Ocak 1996
Gündoğan Yayınları
9789755200842

Yazılan ve yazılamayan konuların hikayesidir, yazarın hayatı!
2023 37. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2023 02:19
Kitap konularını hayatının sonuçları olarak gören #dürrenmatt , eserleriyle yaşamı arasındaki ilişkiyi nesnel bir gözle keşfederek otobiyografisini yazar. 60'ların sonunda kaleme almaya başladığı 3 konu özelinde başlayan bu anlatım, daha sonra #babilkulesi kitabındaki 6 konuyla birlikte sürecektir. Düşünce üreticilerine dahil yazılar kaleme alan yazar, nesirlerinin yanında bir ressam ve ona büyük ün sağlayan bir tiyatro yazarıdır. Ona göre; resim ve tiyatro eserlerinde uzaktan kuşbakışı gerektiren "Geri çekilme" nesirde daha zordur, mitolojideki yarı insan yarı boğa Minotor'un hapsedildiği bir labirent gibidir (Gaspadinov'un #hüznünfiziği eseri gibi) şehirler, bu duygu Kafka'da da vardır, Platon'un mağara benzetmesinden, tanıştığı ressam Varlin ile düşünür Kessner'den, eski filozof Aristophanes'ten pek etkilenir ve tüm yazarlar çekirdek kurgu, motif ve imgelerine göre sınıflanmalıdır. Kitaptaki 3 konu aslında aynı adlı kurmaca öyküleri ve yazım hikayeleridir. İlk bölüm Tibette Kış Savaşı; Kafka'dan izler taşır, ağır bir Üçüncü dünya savaşı distopyasıdır ve Nepal Tibet'te halen sürmektedir. Bölümde Hidrojen deposu güneşle devlet kavramı benzetmesi oldukça iyiydi. İkinci bölüm Ay Tutulması, burjuva ideolojisi bağlamında modernizme bir karşı duruştur, belki de. Aralarda Mistik dinler dediği, burjuva ideolojisinin Komünizm ve Faşizmi aynı kefeye koyma saçmalığını eleştirir. 2.dünya savaşına girmeyen ülkesi İsviçre'yi korkaklığının kurtardığını söyler, cesaretinin değil! (Biz de girmedik ama fena ödettiler! Neleri yapamadık, takdir sizin) Son bölüm ise, bitiremediği Asi öyküsüdür ve sebebini İsviçre şivesinde kullandıkları Almancanın yetersizliği olarak gösterir. Kapısına Nihilist Şair etiketi koyan ve tanıdığı vasıtasıyla gezdiği bir akıl hastanesi izlenimlerinden
Otobiyografi
KonularımFriedrich Dürrenmatt · Gündoğan Yayınları · 19962 okunma

Friedrich DürrenmattYazar · 25 kitap
1921'de Bern kantonuna bağlı Konolfingen'de doğdu. Bir Protestan papazın oğlu olan Dürrenmatt, Zürich'te başladığı üniversite öğrenimini yarım bırakıp Bern'e dönerek burada da felsefe, edebiyat ve doğa bilimleri öğrenimi gördü. Bu yıllarda Kierkegaard, Aristophanes ve George Helm gibi isimleri okumaya başladı. İlk oyunu olan Komedi ne yayınlandı ne de oynandı. O hiç umudunu yitirmeyerek çalışmalarını sürdürdü ve savaş sonrasında ilk başarılı oyunu olan Kayıtta Var'ı yazdı. 1948 yılında sahneye konan ikinci oyunu Kör'de yine İncil dilinin etkisi vardır. 1948 yılında yazdığı ancak 1958'de basılan Büyük Romulus oyunuyla komediye yöneldi. Bay Mississippi'nin Evliliği (1952) oyunuyla dinsel ve Marksist ideolojilerin anlamsızlığını sergilemek istedi. 1954'te Babil'e Bir Melek İniyor'u yazan yazara dünya çapında ününü ise Yaşlı Kadının Ziyareti (1956) adlı oyun getirdi. Bu başarılı oyunu izleyen 5. Frank (1960) beğenilmese de 1962 yılında yazdığı Fizikçiler geniş yankı uyandırdı. Tiyatro oyunların yanında polisiye olarak adlandırılabilecek türde eserler de vermiştir: Adalet, Yagıç ve Celladı, Yemin gibi.