The Life Impossible

İngilizce
Ciltli

2026 3. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2026 00:00
The Life Impossible, Matt Haig’in okudugum 3. kitabi ve maalesef ki beni en cok hayal kirikligina ugratan kitabi :( Gece Yarısı Kütüphanesi ve İnsanlar kitaplarini cok severek okudum ve ikisi de cok ilham vericiydi, bu yuzden bu kitaba dair de cok umitliydim, ilk basta cok guzel basladi, her sayfada bir sonraki sayfayi heyecanla cevirdim ancak ilerledikce sıkılmaya başladım, 2 sayfada anlatilabilecek seyi sanki 10 sayfada anlatmis yazarimiz, hal boyle olunca uzerimdeki etkisi de azalmaya basladi, bi an once bitsin mentalitesinde okumaya devam ettim, kitapta cok guzel alintilar vardi, uzerine dusundugum ve beni etkileyen cok fazla cumle oldu ancak anlatmaya calistigi sey bu kadar guzel iken anlatis sekli maalesef ki beklentilerimi karsilamadi, verdigim 5 puani da anlatmaya calistigi seye ve icindeki guzel alintilara veriyorum
The Life ImpossibleMatt Haig · Viking · 20245,9bin okunma
·368 syf.·
2024 121. kitabı
An itibari ile kitabı bitirmiş bulunuyorum ve hislerim de en taze halindeyken incelememi yazmış olayım. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kurgusal dünyada hayali bir güvenli alan oluşturacak olsam Matt Haig kesinlikle bu alana dahil edeceğim yazarlardan biri olurdu. Okuduğunuzda sizi büyük beklentilere sokmayan, aşinası olabileceğiniz olay örgüleri çevresinde gelişen, yabancılamayacağınız ancak zekice hamleleriyle sizi romanın temposuna eşlik ettiren bir yazar kendisi. Yine bu romanında da aynı hissiyatla doldum, konusuna gelecek olursam da en kabaca tabirle alternatif evrenleri uzaklarda aramamamızı söylüyor diyebilirim sanırım. Esas karakterimiz Grace 72 yaşında emekli bir matematik öğretmeni ve tam da hayata küstüğü bir noktada beklenmedik bir haberle kendisini rüya gibi bir maceranın içinde buluyor ve biz de o macerayı deneyimlerken yaşadıklarına ortak oluyoruz. Öncesinde de bahsettiğim gibi belirli bir okuma birikimine sahip olan okurlar için konusu itibari ile belki hayatınızda okuduğunuz en orijinal kurgu olmayacak ancak olayların birbirine bağlanışı, merak unsurunun sürekli diri tutuluşu, ilgilisi için matematik/fizik/coğrafya ve doğa bilimleri açısından sıkmayan yerinde verilen bilgilerin kullanımı bence gayet hoştu. Ayrıca Grace'in yaşına tezat ve beklemediğim anlarda yaptığı zekice nükteleri de çok iyiydi. Bana boş bir sayfaya bakıp kahkaha attırdı, hayır deli değilim romanı okuyun inanın hak vereceksiniz. Ve ah canım Alberto... Biri bana seksenine merdiven dayamış kurgusal bir dedenin o çılgın deli ruhuna düşeceksin dese vallahi inanmazdım. Dedem ninem yaşındaki insanları da shiplettirdin ya bana alacağın olsun yazar sjsjsj Neyse efenim sanırım geç saatten de mütevellit uzatmaya başladım, okuyun okutturun bu romanı. Satır aralarında ince ince verilmiş yaşam
Hayat Bazen Gerçekten İmkansızdır
·368 syf.·
2025 44. kitabı
