4 Ocak 2022
The Push
9781984881687
İngilizce

2022 33. kitabı
“ Her birimiz anneannemizin rahminde beş ay geçiririz ve o da oluşmaya kendi anneannesinin rahminde başlamıştır , annemizin kanının ritmine daha kendisi bile doğmadan uyumlanmışızdır “ Yazarın ilk kitabıymış çok başarılı her sayfayı ince ince yazmış , kesinlikle okunması gereken bir piskolojik gerilim, nesilden nesile aktarılan Annelik güdüsü Üç kadın var ve Üç korkunç hayat , ve tabiki Violet O nasıl bir kız çocuğu , okurken sinir krizine sevep oluyor bir çocuk bu kadar kötü olmayı nasıl başarmış diye sordum kendime ama tabi ki genlerinden anneannesinden alarak , blythe’ten başka kimse kızının kötü olduğunu anlamak istemiyordu , onca uyarılarına rağmen , tabi iş işten geçince Blythe diye kapısına koşarsın , Dediğim gibi bu türü sevenler pişman olmayacak
Hic tanimlandigi gibi degil
2023 4. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2023 00:00
Hic tavsiye etmiyorum. Cok heyecanla sevip aldigim bir kitap fakat beklentilerimi yerlere surte surte bitirdim bu kitabi. Cok yavas hikayesi eksik ve cokkk depresif bir kitap. Daha gerilim ve sorgulayici olmasini bekliyordum. Ikinci sahis anlaticisi ile yazilmis cok yorucu ve iticiydi.
2024 13. kitabı
Okunma: 16 Mart 2024 22:53
Bu bir psikolojik gerilim değil psikodrama, bu beklentiyle okumalısınız. Boş bir kitap değil, empati kuracak, bol bol düşüneceksiniz ve birçok şey hissedeceksiniz. Okurken pek bir şey hissetmeyen biri olmama rağmen çok üzüldüğüm, gerildiğim, sinirlendiğim, utandığım anlar oldu. Yazarın kalemi inanılmaz başarılı bu arada. Unutamayacağım bir kitap daha yakaladığımı düşünüyorum.
Psikodrama
Hiç tanımlandığı gibi değil
2023 4. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2023 00:00
Duygu ve Düşünce
2025 44. kitabı
“One day you’ll understand, Blythe. The woman in this family… we’re different.” Blythe, annesi tarafından terk edilmiş, sevgisiz bir çocukluk geçirmiş bir kadın. Ne kadar çabalasa da, kızı Violet’la arasında bir bağ kuramıyor ve Violet’ın davranışlarında bir gariplik olduğunu düşünüyor. Özellikle oğulları Sam doğduktan sonra yaşanan olaylarla birlikte Blythe, Violet’ın gerçekten tehlikeli biri olduğunu fark ediyor fakat kimse ona inanmıyor. Etkileyici bir hikayeydi. Blythe’ın çevresinde ona inanan veya onu destekleyen kimsenin olmayışı çok üzücüydü.
The PushAshley Audrain · Penguin Books · 202295 okunma
Sorunun bende olduğunu kabullenemezdim...
2024 82. kitabı
"Ben de bir gün anne olmak istiyorum." "Biliyorsun, olmak zorunda değilsin. Anne olmak zorunda değilsin." "Sen anne olmamayı mı isterdin?" "Bazen keşke farklı bir insan olsaydım diyorum." "Kim olmak isterdin?" "Ah, bilmem. Gençken şair olma hayali kurardım." "Neden olmadın?" "İyi değildim. Sen doğduğundan beri tek kelime yazmadım." "Yine deneyebilirsin." "Hayır. Benden geçti artık. Bilirsin, kendimizde değiştiremeyeceğimiz bir sürü şey vardır. Öyle doğmuşuzdur. Değiştiremeyiz. Ama bazı yanlarımız gördüklerimizle şekillenir. Bize nasıl davranıldığıyla. Bize ne hissettirildiğiyle...Blythe?" "Evet?" "Benim gibi olmayı öğrenmeni istemem. Ama sana farklı biri olmayı nasıl öğreteceğimi de bilmiyorum." Herkese selam. Ya var ya şöyle kitabın kapağını kapattım ve dedim ki bu neydi şimdi? Sarsıcı, gerim gerim geren, anneliğin ürkütücü yanlarına ışık tutan, tam bir aile dramı kitabıydı. Herkese (Blythe hariç) çok sinirliyim; ama en çok iyi günde kötü günde diye yemin ettiği hâlde ilk tümsekte yanında durmayan ve son dakika vicdan rahatlatmasıyla ne yapmaya çalıştığını anlamadığım Fox sana, bir de o rezil kızın Violet'e sinirliyim. Biliyorsunuz ki eğer çocuk kötüyse net babaya ve baba tarafına çekmiştir jdjdjdjdj. Bu arada yukarıdaki diyalog ana kadın karakterimiz Blythe ile annesi arasında geçen bir diyalog. Blythe sana sesleniyorum kızım, sen büyükannen ve annene rağmen olabilecek en iyi anneyi oldun, ama kızın pislik çıktı. Ahhh bir de Sam'im canım benim. Kitabı Blythe'ın bakış açısından okuyor olmak o kadar iyiydi ki. O kadar yerine koyabildim ki kendimi. Sanki bir itiraf mektubu okuyormuşuz hissiyatı vardı. Eşine söyleyemediklerini, kızıyla yaşadıklarını, çocuk istemeyen bir jenerasyondan gelmesine rağmen, o sevgisizliğe rağmen elinden geldiğince en iyi anne olma
