Ray Loriga
Orijinal Adı:
Rendición

2022 91. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2022 00:00
İspanyol yazar Ray Loriga'nın Alfaguara Roman Ödülü'ne layık görüldüğü Teslimiyet'ten bahsedeceğim bugün. Kitabın çevirmeni sevgili Süleyman Doğru sayesinde tanıştım ben kitap ile. İyi ki okudum dediğim, haziran ayının enleri arasına girecek distopik bir kurguydu. Nedeni belli olmayan ve 10 yıldır süren bir savaşı okuyarak başlıyoruz kitaba. Bir çiftin gözünden, savaş dönemini ve bu dönemin onlardan alıp götürdüğü şeyleri görüyoruz. İki oğlunu askere gönderen ve bir daha onlardan haber alamayan ailenin karşısına ansızın Julio adını verdikleri 9-10 yaşlarında bir çocuk çıkıyor ve onu kendi çocuklarının yerine koyarak yanlarından ayırmıyorlar. Derken, savaş onların olduğu bölgeye doğru ilerleyince evlerini terk edip "Şeffaf Şehir" adı verilen bir yere götürülüyorlar. Üç bölümden oluşan kitabın ikinci kısmı olan Şeffaf Şehir'deki kurgu özellikle muhteşemdi. Buraya gelen aileleri karşılayan mükemmel bir düzen, mutlak bir mutluluk anlayışı, teslimiyetin yarattığı belirsizlik çok etkileyiciydi. Buradaki tuhaf yaşam koşullarını sorgusuz benimseyen insanları gören çiftimizin de benim gibi kuşkuyla yaklaşması ve neler düşündüklerini anlamaya çalışmak bulmaca çözmek gibiydi. Son bölüm ise kesinlikle üstünde durulması gereken konuları içeriyordu. İnsanın her olaya uyum sağlayan ve alışan yapısının bir anda ters yüz olması, eski hayata yeniden adapte olma çabası okunmaya değer. Âdeta bir Orwell evreniydi. Distopik ve totaliter bir rejim, düzenin düzensizliği, insanın iradesinin sınırları, kabullenişin en uç noktaları ve dayatılan bir mutluluk modeli işleniyor Teslimiyet'te. Yazarla ve bu kitapla tanışmamış olanlara mutlaka mutlaka tavsiye ediyorum. Pişman olmayacaksınız.
·262 syf.·
2024 75. kitabı
Teslimiyet 2017'de Madrid'de Alfagura Roman ödülüne layık görülen bir eser.Genel olarak distopik bir evrende geçiyor.Kitabın konusuna gelecek olursak; İki oğlunu savaşa gönderen çiftimiz,savaş sırasında buldukları kimsesiz bir oğlan çocuğunu evlat edinirler.Ancak bir süre sonra savaşta üzerine topraklarını terk ederek saydam şehire yerleşmek zorunda bırakılırlar Yaşadıkları dünya bir damla suyun bile değerli olduğu bir yerdir.Saydam şehre ulaşan kadar suya ulaşabilmek ve güvende kalabilmek için mücadele verirler.Saydam şehre ulaştıklarında karşı karşıya kaldıkları dünya ise şimdiye kadar içinde yaşadıkları dünyadan çok farklıdır.Hiç bir şeyin kapalı duvarlarla gizlenmediği her şeyin saydam olduğu bir kenttir burası.Dolayısıyla insanlara ait mahremiyet alanının olmadığı bir yerdir.Bu kısım bana özellikle Orwell'in 1984 romanını hatırlattı.Genel olarak 1984 romanından oldukça esinlenmiş bir eser olduğunu düşünüyorum.Distopik evrenlarden hoşlanan okurlara hitap edeceğini düşündüğün bir eser .Başlarda kitabın içine girmekte biraz zorlansam da sonradan merak unsurunun arttığını söyleyebilirim.