Uzun zamandır her şeye karşı biraz yorgundum. Hayata değil belki ama hayata tutunmaya. Hayat İmkansız tam da böyle bir ruh hâlinde çıktı karşıma. Büyük beklentilerle değil, “birkaç sayfa bakarım” diyerek başladım. Ama o birkaç sayfa, sessizce içime yerleşti. Matt Haig’in kitaplarında sevdiğim şey şu: Sana akıl vermiyor. Parmak sallamıyor. Senin yerine güçlü olmaya çalışmıyor. Sadece yanına oturuyor. Bu kitapta da aynısını yaptı. Okurken sık sık durdum. Bir cümlenin altını çizmek için değil; o cümlenin bende uyandırdığı hissi anlamak için. Kitabın konusunu anlatmak istemiyorum. Çünkü bu hikaye olaylarla değil, hislerle ilerliyor. Hayatla mesafesi açılmış bir insanın iç dünyasına giriyoruz. Kayıplar, pişmanlıklar, geç kalınmışlık hissi… Okudukça şunu fark ettim: Bunlar yabancı duygular değil. Hepimizin içinde, zaman zaman kapısını kapattığımız ama orada durmaya devam eden duygular. Beni en çok etkileyen şey ise kitabın umutla kurduğu ilişki oldu. Hayat İmkânsız umudu parlatmıyor. Hatta çoğu yerde hayatın ne kadar ağır ve acımasız olabildiğini açıkça kabul ediyor. Ama tam da bu dürüstlük, umudu daha inandırıcı kılıyor. Küçük anlarda, basit fark edişlerde, beklenmedik karşılaşmalarda saklı bir umut bu. Gürültülü değil, sessiz ama gerçek. Bu kitabı okurken kendimi daha iyi hissettiğimi söyleyemem. Ama daha az yalnız hissettim. Sanki biri bana şunu fısıldadı: “Bu kadar zorlanman normal.” Ve bazen insanın duymaya en çok ihtiyacı olan cümle tam olarak budur. Hayat İmkansız, herkes için doğru zamanda okunacak bir kitap değil. Ama eğer son zamanlarda hayata biraz uzaktan baktığını hissediyorsan, eğer içindeki yorgunluğu tarif edecek kelimeler arıyorsan, belki de bu kitap seninle konuşur. Benimle konuştu. Sessizce, acele etmeden. Ve kapattığımda şunu düşündüm: Hayat bazen
Hayat İmkânsızMatt Haig · Domingo Yayınevi · 20245,9bin okunma
Hayat İmkânsız Değil; İnsan İçindeki Mucizeye Geç Kalabiliyormuş!
2026 132. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2026 21:11
Hayat İmkânsız Değil; Bazen Sadece Biz Çok Yorulmuş Oluyoruz I—BAŞLANGIÇ: Matt Haig’in Hayat İmkânsız adlı eserini bitirdiğimde kitabı kapatmadım aslında; sadece sayfaları kapattım. Çünkü bazı kitaplar bitince susmaz. İçinizde konuşmaya devam eder. Bu kitap da tam olarak onlardan biri oldu benim için. Matt Haig, yine bildiğimiz yerden yakalıyor insanı: kayıptan, pişmanlıktan, yalnızlıktan, geçmişin insanın içinde bıraktığı o görünmez tortudan… Ama bunu yaparken okuru karanlığın içine bırakıp gitmiyor. Aksine, karanlığın içinde küçük küçük ışıklar yakıyor. Hani bazen hayatın bize karşı çok sert, çok yorucu, hatta biraz da “fazla mesai yapan bir kader memuru” gibi davrandığını düşünürüz ya; Haig tam o noktada çıkıp şunu fısıldıyor: “Belki de mesele hayatın imkânsız olması değil, bizim yeniden başlamaktan korkmamızdır.” II—İNCELEME: Romanın merkezinde Grace Winters var. Emekli, yalnız, geçmişin ağır yüklerini omuzlarında taşıyan, hayatla arasına mesafe koymuş bir kadın. Onun Ibiza’ya uzanan hikâyesi ilk bakışta gizemli, hatta yer yer fantastik bir yolculuk gibi görünse de bana göre kitabın asıl yolculuğu dışarıda değil, içeride yaşanıyor. Grace’in gittiği ada kadar, kendi içine yaptığı yolculuk da romanın kalbini oluşturuyor. Kitapta en çok sevdiğim taraflardan biri, Matt Haig’in “iyileşme” meselesini kolaycı bir iyimserlikle anlatmamasıydı. Bu romanda acılar bir anda geçmiyor, kayıplar sihirli bir cümleyle kapanmıyor, geçmiş yok olmuyor. Zaten hayat da böyle değil mi? Bazı boşluklar kapanmaz; sadece insan o boşlukla yaşamayı öğrenir. Bazı özürler geçmişi değiştirmez; ama insanın içindeki düğümü biraz gevşetir. Bazı başlangıçlar da cesaretten önce korkuyla gelir. Grace’in hikâyesi bana şunu düşündürdü: İnsan bazen yaşlanınca değil, ummaktan vazgeçince yaşlanıyor. Ve
