The 5 Second Rule

Mel Robbins

2022 35. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 11:55
Kağıt israfı.Okuduğum için kendimi aptal gibi hissediyorum.Ara ara okumaya ara verip sövdüm.Hani markette kasaya giderken sağda satılan 50 sayfalık kişisel gelişim kitapları vardır.Fiyat olarak ucuzdur ve evrenin sizinle iletişim kurduğunu iddaa ederler.Eğer isterseniz her şeyi başarabileceğinizi söylerler.İhtiyacınız olan her şey aslında içinizdedir.Tek yapmanız gereken onu keşfetmektir vs. vs. İşte bu kitap bütün bu saçmalıkların gerçeğe dönüşmüş hali.Keşke kesilen o ağaçlar tuvalet kağıdı olsaymış.Bir işe yarardı en azından... Ben size neden böyle düşündüğümle alakalı özet geçeyim. Kitabın ana konusu 5-4-3-2-1 diye geriye sayarak harekete geçmeye dayanıyor.Kitabın yazarı bu kuralı keşfederek hayatını bulunduğu noktadan daha iyi bir noktaya taşımış.Sonra tedX konuşmasında bundan bahsetmiş.Daha sonra binlerce insan bu kuralı uygulayarak hayatlarını daha iyi bir noktaya yönlendirmişler...Kitap bu kadar.
The 5 Second RuleMel Robbins · Savio Repuclic · 0178 okunma
5-4-3-2-1 Hadi!
2025 14. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2025 22:11
Diğer kişisel gelişim kitapları ile kıyaslandığı zaman daha elle tutulur bir yanı var. Önerdiği yöntemin, zihnin harekete geçirilmesi ve bunun sürekliliğinin sağlanabilmesi noktasında başarılı olma ihtimali yüksek. Boş vaatler ile doldurulmamış. Dili sade, eğlenceli ve akıcı. Ancak kitap çok fazla tekrara düşmüş ve bu da okuma süresini uzatıyor. Ayrıca kitapta yazarın cümlelerinden çok, yöntemi denemiş ve başarılı olmuş kişilerden gelen mailler ve gönderiler yer alıyor. Kitabın gereksiz yere çok fazla uzatıldığını düşünüyorum. Özünü belirtmek gerekirse: Zihin, düşündüğünüz bir şeyi yapmanız için size beş saniyelik bir kapı aralar. Eğer bu sürede harekete geçmezseniz, beynin el freni çekilir ve ertelersiniz. Bir şeyi yapmak ilk aklınıza geldiğinde ve onu ertelediğinizde, ertelemek yerine beşten geriye doğru sayın ve hemen o şeye başlayın. Sabah sürekli alarmı erteliyorsanız, kilo vermek istiyor ama diyeti hep erteliyorsanız, spora gitmek istiyor ama bir türlü harekete geçemiyorsanız ya da başarılı olacağını düşündüğünüz bir fikriniz var ama hep ikilemde kalıp bir türlü adım atamıyorsanız çözüm basit: 5-4-3-2-1 ve harekete geç.
2022 15. kitabı
Kitap %90 örneklendirmeyle geçiyor. 5 saniye kuralını uygulayan kişilerin yazara yazdığı mesajlar, teşekkürler, iletiler… Hal böyle olunca benim beklentimi çok karşılamadı. Daha detaylı açıklamalar beklerdim, gerçi ne yazabilir ki yazar da. Kitap 5-4-3-2-1 harekete geç, beynin düşünmesin yoksa sen o işi yapamazsın’ı anlatıyor. Düşünmeden harekete geçiceğiz işte. Tek mevzu bu.
