Geometrik bir bilimkurgu yolculuğuna ne dersiniz. Baş karakterimiz, iki boyutlu Düzülke' de yaşayan bir Kare. Kare aracılığıyla Düzülke' de yani iki boyutlu bir dünyada yaşamın ve burada hakim olan düzenin nasıl olduğunu öğreniriz. Sorgulamayı seven kahramanımız Kare, bununla kalmayıp tek boyutlu çizgiülke, noktaülke ve üç boyutlu dünyamız yani uzayülkeyi bize kendi gözüyle anlatmaya çalışırken, sınırları aşarak, aslında sınırların kafamızda olduğunu gösterir. 1884' te yayımlanan Düzülke' yi, kök salmış düşüncelerimize bir itiraz olarak kabul ederek ve bunları aşmadaki karşılaşılan engelleri matematik aracılığıyla anlatan eğlenceli bir kitap.
1k sayesinde keşfettiğim sıra dışı kitaplardan biri.
Bir matematikçi olarak geometri matematiğin en sevdiğim alanlarından. Çünkü soruları çözerken birçok açıdan görüp değerlendirmek gerekiyor. Bu da oldukça keyif verici. Mesela düz olarak çözemediğin bir soruyu kitabı ters çevirince çözebiliyorsun. Bakış açısı bu noktada büyük önem taşıyor. Fakat hiçbir zaman bir Kareyle veyahut Çizgiyle empati yapabileceğimi düşünmezdim. Ve bu empatinin beni bambaşka bir dünyaya sürükleyeceğini. Öyle bir kitap işte Düzülke. Müthiş bir hayal gücüyle yazılmış. İnsanı daha derin ve farklı düşünmeye itiyor. Yazarın sistem eleştirisini de es geçmemek lazım tabi. Kitap işlediği benzersiz konusuyla beğenimi kazandı. Lakin bu sıkıcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İlk yarısı beni baya yordu okurken. Anlaşılma konusunda değil sürükleyicilik konusunda. İkinci yarısından itibaren akıcılık başladı. Sonu ayrıca güzeldi. Ne kadar zorlarsa zorlasın Isaac Asimov'un yazdığı önsözle birlikte okunmaya değer bir kitap. Dört beş altı ve daha nice boyutlarda görüşmek dileğiyle. Keyifli okumalar.
DüzülkeEdwin A. Abbott · Alfa Yayıncılık · 2023539 okunma
Iki boyutlu bir dunya ortaminda yasayan bir kare'nin yasamini anlatan yazar iki boyutlu dunyada yasamayi anlatmaya calismis ve bence eglenceli ayni zaman da anlamasi güç olan bir kitaptı. Matematiksel olarak kadının ,erkegin, yoneticilerin vs. Konumlandirmis . Kadını düz bir çizgiye benzetmesi oldukça garip , zengin yöneticileri de beşgen , altıgen gibi çokgenlere benzetmesi eglenceliydi. Sadece bununla kalmadi benim icin dünyayı derin bir düşunceyle anlamaya itti. 1984 yılında yazılmıs bir kitap ama şuan ki durumu anlatır gibiydi....
1884 yılında yazılmış olmasına rağmen kurgu tüm zamanları kapsayabilecek kalitede. Bayıldım, hayran oldum kurguya. Ne güzel kitap keşke benim olsa dediklerimden. Böyle zamanını aşan öngörüleri olan eserlere bayılıyorum. Kesinlikle tavsiye ederim
DüzülkeEdwin A. Abbott · Alfa Yayıncılık · 2023539 okunma
Düzülke iki boyutlu bir ülkedir. Burada her şey bir düzlem üzerindeki geometrik şekillerden ibarettir. Kadınlar düz çizgi, askerler ve alt sınıftaki işçiler ikizkenar üçgen, orta sınıf eşkenar üçgen, serbest meslek sahipleri ve beyefendiler kare ve beşgendir. Kenar sayısı arttıkça soyluluk da artar. Kenar sayısı çok fazla olup neredeyse daire şekline gelenler de rahiplerdir. Kitabımızın anlatıcısı bir karedir. Bu kare bir gün rüyasında tek boyutlu Çizgiülke'ye gider ve oranın kısıtlı dünyasını görür. Sonra bir gün gerçek hayatta bir küreyle karşılaşır. Küre üç boyutlu olduğu için onun özelliklerini algılamakta zorlanır. Küre ona üçüncü boyutu anlatmaya çalışsa da bir türlü başaramaz ve onu üç boyutluların ülkesi olan Uzayülke'ye götürür. Kare, Uzayülke'ye yükselip Düzülke'ye yukarıdan bakar ve o zaman bütün bilgilere sahip olur. Tanrı olmanın böyle bir şey olduğunu düşünür. Küreye dördüncü boyut ülkesini de sorar ama küre böyle bir şeyin olmadığını söyler. Kare, Düzülke'ye geri döndüğünde gördüklerini ve bildiklerini kimseye söylemez. Zaten Düzülke'de çıkan bir kararnameyle bu tarz şeylerin ölüm ya da hapisle cezalandırılacağı ilan edilmiştir ama bir müddet sonra dayanamayıp Düzülke sakinlerine üçüncü boyutu anlatmaya çalışır. Kimse onu anlamaz ve tutuklanıp hapse atılır. Güzel bir kitap. Eğlenceli olduğu kadar sosyal hayata, kadınlara bakış açısına, inanca dair eleştiriler de içermekte. Kolay okunuyor. Her yaştan yetişkin okuyucu rahatlıkla okuyabilir. Mesela geometriyi seven lise öğrencileri...Sonra, matematikçiler ve fizikçiler de beğenebilir. Zaten bu kitabın adını ben fizikle ilgili okuduğum iki ayrı kitapta görmüştüm. Uzay-zamanın yapısını ve dördüncü boyutu anlatırken bu kitabın bahsi geçiyordu. Oradan ilgimi çekti ve okumak istedim. Çok güzel, okuyunuz.