2025 41. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 16:34
Merhabalar herkese... Kitabı çok ama çok beğendiğimi söyleyerek başlayabilirim kısaca. Gerçekten konusu anlatımı ve renkli karakterleriyle beni derinden etkileyen bir kitap oldu. Fantastik bir dünyanın aslında akıl almaz gerçeklikleriyle örülü bu kitabı ben aşırı beğendim. Uzun bir süre etkisinden çıkacağımı da sanmıyorum. Sonlarına doğru hüzün kırıntıları ekiyor olsa da yüreğimde ayrı bir yer edindi. Hayatın ve evrenin gerçekliklerine dair çarpıcı bir anlatımı var ve okurken de hiç mi hiç sıkmıyor. Kitabı okurken kendimi adeta kitapta anlatılan yerlerde hissettim. Yazarın kalemine de aşina olduğum için tebessümle okudum. Tüm okurlara da gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Kitaplarla kalın. Keyifli okumalar. Sevgiyle.<3
2024 52. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2024 01:38
Herkese Merhaba…. Bu gün sizlere Hayat İmkansız kitabı ile geldim. Matt Haig kalemine hayran olduğum ve bütün kitaplarını okumak istediğim bir yazar. Bu kitabına da büyük bir beklenti ile başladım. Aradığımı buldum mu? Fazlasıyla. Yazarımız bu kitabında felsefeyi, fantastiği, matematiği ve daha bir çok kavramı öyle güzel harmanlamış ki hayran kalmamak elde değil. Kitabı bitirdikten sonra yorumlarını incelediğimde bazı okurların ilk başta zorlandıklarını gözlemledim. Aynı sorunu kısa süreliğine bende yaşasam da bir şans verdiğiniz de emin olun kurgunun içinden çıkmak istemeyeceksiniz. Farklı farklı kavramlarla insanlara fazlasıyla ders veren ve herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir eserdi. Hepinize şiddetle tavsiyemdir. Gelelim Konusuna; “Grace yetmiş iki yaşında emekli bir matematik öğretmenidir. Bir gün eski öğrencilerinden birinden dertlerini anlatan bir mail aldığında ona yardımcı olabilmek için kendi hikayesini anlatmaya karar verir. Oğlunun ölümünden beri kendini yalnız hisseden Grace dört yıl önce kocasının ve köpeğinin ölmesiyle kendini sıkıcı bir hayatın ortasında bulur. Eskiden ilgisini çeken herşeye ilgisini kaybetmiş, hayatı bir rutine binmiş ve yapayalnız kalmıştır. Bir gün geçmişte ufak bir iyilik yaptığı müzik öğretmeni olan arkadaşının ölmeden önce ona İbiza da bir ev bıraktığını, bu ölümün şaibeli olduğunu öğrendiğinde ise gidip o eve bakmaya ve sıkılana kadar o adada kalmaya karar verir. Ev beklediğinden çok daha kötü göründüğünde hayal kırıklığına uğrasa da arkadaşı Christina’dan bir mektup bulduğunda başına neler geldiğini öğrenmeye kararlıdır. Bir süre sonra yolu Alberto ile kesiştiğinde kendini dalış yaparken ve denizin dibinde kendisine La Presencia ismi verilmiş mavi ışıktan bir kolu kendisine uzanmış bir halde bulur. O andan sonra hiçbir
Kendimi Okurken Kaybettim Biterken Buldum
2025 48. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2025 12:49
