The Daylight Gate

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2023 8. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2023 06:06
İngiltere kralı I. James'in 1600'lü yılların başında hem Katoliklerin hem de büyücülerin kökünü kazımaya yönelik başlattığı ve tüm ülkeyi esir alan cadı avının gerçek hikâyesini ustalıklı bir kurgu ile anlatan Winterson, ışığın tiranlığını ve cadılığın kadim bilgeliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Şeytanlaştırılan muhalefet, tüm toplumu saran paranoya, bitmek bilmeyen siyasi komplolar, din ve Tanrı adına işlenen cinayetler, sefalet... Kadının toplumdaki yeri, dinin siyasete etkisiyle iç içe geçmiş kanlı bir hesaplaşma, İngiltere'deki cadı yargılamalarının en korkuncu... "İşlerin o kadar ters gideceği ve zar zor hayatta kalabileceğiniz zamanlar vardır ve kendi şartlarınıza göre zar zor hayatta olmanın başkasının şartlarına göre şişkin bir yarı ömür yaşamaktan daha iyi olduğunu fark ettiğiniz zamanlar vardır." "Ne terbiyeniz var, ne çekiciliğiniz, ne görünüşünüz bir şeye benziyor, ne aklınız ne de yeteneğiniz var ama hâlâ yaşıyorsunuz. İplik eğirip kumaş dokumaktan ve elinden gelenin en iyisini yapmaktan başka bir şey yapmadığı halde birçok kadın asıldı ve ya yakıldı. Bunu bana açıklayabilir misiniz? " " Berwich cadı yargılamalarında kadınların çoğu yoksul ve cahildi ve kendilerinde bir güç olduğu hayalinin avuntusu içindeydiler. "
·184 syf.·
2021 47. kitabı
Jeanette Winterson'dan okuduğum ilk kitap ve son olmayacak.Kitap 17. yüzyıl İngiltersinde yaşanan cadılık,büyücülük ,cadı avı ve engisyon mahkemelerini oldukça çarpıcı bır dille anlatmış.Dönemin İngilteresinde yaşanan olaylar kadına bakış açısını ve cadılık kisvesi altında yaşanan insanlık dramını gözler önüne sermiş.Günümüzde cadılık kavramı mevcut olmasa da başka şekillerde insanın insana eziyetinin varlığını sürdürmeye devam ettiğini düşünmeden edemiyor insan.Kitapta yaşanan geri dönüşler zaman zaman okunmayı kesintiye uğrattı hissine kapılmama sebep olsa da sayfa sayısı az olması okumayı kolaylaştırıyor.Bazı kısımlarda fantastik olayların olduğu hissine kapılsam da aslında olaylar gerçeğin acımasız yüzünü gözler önüne seriyor.Yargılayanla yargılanın ,mazlumla zalimin sorgulandığı bir kitap.Herkese iyi okumalar dilerim.
2021 132. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 23:14
1600lü yıllarda İngiltere’de yapılan cadı yargılamalarını konu eden bir kitap. Tarihte kayıtları tutulan ilk cadı yargılamasının kurgusallaştırılmış bir hikayesi. Kitap kısa kısa bölümler halinde yazıldığından oldukça kolay okunuyor. Simyacı kadınların nasıl cadı olarak adlandırıldığı ve bu yüzden yargılanıp öldürüldükleri kitabın ana konusu. Bunun yanında kitap boyunca kadının toplumdaki yeri, hukuk sistemi, din eleştirileri de mevcut. Ancak ben anlatımın oldukça yüzeysel kaldığını ve bu yüzden yazarın vermek istediği mesajların tam olarak içselleştirilemediğini düşünüyorum. Bunda belki biraz da karakter sayısının çokluğu ve karakterlerin hikayelerinin parça parça verilmesinin de etkisi olabilir. Buna karşın tarihsel gerçeklikler arasında yazarın kurduğu hikayenin iyi bir hayal gücünün ürünü olduğunu söylemeden de geçmemek lazım. Çok büyük beklentilere girmeden tarihi bir olayı anlatması sebebiyle okunulabilecek bir kitap.