2026 14. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 23:36
5 saniye kuralı da neymiş? merakıyla elime aldığım bu eser, temelinde oldukça basit ama iddialı bir prensibe dayanıyor. Yazarın savunduğu ana fikir; bir işe başlarken detaylarda boğulmak yerine (54321 ) geriye doğru saymak ve doğrudan harekete geçmek. Kitabın büyük bir bölümü, bu kuralı uygulayan kişilerin başarı hikayelerinden ve mesajlarından oluşuyor. Yazar, kuralın işe yaradığını bilimsel teorilerden ziyade toplumsal kanıtlarla (örneklerle) ispatlamaya çalışmış. Kitabın ilerleyen sayfalarında yazarın ciddi bir tekrara düştüğünü gözlemledim. Ana fikir net bir şekilde verilmesine rağmen, benzer örneklerin sürekli yinelenmesi okuma akıcılığını biraz zayıflatıyor. Benim okuma zevkime pek hitap etmediğini belirtmeliyim. Keyifli okumalar
2026 11. kitabı
Kitap sanki aynı şeylerin tekrarı gibi. Tamam 5 saniye içinde düşüncelerimizi eyleme dökelim ama 5'den geriye doğru saydım diye eyleme geçecek değilim. Hiçbir şey bu kadar basit olmamalı. Çünkü bana göre hayat bu kadar basit değil. En dipteki kişi 5 saniyelik bir kararla en tepeye çıkamaz. Belki alarmı ertelemeyip 5 saniyede yataktan çıkabilirim ama daha büyük adımlar için 5 saniyeden fazlası lazım.
·280 syf.·
2025 20. kitabı
5 Saniye Kuralı, basit ama güçlü bir prensip etrafında şekillenmiş: “5’ten geriye say ve harekete geç.” İlk bakışta çok kolay görünen bu yöntem, aslında beynin otomatik erteleme ve tereddüt mekanizmasını devre dışı bırakıyor. Kitap boyunca bilimsel araştırmalar, yazarın kendi tecrübeleri ve kuralı deneyimleyen insanların gerçek hikâyeleri yer alıyor. Ben kitabı okurken bu kuralı günlük hayatımda denedim. Örneğin, soğuk suya girmek konusunda hep tereddüt ederim. Ancak “5-4-3-2-1” diyerek hiç düşünmeden suya girdiğimde gerçekten farkı hissettim. Bu basit sayım, yarış başlangıçlarındaki gibi beynin harekete geçme dürtüsünü tetikliyor. Kararsız kaldığınızda, aklınızın ve kalbinizin ilk yöneldiği seçeneği netleştirmenize de yardımcı oluyor. Kitabın en sevdiğim yanı, kurala dair sade ve uygulanabilir bir çözüm sunması. Ancak eleştirecek olursam; içerik zaman zaman çok tekrar ediyor. Takipçi hikâyeleri ilginç olsa da bazı bölümler gereksiz uzatılmış. Daha kısa ve öz olsa etkisi daha yoğun olabilirdi. Yine de, küçük bir eylemin hayatın birçok alanında büyük değişimler yaratabileceğini hatırlatması bakımından değerli bir kitap. Hayatta birçok şey basittir, ancak hiçbir şey kolay değildir cümlesi ise zihnime kazındı. Okuması kolay, uygulanması ise biraz cesaret isteyen bu kural, özellikle ertelemeyi bırakmak ve harekete geçmek isteyen herkes için faydalı olabilir.
2026 5. kitabı
Kitap ana düşünce olarak güzel ve uygulanabilir olsada içinde kendini çok tekrar etmiş ve basmakalıp kişisel gelişim cümlelerinden nasibini almış. Kuralı uygulayanların gönderdiği notların baskı şekli berbat okurken gözlerim kanadı. Bir yerde 18 punto koskoca biryerde 7 punto minicik algılarımı bozdu. İyi bir yerde konumlanabilecekken ortalama olmuş diyebilirim.
2025 256. kitabı
Kitap boyunca Robbins, kişisel deneyimlerine, okuyuculardan gelen geri bildirimlere ve bilimsel araştırmalara yer veriyor. Ancak her bölümde aynı formüle dönüş yapan anlatım, bir süre sonra tekrara saplanıyor. İlk sayfalarda aaa evet ya, bu işe yarayabilir diye düşünürken, ortalara geldiğimde hala aynı şeyi mi anlatıyor? diye mırıldanırken buldum kendimi. Kitap, güçlü bir başlangıç yapıyor ama bu enerjiyi sonuna dek taşımıyor.