2024 113. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2024 08:01
Bu kitabın etkisinden uzun süre çıkabileceğimi zannetmiyorum Annelik... Genlerimizden gelen yaşanmışlıklar nedeniyle anneliğimiz ne kadar şekillenir? Peki biz bu durumun farkında vardığımız takdirde bizi yetiştirirlerken yapılan yanlışları yapmamayo başarabilir miyiz yoksa tarih tekerrürden mi ibarettir? #kitaphakkında: ANNELİK DENEYİMİ UMDUĞU GİBİ GİTMEYEN, AKSİNE, KORKTUĞU HER ŞEY TEKER TEKER BAŞINA GELEN BİR KADININ GÖZÜNDEN ANLATILAN, SARSICI BİR PSİKOLOJİK DRAM. AŞKLA KURULAN BİR EVLİLİĞİ DARMADAĞIN EDEN BİR TRAJEDİ… Blythe Connor, kendisinin hiç sahip olmadığı o sıcak kalpli, destekleyici annelerden biri olmaya kararlıdır ve yeni doğan bebeği Violet’la bu şansı yakalamıştır. Ancak anneliğin o yorucu ilk günlerinde kızıyla umduğu gibi bir bağ kuramaz, küçük kız soğuk duruyor ve annesinden gelecek en küçük şefkati reddediyordur. Bütün bunlar Blythe’ın, Violet’ta bir sorun olduğunu düşünmesine neden olur. Üstelik Violet büyüdükçe anaokulunda da etrafındakilere karşı kavgacı bir tavır sergilemeye başlamıştır. Kocası Fox ise hepsinin Blythe’ın hayal ürünü olduğunu söylüyordur. O, karısının gördüğü şeylere karşı gözünü kapıyor, karşısında yalnızca anne olmanın getirdiği günlük zorluklarla mücadele eden bir kadın görüyordur. Fox, onun korkularını görmezden geldikçe Blythe da kendi akıl sağlığından şüphe etmeye başlar. Fakat bir gün oğulları Sam doğar ve Blythe hep hayal ettiği o anne bebek bağını onunla birlikte çok doğal bir şekilde kurar. Violet bile küçük kardeşine bayılıyor gibi duruyordur. Ancak hayatları tek bir saniyede değişir ve Blythe’ı kendisine, geçmişine ve kızına dair gerçeklerle yüzleşmek zorunda bırakır. Güdü bize sorgulamamamız gerektiği öğretilen annelik konusundaki beklentilere ve kusursuz görünen ailelerde bile kapalı kapılar ardında yaşananlara
Etkisinden çıkamadım.
2022 459. kitabı
Aslında kitabı okuyalı 4 ay oldu fakat 1k da kitabı bulamamıştım bu nedenle incelemeyi geç yapıyorum. Kitabı elime almamla okuyup bitirmem 1,5 günümü almıştı, etkisi ise uzun bir süre devam etti. Yazarın ilk kitabıymış. Buna rağmen bence insanı içine almayı, içgüdüsel olan anneliği sorgulatmayı ve düşündürmeyi başarabilmiş. Kitabın konusu özetle ; Blythe Connor, kendisinin hiç sahip olmadığı o sıcak kalpli, destekleyici annelerden biri olmaya kararlıdır ve yeni doğan bebeği Violet’la bu şansı yakalamıştır. Ancak anneliğin o yorucu ilk günlerinde kızıyla umduğu gibi bir bağ kuramaz, küçük kız soğuk duruyor ve annesinden gelecek en küçük şefkati reddediyordur. Bütün bunlar Blythe’ın, Violet’ta bir sorun olduğunu düşünmesine neden olur. Üstelik Violet büyüdükçe anaokulunda da etrafındakilere karşı kavgacı bir tavır sergilemeye başlamıştır. Kocası Fox ise hepsinin Blythe’ın hayal ürünü olduğunu söylüyordur. O, karısının gördüğü şeylere karşı gözünü kapıyor, karşısında yalnızca anne olmanın getirdiği günlük zorluklarla mücadele eden bir kadın görüyordur. Fox, onun korkularını görmezden geldikçe Blythe da kendi akıl sağlığından şüphe etmeye başlar.  Fakat bir gün oğulları Sam doğar ve Blythe hep hayal ettiği o anne bebek bağını onunla birlikte çok doğal bir şekilde kurar. Violet bile küçük kardeşine bayılıyor gibi duruyordur. Ancak hayatları tek bir saniyede değişir ve Blythe’ı kendisine, geçmişine ve kızına dair gerçeklerle yüzleşmek zorunda bırakır.