2020 12. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2020 00:23
Kitapta anlatılan olanlar 1600’lü yılllarda İngiltere’de yaşanıyor. O yıllar cadılık kavramının yoğun olduğunu bir dönem. 1612 yılında Lancashire Cadılarının yargılanması ise İngiltere’deki cadı yargılamaları arasında en ünlüsü. Bu yargılama, kayıtları tutulmuş olan ilk cadı yargılamasıdır. Hukukçu Thomas Potts duruşmaları mahkeme kayıtlarına şu adla geçirdi: Lancashire İli Cadılarının Harika Bir şekilde Ortaya Çıkarılması. Sanıklar Nisan 1612 tarihinde Lancaster Kalesine götürüldüler ve izleyen Ağustos’taki duruşmadan sonra idam edildiler. Bu kitap cadı yargılamarının ve bunların dinsel arka planının tarihi bir anlatımıdır tabii yazar şunu söylemeden geçmiyor “gerekli akıl yürütmeler ve hayali unsurlarla birlikte.” Kitapta kullanılan yerlerin ve karakterlerin gerçek olması sizi araştırmaya itiyor. Kitap çok hızlı bir şekilde bitiyor ancak kısa olmasına rağmen karakter yoğunluğun fazla olması, bazı yerlerde kopukluk varmış hissi okurken yormuyor değil. Bazı yerlerde çok şaşırıyor, bazen yaşanan zulme hayret ediyorsunuz. İsminin kattığı anlam ise birkaç yerde geçiyor. Ben kitaplarda isimlerin nereden geldiğini okumayı, bunu kitabın içerisinde bulmayı aşırı seviyorum. Bu kitap insanları ikiye ayırıyor. Özellikle yazarın başka kitaplarını okuyan insanlar kendileri için hayal kırıklığı olduğunu söylüyor. Ben yazarla bu kitapla tanıştığım için hayal kırıklığı yaşamadım. Bu yüzden başka kitaplarını okumayı düşünüyorum. Okumak isteyen herkese şimdiden keyifli okumalar!
Günışığı KapısıJeanette Winterson · Sel Yayıncılık · 2019191 okunma
Kitabı pekala anlamak için İngiltere tarihi ile ilgili bilgi edinerek bununla okuduklarınızı birleştirebilirsiniz. 1600'lü yılların başı oluyor. Keyifli okumalar.
2018 25. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2018 17:58
Yazılarına hayran olduğum ve sel yayınlarından çıkan çoğu kitabını okuduğum Jeanatte Wentwrson’un DK tarafından bir kitabının basıldığını görünce hem sevindim hem de nasıl daha önce görmedim de bu kitabı almadım diye şaşırdım. Keşke şaşırmasaydın da almasaydın Ayberk demem kitaba başladıktan bir kaç bölüm sonra gerçekleşti. Bu kadar sevemezdim galiba bir kitabı. Sevmediğim bir kitap nasıl anlatılır hiçbir fikrim yok ayrıca 🤷‍️ Yazar genelde dramatik olayları, gerçek anıları, anılarını hikayeleştirerek çok başarılı kitaplar yazardı. Belki de kitabı bu düşünce ile okuduğum için sevmedim. Kitap 17.yy İngiltere’sinde yani cadılık kavramının en yoğun olduğu dönemde geçiyor ve kaba tabiri ile cadıların yaşadığı zorlukları, onların başına gelen çoğunda gerçeklik payı olan bağlantısız gibi gözüksede birleştirebileceğiniz noktaları olan kısa kısa anı tarzı hikayelerden oluşuyor. Kitap dil açısından gayet güzeldi ve altı boş değildi araştırıldığı belliydi ancak yazardan beklediğim bu olmadığı için sevemedim kitabı. Belki ilk bu kitabını okusam sevebilirdim çünkü edebiyat ve anlatım açısından kötü bir kitap olduğunu asla söyleyemem ama yazar-kitap alakası denen bir şey var ki bu kitapla yazarını uyuşturamadım maalesef. Küçük bir pencereden bakarsak cadıların uğradıkları zulmü normal bir insana/kadına indirgersek çarpıcı bir roman olarak görürüz ama bu anlatım ve üslup ile değil gerçekten. Kitabı ben beğenmedim ama yazarın bu kitabı dışında Tek Meyve Portakal Değildir ve Vişnenin Cinsiyeti başta olmak üzere çoğu kitabını tavsiye ederim.