Denenebilir.
2026 7. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 18:08
Okurken sıkıcı , Okudukça çekici , Çektikçe ilginç , Ütopik ama denemeye değer tavsiyelerle dolu. Okuması çok uzun sürdü. Kitapları yarım bırakmayı sevmem sırf bu yüzden bitirmek için inat ettim. Düşünüyorum da bu tavsiyeleri merak gidermek için deneyebilirim.
2026 3999. kitabı
Kişisel gelişim türünde olmasına rağmen klasik “hayatını değiştir” söylemlerinden biraz daha farklı bir yerde duruyor. Çünkü kitap büyük teorilerden çok, insanın günlük hayatta sürekli ertelediği küçük anlara odaklanıyor. Açıkçası kitabı okumadan önce sadece popüler bir motivasyon kitabı olduğunu düşünmüştüm ama beklediğimden daha akıcı ve uygulanabilir çıktı. Kitabın temel fikri çok basit: Bir şeyi yapmak gerektiğini düşündüğün anda beynin seni vazgeçirmeden 5’ten geriye sayıp harekete geçmek. İlk başta fazla basit hatta biraz gereksiz geldi bana. İnsan gerçekten sadece “5-4-3-2-1” diyerek hayatını değiştirebilir mi diye düşündüm. Ama okudukça meselenin sayı saymak değil, zihnin o kaçış ve erteleme döngüsünü kırmak olduğunu anlıyorsun. Özellikle sürekli bir şeyleri erteleyen biriysen kitap bazı noktalarda insanı gerçekten yakalıyor. Mel Robbins kendi hayatındaki başarısızlıkları, kaygılarını ve toparlanma sürecini anlatırken fazla kusursuz görünmeye çalışmıyor. Bu da kitabı daha samimi yapmış. Bazı kişisel gelişim kitaplarında yazar sanki hiç düşmemiş gibi konuşur ve insan ister istemez uzak hisseder. Burada ise daha gerçek bir anlatım vardı. Özellikle sabah yataktan kalkma örneği bile insanın gözünde büyüttüğü küçük savaşları düşündürüyor. Kitap boyunca birçok gerçek hayat hikâyesi ve okuyucu deneyimi paylaşılmış. Normalde bu tarz örnekler bazen fazla uzatılmış hissedebiliyor ama burada genel olarak sıkmadı. Yalnız bazı bölümlerde aynı fikirlerin tekrar edildiğini düşündüm. Zaten temel fikir çok kısa olduğu için kitap yer yer uzatılmış hissi verebiliyor. Daha kısa olsaydı etkisi belki daha güçlü bile olabilirdi. Beni en çok düşündüren tarafı şu oldu: İnsan aslında çoğu zaman motivasyon beklediği için harekete geçemiyor. Oysa kitap “önce hareket et, motivasyon sonra

Mel RobbinsYazar · 4 kitap
Melanie Lee Robbins (evlilik öncesi soyadı Schneeberger) Amerikalı bir yazar, podcast sunucusu ve avukattır. Ayrıca TEDx konuşmacısıdır. Robbins, 'Kendinizi Nasıl Mahvetmeyi Bırakırsınız' başlıklı TEDx konuşmasıyla tanındı. Kitapları arasında 5 Saniye Kuralı (2017), Yüksek 5 Alışkanlığı (2021) ve Bırakın Onları Teorisi (2024) yer almaktadır. 2022'den beri Mel Robbins Podcast'ini sunmaktadır. Popüler kişisel gelişim kitabı "Bırak Yapsınlar Teorisi" (The Let Them Theory) kitabını kızı Sawyer Robbins ile birlikte yazmıştır.