·262 syf.·
2025 24. kitabı
Ray Loriga (Jorge Loriga Torrenueva) İspanyol yazar, senarist ve yönetmendir. 1967 yılında Madrid’de doğmuş ve çağdaş İspanyol edebiyatının önemli kişilerindendir. Postmodern tarzda yazdığı romanlarla tanınıyor. Eserlerinde genellikle melankoli, yabancılaşma ve toplumsal eleştiriyi işliyor. "Lo Peor De Todo" (1992) ve "Héroes" (1993) gibi önemli eserleri bulunuyor. Ayrıca, "La Pistola De Mi Hermano" / "Kardeşimin Silahı" (2006) adlı filmiyle de sinemaya katkı sağlamış. "Teslimiyet" adlı eseri 2017 yılında Alfaguara Roman Ödülü’na layık görülmüş. Kendisiyle bu eseri aracılığıyla tanışma fırsatı buldum. Zaten Türkçeye çevirilen tek kitabı ve umuyorum diğer kitapları da dilimize kazandırılır. Öncelikle Teslimiyet distopik bir gelecekte geçen, insanın içsel dünyasına ve toplumsal yapıya dair derin sorgulamalar yaptıran bir metin. Romanın ana karakteri, varoluşsal sıkıntılar içinde, duygusal ve psikolojik açıdan çatışma yaşayan bir insan olarak tasvir edilmiş. Her karakter farklı bir bireysel krizi ve toplumsal yabancılaşmayı yansıtarak, toplumun karanlık yüzüyle yüzleşmeye olanak tanıyor. Ana karakterin ismi metinde geçmiyor ve olaylar onun ağzından anlatılıyor. Adı verilmemiş olması, onun toplum içinde kaybolmuşluğunu ve bireysel kimlik arayışını yansıtıyor olabilir. Evli ve iki oğul babası, oğullarının adları Augusto ve Pablo’dur. Eşinin kocası olmadan önce onun çalışanıydı ve eşi aslında köyde çiftlik sahibi bir hanımefendidir. Anlatıcı duygusal bir boşluk içinde olduğunu ve kendisini çevresindeki dünyadan giderek daha fazla nasıl yabancılaştığını adım adım anlatıyor. İçsel bir boşluk, kimlik bunalımı, anksiyete ve yalnızlık duygularıyla mücadele ediyor. Karakterin yaşadığı dünyada, insanlar belirli kurallar çerçevesinde yaşamak zorunda ve bu dünyada bireysel
2020 174. kitabı
Bu şehir fazla saydam. Belki biraz daha karanlığa ihtiyacımız vardır. Askere giden ve henüz dönmemiş olan çocuklarını bekleyen çift umutlarını diri tutmak konusunda çok kararlıdır. Ancak biz biliriz ki umut insanın lanetidir. Ama savaş bitmez. Zaten savaş hiç bitmez. Genelde şekil değiştirir belki ama bitmez. Hatta büyür, yağılır, dağılır. Savaşın kendilerine doğru geldiği zamanlarda bir çocuk gelir çiftin yanına. Ve bir de Saydam Şehir'e yolculuk emri. Saydam şehirler insana korku verebilir. Ben korktum ve teslim oldum.
2022 145. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2022 00:00
İspanyol yazar Ray Loriga,Alfaguara Roman Ödülünü aldığı dispotik kurgusu olan Teslimiyet kitabını severek okudum.Iki oğlunu bitmeyen bir savaşa gönderen bir babanın düşündüren ,sorgulatan hikayesidir. Aile savaşın kendi bölgesine kadar ilerlemesi nedeniyle, üç bölümden oluşan kitabın ikinci bölümünde bahsi geçen hükümetin tamamen şeffaf malzemelerin kurduğu saydam şehre yerleşmek zorunda kalıyorlar. Aile buradaki tuhaf yaşama sorgusuz teslimiyet gösteren insanları garipsemeye başlıyor. Kitaptaki düşündüren sorgulamaları çok beğendim. Umarım sizlerde beğenerek okursunuz .