Günışığı KapısıJeanette Winterson · Doğan Kitap · 2014191 okunma
Cadılığı mukemmel tasvirlerle anlatan bir kitap
2022 1. kitabı
Uzun zamandır mistik güçler ve cadılık üzerine kurulmuş kitaplar arıyordum ve tanıdığım biri sayesinde bu kitapla tanıştım. Normalde kitap okumayi çok sevsem de zor beğenen biriyim ve eger hosuma gitmezse genelde yarida birakanlardanim. Fakat bu kitap gercekten her şeyi degistirdi. Okurken resmen elimden birakmak istemedim. Metroda ayakta zor dururken bile okumaya devam ettim. Etkileyici konusu ve karakter kadrosuyla tam anlamiyla bir basyapit. Arada hissettirilen romantizm, mitoloji, fantastik, gerilim duygularini da es gecemem. Okurken kendi teorilerinizi de uretebileceginiz hatta tartisma konusu acabileceginiz derecede harika bir kitaptı. Okumanizi kesinlikle tavsiye ederim.
2026 2. kitabı
Kuscam cok kotu keske okumasaydim kitap fuarinda feminist yazar diye bunu bana satan kadin umarim geceleri uyurken bana sattigin kitabi dusunuyorsundur
2020 3. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2020 14:40
Şeytanlaşan muhalefet, halkı saran paranoya, kendi kurtarmaya çalışan siyasetçilerin komploları. Din ve tanrı adına işlenen cinayetler.. Ve kadının toplumdaki yeri.
2025 57. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2025 04:32
1612’de Lancashire’da gerçek cadı davalarına dayanan, tarihsel gerçekliği kurmaca unsurlarla harmanlayan oldukça çarpıcı bir kitap ile selamlıyorum sizi. Kitabın gotik ve kasvetli havasını çok sevdim. Dönemin karanlık tarafını, adaletsizliği, inançla baskı arasındaki ince çizgiyi çok iyi yansıtıyor. Winterson her zamanki gibi şiirsel ama keskin bir dil kullanıyor. Cümleleri kısa ama derin. Özellikle mistik unsurları ve korku ögelerini ustaca işlemesine hayran kaldım. Kitap, dönemin kadınlar üzerindeki baskılarını da çok güçlü işliyor. #cadıavları üzerinden hem tarihsel hem sembolik bir kadınlık anlatısı tüm sayfalara hakim. Bazı bölümler kimi okuyucular için oldukça sert ve rahatsız edici olabilir. (Ensest, homofobi, işkence sahneleri vb.) Ancak dönemin zalimliğini ve korkusunu gerçekçi bir şekilde yansıtmak için yazarın bilinçli bir tercih yaptığını düşünüyorum. Ana karaktere kalbimi bıraktım Karanlık bir çağda, ışığını kaybetmemeye çalışan ama aynı zamanda kendi geçmişiyle de hesaplaşan bir kadın. Sessiz bir güç taşıyor, derinlikli ve sade bir ihtişamı var. Final sayfalarını okurken hiç bitsin istemedim. Kaderin ağırlığı ile direnişin en saf halini okumak içimi acıttı. Kimi zaman #kurban gibi görünen, aslında en büyük #kahramandır. #düşünSEL epia Günışığı Kapısı Jeanette Winterson

Jeanette WintersonYazar · 16 kitap
JEANETTE WINTERSON, 1959'da Manchester, İngiltere'de doğdu. Pentekostal Kilise'ye mensup ebeveynler tarafından 1960'ta evlat edinilip misyoner olmak üzere yetiştirildi. Kitapların gücünü erken keşfeden ve kendini bir lezbiyen olarak tanımlayan Winterson 16 yaşında evden ayrılıp küçük bir arabada yaşamaya başladı. Bu süre içinde eğitimini devam ettirdi ve Oxford Üniversitesi İngilizce bölümünde okurken ek işler yaparak geçimini sağladı. Mezun olduktan sonra bir süre tiyatro alanında çalıştı. 25 yaşındayken yayınlanan ilk romanı Tek Meyve Portakal Değildir, 1985'te En İyi İlk Roman dalında Whitbread Ödülü'ne layık görüldü. Yetişkinler için on romanın yanı sıra çocuk kitapları, öyküler, denemeler, senaryolar ve bir anı kitabı yazdı. Ağırlıklı olarak fizikselliğin ve hayalgücünün sınırlarını, cinsiyet kutuplaşmalarını ve cinsel kimlikleri işleyen eserleriyle John Llewellyn Rhys Ödülü'ne, E.M. Forster Ödülü'ne ve Cannes Film Festivali'nde Gümüş Ödül'e layık görüldü. 2006 yılında ise edebiyata hizmetleri için kendisine Britanya Kraliyet Onur Nişanı verildi. Düzenli olarak The Guardian gazetesine yazan Winterson, Manchester Üniversitesi'nde Yaratıcı Yazarlık profesörü olarak görev yapmaktadır.