan kapıları açmaktadır .
Mutluluk “ bir orman gibi birlikte “ ve “bir ağaç gibi tek ve özgür” yaşamaksa, Teleandregenous’ta mutluluğun bir boyutu noksan demektir .
Bir insanın, sevdikleriyle birlikte olmaktan ne kadar hoşlanırsa hoşlansın; gene de bir başkasıyla paylaşmak zorunda olmadığı bir boş zamanı, bir başkasıyla uzlaşmak zorunda kalmadan yapabileceği işleri olmalı. Karı kocanın yapışık olmaları, bırakın bir başkasıyla baş başa olmayı, kendileriyle baş başa kalma hakkını bile tanımaz. Mutluluk, "bir orman gibi birlikte" ve "bir ağaç gibi tek ve özgür" yaşamaksa, Teleandregenos'ta mutluluğun bir boyutu noksan demektir.
Sayfa 77 - İmge KitabeviKitabı okudu
Ben, erkeklerin "araçları" olan kadınların bile yaşamlarından yakınmayıp, "hoşnutuz" dedikleri bir düzeni yıkılmaz buluyorum.
Sayfa 70 - İmge KitabeviKitabı okudu
Kafesin gene iki anahtarı vardır. Biri kamu yetkililerinde, biri kocadadır. Kadının eline anahtar verilmez. Kamu yetkilileri, kendilerince bilinen, neler olduğunu kimseye açıklanmayan toplumsal yarar, aile çıkarı nedenleriyle bu anahtarı istedikleri zaman kullanmaya yetkilidirler.
Sayfa 66 - İmge KitabeviKitabı okudu
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.