Bu kitabı bitirdiğimde içimde net bir cümle yoktu. Zaten sorun da buydu. Bazı kitaplar sana tek bir fikir bırakır bu kitap bana bir hal bıraktı. Uzun süredir içimde dolaşan ama adını koyamadığım bir duygu gibi… Okurken olayları takip ettiğimi sandım ama sonra fark ettim ki aslında kendi içimde yürüyormuşum. Kitap beni bir yere götürmedi beni olduğum yerde durdurdu. Ve bu şaşırtıcı biçimde çok sarsıcıydı. Sayfalar ilerledikçe şunu hissettim Bu kitap “anlatayım” derdinde deği “gel beraber bakalım” derdinde. Okurken sık sık durdum. Çünkü bazı cümleler geçip gidilecek gibi değildi. Mesela “Ben yoktum. O vardı. Ben oydu. Üçüncü şahıstım.” dediği yerde kitabı bir süre kapattım. Çünkü bu edebi bir oyun değil insanın kendine itiraf edemediği bir durumdu. Hepimizin hayatında kendi hayatını izlediği anlar vardır. Yaşıyorsundur ama içinde değilsindir. Bu kitap tam da o anların dilini bulmuş gibiydi. Kitabın genelinde beni en çok etkileyen şey kesinlik iddiasında bulunmaması oldu. Her şeyin cevabını bildiğini söylemiyor. Aksine bilmediğini kabul ediyor. Ama bunu zayıflık gibi değil derinlik gibi yapıyor. “Aslında tek kelimesine bile inanmaman gerekir ama nedense her kelimesine inandım.” cümlesi tam olarak bunu anlatıyordu. Çünkü bazen inanmak mantıkla değil temasla olur. Bir cümle sana dokunur ve artık doğru olup olmaması ikinci plana düşer. Kitap boyunca sürekli bir eşik hissi var. Ne tam bu taraftasın ne öbür tarafta. Hayatla ölüm arasında bedenle bilinmeyen arasında akılla sezgi arasında bir yerde duruyorsun. “İnsan zihni karanlık bir okyanus.” denildiğinde bu karanlık korkutucu değil keşfedilmesi gereken bir derinlik gibi anlatılıyor. Karanlığın yok edilmesi gereken bir şey değil anlaşılması gereken bir alan olduğunu hatırlatıyor. Bu çok sakin ama çok güçlü bir
Alıntı
2026 77. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2026 22:46
Yazar bize bu sefer geleceği önceden bilme,zihin okuma ve telepati ile başka yaşamlarında olabileceğini anlatan fantastik bir hikaye sunuyor… Matt Haig’in Hayat İmkânsız romanı yalnızlığı,suçluluk duygusundan arınmayı,acı ve pişmanlıklarla dolu geçmişi kabullenmeyi ve ikinci bir şans için hiç bir zaman geç olmadığını vurgulayan,doğa üstü olaylar ve sırlarla işlenmiş , 70'li yaşlarındaki yas ve yalnızlıkla boğuşan emekli bir matematik öğretmeni olan Grace Winters'ın, trajik bir kaybın ardından hayata yeniden tutunma ve kendini keşfetme serüvenini anlatır. Grace; otuz yıl önce kaybettiği oğlunun yası, ardından eşinin ölümü ve yıllar önce yaşadığı bir kaçamağın ağır suçluluk duygusuyla Lincolnshire’daki küçük evinde yaşayan,hayattan tamamen elini eteğini çekmiş bir kadın. Onun bu sıradan hayatı, yıllardır görmediği bir arkadaşından İbiza Adası’nda köhne bir evin miras kalmasıyla tamamen değişir. Grace, arkadaşının ölümünün arkasındaki sır ve neden kendisine miras bıraktığının meraki ile tek yön bir biletle Akdeniz’in bu gizemli adasına adım atar. Kitap sıradan bir ada macerası olarak başlarken, Grace'in denizin derinliklerinde karşılaştığı mistik/fantastik bir güçle (La Presencia) yön değiştiriyor.Grace, arkadaşının esrarengiz ölümünü araştırırken kendini beklenmedik doğaüstü olayların, sırların ve sihirli bir dönüşümün içinde bulur.
