Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tiyatronun Sorunları

Friedrich Dürrenmatt

Tiyatronun Sorunları Hakkında

Tiyatronun Sorunları konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
7/10
1 Kişi
6
Okunma
Beğeni
665
Görüntülenme

Hakkında

Bu yapıtta Dürrenmatt, Antik Tiyatro'dan Çağdaş Tiyatroya,Aristotales'in tiyatro anlayışından Epik Tiyatro anlayışına kadar uzanan geniş bir yelpaze içerisinde çok çeşitli tiyatro anlayışına ve oyun yazış tekniklerine de değinerek,tiyatro anlayışını tiyatro alanındaki diğer yönelimlerle karşılaştırmaktadır. Tiyatronun sorunlarında edebiyat eleştirisi,sanat bilim ilişkisi,Aristotales'in zaman mekan ve olayda birlik kuramı eleştirilmekte ve bu kuramın günümüz tiyatrosuna etkisi incelenerek,kendi yapıtlarında olay zaman ve mekanın nasıl yansıtıldığına ilişkin örnekler verilmekte,ayrıca günümüz izleyicisi,tiyatro oyuncuları ve yazarları konusundaki görüşleri de aktarılmaktadır.
Çevirmen:
M. Osman Toklu
M. Osman Toklu
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 44Basım Tarihi: Mayıs 1995Yayınevi: Gündoğan YayınlarıOrijinal Adı: Theaterprobleme
ISBN: 9789755203027Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:
Reklam

Yazar Hakkında

Friedrich Dürrenmatt
Friedrich DürrenmattYazar · 25 kitap
1921'de Bern kantonuna bağlı Konolfingen'de doğdu. Bir Protestan papazın oğlu olan Dürrenmatt, Zürich'te başladığı üniversite öğrenimini yarım bırakıp Bern'e dönerek burada da felsefe, edebiyat ve doğa bilimleri öğrenimi gördü. Bu yıllarda Kierkegaard, Aristophanes ve George Helm gibi isimleri okumaya başladı. İlk oyunu olan Komedi ne yayınlandı ne de oynandı. O hiç umudunu yitirmeyerek çalışmalarını sürdürdü ve savaş sonrasında ilk başarılı oyunu olan Kayıtta Var'ı yazdı. 1948 yılında sahneye konan ikinci oyunu Kör'de yine İncil dilinin etkisi vardır. 1948 yılında yazdığı ancak 1958'de basılan Büyük Romulus oyunuyla komediye yöneldi. Bay Mississippi'nin Evliliği (1952) oyunuyla dinsel ve Marksist ideolojilerin anlamsızlığını sergilemek istedi. 1954'te Babil'e Bir Melek İniyor'u yazan yazara dünya çapında ününü ise Yaşlı Kadının Ziyareti (1956) adlı oyun getirdi. Bu başarılı oyunu izleyen 5. Frank (1960) beğenilmese de 1962 yılında yazdığı Fizikçiler geniş yankı uyandırdı. Tiyatro oyunların yanında polisiye olarak adlandırılabilecek türde eserler de vermiştir: Adalet, Yagıç ve Celladı, Yemin gibi.