Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Toplum Sözleşmesi

Jean-Jacques Rousseau

Toplum Sözleşmesi Gönderileri

Toplum Sözleşmesi kitaplarını, Toplum Sözleşmesi sözleri ve alıntılarını, Toplum Sözleşmesi yazarlarını, Toplum Sözleşmesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mucizeler yaratacağını söyleyen, ama bütün ustalığı hastalara dişlerini sıkıp dayanmalarını salık vermek olan bir hekim için ne düşünmeli? Başımızda kötü bir hükümet varsa, ona katlanmak gerektiğini biliriz: Asıl sorun, iyi bir hükümet bulmaktadır.
Sayfa 102Kitabı okudu
Eşitliğe gelince, bu sözcükten güç ve zenginlik derecelerinin herkes için kesinlikle aynı olması değil, bu gücün hiçbir zorbalığa kaçmaması ve ancak mevki ve yasalar gerektirdikçe kullanılması, varlık bakımından da hiçbir yurttaşın ne başkasını satın alacak kadar zengin, ne de kendini satmak zorunda kalacak kadar yoksul olmaması gerektiği anlaşılmalıdır.
Reklam
Lanetlendiğine inanılan insanla barış içinde yaşamak imkansızdır. Onları sevmek, onları cezalandıran Tanrı'dan nefret etmek demektir.
Sayfa 139 - Kapra
Dürüst ve basit insanları, böyle oldukları için aldatmak zordur.
Sayfa 105 - Kapra
Birisi devlet işleri için “Benim için ne önemi var?” dediği anda, devlet kaybetmiş demektir.
Biraz karışıklık ruhlara güç verir. Irkımızı geliştiren şey, barıştan çok özgürlüktür.
Reklam
Bir katilin kurbanı olmamak için kendimiz katile dönersek ölmeyi baştan kabul ederiz
Reklam
Kamu hizmeti, vatandaşın ana işi olmaktan çıktığı anda ve vatandaşlar kendileri çalışmak yerine para karşılığında hizmet görmeyi tercih ettiklerinde, devlet yıkılmaya yüz tutmuş demektir.
Sayfa 95 - Kapra
Yasama gücü devletin kalbiyken yürütme gücü beynidir ve tüm parçaların hareket etmesini sağlar. Beyin felci geçirse de birey hala yaşayabilir. Aptallaşır belki ama hayatı devam eder. Kalbin tüm işlevleri durduğu andaysa canlı ölür.
Sayfa 90 - Kapra
Halkla hükümet arasındaki uzaklık arttıkça vergiler daha külfetli hale gelir. Bu nedenle halk; demokraside en az, aristokraside orta, monarşideyse en yüksek vergi yükü altına girer. Bu yüzden monarşi, sadece varlıklı uluslar için iyidir. Aristokrasi, hem zenginlik hem büyüklük açısından orta seviyedeki, demokrasiyse küçük ve fakir uluslar için en uygun yönetim biçimidir.
Sayfa 80 - Kapra
Lüks, zenginlikten doğar veya onu zorunlu kılar. Zengini ona sahip olduğu için, fakiri de açgözlülük nedeniyle yozlaştırır. Ülkeyi gevşekliğe, kibre sürükler. Birbirlerine ve kamuoyuna köle etmek için devletin elinden tüm vatandaşlarını alır.
Sayfa 69 - Kapra
Hükümette her üye öncelikle kendisi, sonra yönetici, en son da vatandaştır. Bu sıralama, toplumsal sistemin gerektirdiğinin tam tersidir.
Sayfa 65 - Kapra
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.