Edebiyat & Roman
2023 66. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2023 08:14
Bir anne olarak bu kitabı okumak hiç kolay olmadı. Bazen ara verip kitaptaki o insanı içine çeken atmosferden uzaklaşmam ve nefes almam gerekti. Çünkü kendinizi Blythe'nin yerine koymadan yapamıyorsunuz. Sanki olayları onun gözünden okurken yer değiştirmiş gibi hissediyorsunuz. Bu da arada es vermek istemenize sebep oluyor. Blythe Conner; çok sevdiği adamla evlenmiş ve hayalini kurduğu hayatı yaşamaktadır. Bu iki kişilik aile de tek eksik bir bebektir ve Blythe, hiç sahip olmadığı o sevgi dolu anne olmak için can atmaktadır. Ama işler hiç planladığı gibi gitmez. Kızı Violet ile aralarında aşılması zor engeller vardır. Daha en baştan iki tarafda ısınamaz birbirine ve sağlıklı bir anne kız ilişkisi kuramazlar. Blythe'in, annesiyle ve annesinin de kendi annesi ile ilişkisini ara ara okumak bu ailedeki kadınların anne olma konusundaki yeteneklerini sorgulamanıza sebep oluyor. Sonuç olarak sorun cidden Violet'te mi yoksa Blythe da annesi gibi biri mi sorgulamanıza sebep oluyor. Bu arada anne kız arasındaki sorunlar tırmanmaya devam ediyor. Eşine her seferinde kızı ile ilgili gerçekleri anlatmaya çalışan Blythe, her seferinde yalnız kalan taraf oluyor. Bu evlilikte sanki kızı ve kocası bir cephe kendisi onlara karşı kendini savunmak zorunda olan kişi oluyor. Ama işler iyice çirkin bir hâl alıyor. İnsan bir çocuk bunu yapmış olamaz dimi? diye kendi içinde sorularla boğuşuyor. Ve sonunda korkulan olup, gerçekler gün yüzüne çıkıyor. Öncelikle kitaba gerilim gözüyle bakmak çok yanlış olur. Çünkü psikolojik bir dram var ortada. Ama yine de gerçekleri öğrenmek isterken yavaş yavaş bir el boğazınızı sarmaya başlıyor. Nefesiniz kesiliyor. Ben kocanın her sorunu 'Kemal'im yapmaz' mantığı ile görmezden gelmesine çok sinir oldum. Hiçbir şekilde eşinin yanında değildi. Ya da
Kitap Yorumu
Güdü /ASHLEY AUDRAİNasly
2025 12. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2025 11:44
Güdü /ASHLEY AUDRAİN Ashley Audrain'in Güdü adlı romanı, okuru anneliğin görünmeyen yaralarına, kuşaktan kuşağa aktarılan acılara ve insanın en temel korkularına doğru ağır bir yolculuğa çıkarıyor. İlk sayfalarda verilen bilimsel bir gerçek —yumurtalıklarımızın henüz anneannemizin rahmindeyken oluştuğu bilgisi— hikâyenin ruhunu daha en baştan şekillendiriyor: Biz yalnızca kendimizin değil, geçmişimizin de taşıyıcılarıyız. Roman, üç kuşak kadının hikâyesi üzerinden ilerliyor: bir anneanne, bir anne ve bir kız çocuğu. Bu kadınların hayatı, annelik deneyimleri ve yaşadıkları kırılmalar ortak bir zincir gibi birbirine bağlı. Ana karakter Blythe, kendi annesinin ve anneannesinin ona bıraktığı duygusal mirasla boğuşarak kızı Violet'i büyütmeye çalışıyor. Ancak Violet, sıradan bir çocuk değil. Daha küçük yaşlardan itibaren sergilediği şiddet eğilimi, hem ailesi için hem de çevresi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Blythe, Violet'te bir şeylerin yanlış olduğunu sezmesine rağmen eşi Fox bu gerçeği inkâr ediyor ve Blythe’ın hislerini "histerik bir annenin abartıları" olarak görmezden geliyor. Violet’in tehlikeli davranışları zamanla görünür hâle geliyor. Önce parkta bir başka çocuğun ölümüne sebep oluyor: küçük bir çocuğu kaydıraktan iterek. Ardından, ailenin daha küçük oğlu Sam’in ölümüne doğrudan yol açıyor. Blythe için artık kabullenmesi imkânsız bir gerçek vardır: Violet bir "kurban" değil, başkalarına zarar verebilen, hatta ölümüne sebep olabilen bir çocuktur. Bu ağır gerçekle baş etmek, bir anne için tarifsiz bir yük. Kitabın en yıkıcı yönlerinden biri, Blythe'ın sürekli yalnız bırakılması. Fox, Violet'in tehlikeli doğasını kabul etmediği gibi, Blythe'ı suçlayan, yetersiz gören bir tavır takınıyor. Üstelik Blythe’ın en kırılgan anlarında onu yalnız bırakıp başka bir