DüzülkeEdwin A. Abbott · Alfa Yayıncılık · 2023539 okunma
Şekiller ve sayılar üzerinden metaforik bir kurgulu bir anlatım. Gerçek hayattaki topluma ve bireye dair sosyal ilişkileri geometrik şekiller ile bağdaştırıp anlamlı gönderme ve çıkarımlar yapan bir eser. Uzun zamandır böylesi özgün bir kitap okumamıştım. Distopik/ütopik yahut matematiksel terim v ve içeriklerden hoşlanan okurlara tavsiye ederim. Ben severek okudum.
Yazarın kendi görüşlerini de içine alarak dönemin toplum yapısını; matematiksel düzlemde aktardığı bir klasik. Dönemin özelliklerini aktarırken geometrik şekillere yüklediği meslek grupları yerinde ve düşündürücü. Geçmiş toplum yapısını aktarırken; günümüzü de ışık tutması, onu iyi bir klasik haline getirmiş. Bunların dışında bilginin sonsuzluğunu vurgularken; sizin de kendinizi boyutlar arası geçişi düşlerken bulmanızı sağlıyor. Alışılmışın dışında bir eser arayanlara tavsiye olunur.
DüzülkeEdwin A. Abbott · Alfa Yayıncılık · 2023539 okunma
kitap matematiksel olarak açıklayıcı bir şekilde yazılmış ki yazarı zaten zamanının en iyilerinden kabul edilen bir eğitimci... değişik ve güzel bir yaklaşımla yazılmıi bir kitap çok beğendiğimi söyleyemem ama yine de farklı bir tat olarak okunabilir...
DüzülkeEdwin A. Abbott · Alfa Yayıncılık · 2023539 okunma
Herkese selam. Okurken oldukça keyif aldığım bu kısa kitap üzerine bir şeyler söyleyeceğim şimdi. Farklı bir kurgu okumak, derin düşüncelerin bu kadar kolay anlatılmasına tanık olmak ve bu basit şeylerin bir o kadar da akıl almayan boyutlarına bakmak isteyenlere bu kitabı öneririm.
Yazar her şeyin yalnızca iki boyuttan oluştuğu ve adı Düzülke olan bir dünya ile bize iki ayrı konudan bahsediyor. Baş kahramanımız bir Kare ve kendisi avukat. Kendisi ilk bölümde, evrendeki her şeyi üç boyut düzeyinde algılayan biz Uzayülkeliler için kendi dünyasındaki varlıkların onun gibi iki boyutlular tarafından nasıl görüldüğü ve algılandığının tasvirini veriyor önce. Bu tasviri yaparken size şekiller de vermiş. İki boyutlu bir dünyayı tasarlayıp anlayabilmek adına bu ilk bölüm çok güzel bir deneyim olmuştu benim için. Örneğin siz de iki boyutlu bir şekilsiniz, sözgelimi bir beşgen; bu durumda karşınızdan gelen bir altıgeni nasıl algılarsınız ve onun altıgen olduğunu nasıl bilirsiniz? İşte böyle bir evren tasarımı sonrası bu evrendeki şekillerin nasıl bir anlam kazandığını anlatıyor Kare.
Birinci bölüm olan "Bu Dünya"da yazar kendi dünyasının biraz işleyişinden biraz da tarihinden bahsediyor ve bunu da şekiller üzerinden yapıyor. Düzülke'de tüm şekiller bir sınıfı temsil ediyor. Çizgi olanlardan üçgen, dörtgen gibi diğer çok kenarlı bütün şekiller ayrı ayrı sınıfları simgeliyor. Yazar ironi yapmak ve bu soruna değinmek için olacak diye düşünüyorum, kadınları çizgi olarak göstermiş. Asker sınıfı üçgenler, çalışan sınıfı da kademe kademe dörtgenler ve diğer çokgenler temsil ediyor. Kenar sayısı arttıkça da mükemmel şekle yaklaşmış oluyoruz bu evrende, yani daireye. Rahipler ve diğer üst düzey olanlar da bu sınıfta bulunuyor. Kitabı okuyanlarla konuştuğumda bu nokta üzerine konuşabildim
DüzülkeEdwin A. Abbott · Alfa Yayıncılık · 2023539 okunma
Edwin Abbott, Düzlemler Ülkesi ya da özgün adıyla Flatland: A Romance of Many Dimensions adlı kitabını, 1884 yılında, üç boyutlu dünyamıza ironik bir yaklaşımla, "bir kare" takma adı ile yayınlamıştır.
Kitap gençlere matematik ve geometriyle eğlenceli bir tanışma fırsatı sunarken, toplumun sosyal, ahlaki ve dini değerlerine karşı zekice yazılmış eğlenceli bir hiciv niteliği de içerir.