2025 21. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2025 21:53
Daha öncesinde okumuş olduğum "Gece Yarısı Kütüphanesi" kitabının yazarına ait bir kitabın daha sonuna geldim. Yazarın kaleminden bir eser okumak bir okura asla pişmanlık hissi tattırmayacağını bu kitabın sonunda tekrar anlamış bulunmaktayım. Ben az önce ne okudum... Son zamanlarda okuduğum herhangi fantastik bir kurguya benzemiyordu. Diğer okuduğum kitaplarda sonları az çok tahmin edebilsem de bu kitapta bu durum mümkün değildi tam aksine sonuna kadar gizemini korur niteliğindeydi.. Dikkat çekici olay örgüsüyle de duyguların çok iyi yansıtılmış olan bu romanda bir balık burcu olarak hissiyatları fazlasıyla derinden hissettim. Hayatı tek bir açıdan değil de farklı açılardan da bakarak kendimize çok şey katabileceğimizi ve yaşamımızı iyileştirebileceğimizi fantastiksel ve akıcı bir şekilde okura anlatılmış. Ehh kitabı elinize alırken bırakmanız da biraz zor olabiliyor benden demesi, malum yazarımız kurgularıyla hayatımızın bir çok noktasına değinen atışlar yapabiliyorken sizde okumak için bir şans tanıyın derim, eminim pişman olmazsınız... .... Sihirsel bir fantastik öyküsü... Emekli matematik öğretmeni olan 72 yaşındaki Grace, zamanında vermiş olduğu kayıplarla hayatına tek başına devam etmektedir. Yalnız başına, sıradan ve sıkıcı bir hayat.. Grace sıradan tek kişilik hayatına devam ederken gençlik zamanlarında evinin kapısını açarak iyiliği dokunduğu arkadaşından kendisine bir miras kaldığı haberini alır. Christina neden kendisine bir ev miras bıraktı, peki neden Grace??? Christina'nın asılsız ölüm haberinin neden olduğunu tam anlamlandıramayan Grace, birden kendisini İbizadaki miras kalan eve giderken bulur. Delilik buu!!! Grace bu eve vardığında gördüğü görüntüden pek hoşnut olmaz, beklentilerinin altında bir ev oluşu kendisini büyük bir hayal kırıklığına
2025 45. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2025 08:28
Matt Haig’in Hayat İmkansız kitabı, içindeki umut ve kırılganlıkla derinden etkileyen bir hikaye. 72 yaşındaki Grace, geçmişiyle hesaplaşırken, zamanın kaybolan anlarını geri getirebilmenin hayalini kuruyor. Onunla birlikte, hayatın bazen ne kadar imkansız göründüğünü ama her anın bir dönüşüm fırsatı sunduğunu keşfettim. Grace’in yalnızlıkla mücadelesi, çoğumuzun içindeki yalnızlıkla yüzleşmeye dair cesaret verici bir yolculuk. Haig’in anlatımı, her sayfada bana hayatın basit ama derin anlamlarını tekrar hatırlattı. Kitabın sonlarına doğru, Grace’in içsel değişimi beni hüzünlendirirken aynı zamanda umutlandırdı. Bazen hayat, biz fark etmesek de, yeniden başlamanın yolunu bulmamızı sağlar. Hayat İmkansız, kaybolmuş bir şeylerin ardından yeniden var olmanın gücünü gösteriyor. Eğer insanın en derin korkularıyla ve umutlarıyla yüzleşmek istiyorsanız, bu kitap tam size göre.

Matt HaigYazar · 17 kitap
1975'te Sheffield'de doğan Matt Haig, edebiyat kariyerine 2004 yılında yayımlanan The Last Family in England'la başladı. Hamlet esinli The Dead Fathers Club romanı 2008 yılında Ölü Babalar Kulübü adıyla Türkçeleştirilmişti.