Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kafkasya ve Balkanlar'da Operasyonlar

Teşkilat-ı Mahsusa

Arif Cemil Denker
Gayrinizami harp... Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi askeri tarihimizin en önemli kör noktalarından... Teşkilat-ı Mahsusa ise gayrinizami harp tarihimizde müesses bir aşama... Birçoğumuzun gözünde tüm operasyonel ve istihbarî sahaya hakim ezoterik bir örgüt, bir bilinmezlikler yığını. Evet, birçok olayın Teşkilat-ı Mahsusa'nın olağandışılığını doğruladığı yadsınamaz. Yine de diğer tarihi olaylarda olduğu gibi Teşkilat-ı Mahsusa'nın da gerçek insanlardan oluşan gerçek bir geçmişe, köşeleri olan bir tarihsel maceraya işaret ettiğini kabul etmemiz gerekiyor. Yeter ki örgüt ideolojik, estetik veya ahlaki kaygılarla değil konunun doğasından kaynaklanan yanıltıcılığa karşı ihtiyatlı bir şekilde, kaynaklar aracılığıyla bizlere seslenen geçmişin peşinden giderek çalışılsın. Teşkilat-ı Mahsusa ile ilgili en önemli kaynaklardan birinin, örgütle organik bağı bulunan Arif Cemil Denker olduğu her türlü tartışmanın ötesindedir. Denker, erken Cumhuriyet döneminde, Teşkilat-ı Mahsusa'nın doğrudan devamı sayılabilecek örgütlerin tarih sahnesinden silinmesinden yaklaşık 10 sene sonra Teşkilat-ı Mahsusa hakkında ilk tefrikayı kaleme almıştır. Bu önemine binaen, ülkemizdeki gayrinizami harp tarihi çalışmalarının doğru bir mecrada seyretmesine yardımcı olmayı ve bunları herkes için erişilebilir kılmayı amaçlayarak hazırladığımız Gizli Teşkilatlar Serisi'ne Denker'in Umum-i Harp'te Teşkilat-ı Mahsusa adıyla kaleme aldığı tefrikasıyla başlıyoruz. Denker bu kritik çalışmasında, batıda İspanya'dan doğuda Çin ve Endonezya'ya, kuzeyde Rusya'dan güneyde Sudan'a kadar oldukça geniş bir operasyonel coğrafyada varlık gösteren Teşkilat-ı Mahsusa'nın Kafkasya ve Balkanlar'daki faaliyetlerine mercek tutmuştur. Askeri tarihçi – yazar Erhan Çifci ise yayımlandığı dönemin şartlarında gayet akıcı bir üslupla kaleme alınmış olsa da artık anlaşılması zorlaşan bu çalışmayı titiz edisyonuyla çok daha anlaşılır ve kullanışlı bir hale getirmiştir. Teşkilat-ı Mahsusa: Kafkasya ve Balkanlar'da Operasyonlar adıyla yeniden piyasaya sunduğumuz bu çalışma umut ediyoruz ki Arif Cemil'e literatürde hak ettiği saygınlığı kazandıracaktır.
Yazar:
Arif Cemil Denker
Arif Cemil Denker
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 47 dk.Sayfa Sayısı: 416Basım Tarihi: Kasım 2018Yayınevi: Kronik Kitap
ISBN: 9789752430808Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
NEDEN YARIM BIRAKTIM ?
Eserin okura sadece tarih alanında değil aynı zamanda dil ve lügat geliştirme konularında da faydalı olduğunu düşünüyorum fakat kullanılan lisan ve kelimelerin zorluğu anlatımı bir dereceye kadar sekteye uğratarak akıcılık hususunda okuru bir çıkmaz içine sürüklüyor.Gelişi güzel bir zaman diliminde değil, planlanmış bir zaman diliminde sakin bir şekilde okunmasının daha faydalı ve doğru olacağını düşünüyorum.Bireysel olarak şuanda içinde bulunduğum zihin yapısının odaklanma problemi yaşaması ve kitabın akıcılığının düşük olması o nedeniyle okumayı yarım bırakmaya, zihnen daha müsait olduğum bir zamana ertelemeye karar verdim.Okurlar için tavsiyem kitabın dil bakımından bir nebze yorucu olduğunu bununla beraber faydalı bir okuma süreci ihtiva ettiğini bilmeleri buna göre bir zaman tayin etmeleridir.Aksi takdirde sizlerde benim gibi bunalıp yarım bırakabilirsiniz...
Teşkilat-ı Mahsusa
Teşkilat-ı MahsusaArif Cemil Denker · Kronik Kitap · 201863 okunma
Reklam
416 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
İçerik
Kitap teşkilatın kuruluşuna dair kısa bir mukaddime var daha sonra uzun bir şekilde birinci dünya savaşı öncesi ve savaş sırasında Kafkas cephesinde Ruslar ve Ermenilere karşı yapılan harekatlardan bahsediyor bölgede bulunan ahaliyi nasıl örgütledikleri çetelerle nasıl gerilla harbi yaptıkları ve daha sonra Balkanlar ve Makedonya’daki harekatları anlatıyor bu bölgede Sırplar ve Yunan’larla nasıl bir mücadele edildiğini ve Teşkilatın bazı özelliklerini anlatıyor Teşkilattaki kanunları anlatıyor ve daha sonra teşkilatın neden kapatıldığını ve böylece bitiyor. Kitapta teşkilatın operasyoları anlatılmış güzel bir kitaptı Kitabın yazarı Arif Cemil’de eski bir teşkilatı mahsusacı olduğu için bilgiler ilk elden o yüzden güzel bir kitap ilgi duyan kişiler okuyabilir.
Teşkilat-ı Mahsusa
Teşkilat-ı MahsusaArif Cemil Denker · Kronik Kitap · 201863 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
·
50 günde okudu
Evet Sonunda Bitirebildim Kitabı Şükürler olsun. T.M nın Kuruluş Amacı Askeri İstihbarat ve 1 DS nda Ordumuzun İstihbarat Ağının Tüm imparatorluktaki Durumunu belirlemekti. Ancak Enver Paşa ve Diğer İttihat Terakki Mensubları ile Anlaşmazlığa Düşen T.M nın Subay ve istihbarat Elemanlarının Acemice Davranmaları, Silah ve Mühimmat Eksikliği de işin içine girince Teşkilatın Dağılmasına Sebeb oldu Maalesef. Eğer T.M nın Tecrübeli ve imanlı bir kadrosu olsaydı Böyle olmayabilirdi diyor, Arif Denker ...! Gerçekten Kafkaslarda ve Balkanlarda çok büyük Mücadeleler Veren T.M Büyük İşler Başarmış lakin dediğimiz gibi Tecrübesizlik ve Almanlarla Anlaşamamız Sonucu Bu Güzide Teşkilat Lağvedilmek Zorunda Kalınmıştır... Meraklılarına ve Askeri Tarih Okuyanlara Tavsiyemdir...!
Teşkilat-ı Mahsusa
Teşkilat-ı MahsusaArif Cemil Denker · Kronik Kitap · 201863 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.