Toplumda Kitle Hareketleri ve Gerçek İnanç Adamı

Eric Hoffer

Toplumda Kitle Hareketleri ve Gerçek İnanç Adamı Sözleri ve Alıntıları

Toplumda Kitle Hareketleri ve Gerçek İnanç Adamı sözleri ve alıntılarını, Toplumda Kitle Hareketleri ve Gerçek İnanç Adamı kitap alıntılarını, Toplumda Kitle Hareketleri ve Gerçek İnanç Adamı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir kitle hareketi,aktif safhasının ortaya çıkardığı hayat tar­zını nesiller boyunca devam ettirirse (Orta Çağlardaki militan Hıristiyanlık gibi) veya birbiri ardından iktidar tahtına çıkan mu­taassıp önderler vasıtasıyla kutsal amaca olan sadakati devamlı bir şekilde kuvvetlendirirse (İslamiyetteki hilâfet gibi),elde edilen sonuç tembellik ve karanlık bir çağdır.
katılmıyorum sanrm(?)
Sanayileşmiş Batı dünyasında aile bağları, başlıca İktisadî faktörler sonucunda zayıflamıştır. Kadının İktisadî bağımsızlığı boşanmayı arttırmıştır. Gençlerin İktisadî bağımsızlığı, aile reisi otoritesini zayıflatmış ve aile topluluğunun daha önce dağılmasına yardım etmiştir. Büyük sanayi merkezlerinin köy ve küçük kasabalarda yaşayan halka iş sağlaması sonucunda aile bağları geriimiş ve kopmuştur. Aile bağlarını zayıflatan bu faktörler, çağımızdaki kollektif ruhun gelişmesine yardımcı olmuşlardır.
sayfa 40-41, bozak matbaa
Reklam
saka(kucultucu olanindan)
Vatanseverlik, adî kimselerin son sığınağıdır
Sayfa 53 - bozak matbaa
İnanç adamlarına göre!!!
Zamanımızın bütün gerçek inanç adamları (yani, Ko­münist, Nazi, Faşist, Japon ve Katolik), Batı demokrasilerinin çökmekte olduğunu iddia etmişlerdir (ve Komünistler halâ da iddia etmektedirler.) Bunların iddiasının esas konusu şudur ki, demokrasi ülkelerinde halk çok yumuşak, çok zevkine düşkün ve ulusu için veya bir kutsal amaç için ölümü göze almayacak kadar bencildirler; ve bu ölümü göze almayış manevî ve biyo­lojik çürümenin bir işaretidir. Demokrasiler eskimiş ve bozul­muşlardır ve artık dünyaya sahip olmak üzere bulunan inanç adamlarının mertçe toplantılarına lâyık değildirler.
Kitle hareketlerinin doğuşu ve yayılışı için en elverişli ortam, evvelce kapalı bir topluluk mekanizması bulunup sonradan herhangi bir sebeple bu mekanizmanın çökmeye başladığı bir ortamdır. Hıristiyanlığın doğduğu ve yayıldığı çağ «çok sayıda insanların yerlerinden ve yurtlarından edildiği bir çağdır. Kapalı şehir devletleri bu çağda geniş bir imparatorluğun içine alınmış­lar... ve eski sosyal ve siyasî gruplar zayıflatılmış veya ortadan kaldırılmıştı.» Hıristiyanlık, « birbirinden veya atalarının orta­mından zorla ayırılmış bir kısım köleler, bir kısım kölelikten serbest bırakılanlar ve bir kısım ticaret erbabından müşetekkil binlerce insanın» yaşadığı büyük şehirlerde en başarılı ilerlemelerini sağlamıştır. Cemaat düzeninin çok az bozulmuş olduğu şehir dışı bölgelerde bu yeni din, daha az elverişli bir ortam bulmuştur. Dinsiz köylüler ve eşyaya tapanlar, atalarının mezheplerine daha uzun bir süre bağlı kalmışlardır. Buna benzer bir durum ondokuzuncu asrın ikinci yarısındaki milliyetçi ve sosyalist hareketlerin doğuşunda da görülmektedir; şöyle ki: «ulaşım imkânlarının ve şehirleşmenin olağanüstü artması, pek çok sayıda insanın ecdat toprağından ve mahallî bağlardan kopmasına yardım etmiştir. İktisadî emniyetsizlik ve psikolojik sıkıntı içine düşen bu insanlar, sosyalistlerin veya milliyetçilerin, veya her ikisinin, demogojik propogandalarına kolayca inanır duruma gelmişlerdir.»
Bir toplumu, uyuşukluğundan silkip çıkaran şey, o topluma sokulan yabancı modalar, yabancı tarzlar ve yabancı zihniyetler değildir. Yabancı etki genellikle ya o toplumda evvelce bulunmayan bir aydın azınlığı yaratmak ya da mevcut aydın azınlığını iktidara karşı getirmek suretiyle olur. Arap ülkeleri örneğinde,yabancı etki Hz. Muhammedi Mekkedeki iktidara karşı getirmiş ve Muhammed Arapları bir süre için uyu­şukluktan uyandıran ve birleştiren bir kitle hareketine (İslâmiyet) başlamıştır. Rönesans devrinde yabancı etki (Arap, Roma ve Yunan), kilise ile ittifakı olmayan kelâm erbabının meydana gelmesine ve aynı zamanda evvelce mevcut kelâm erbabından bir çoğunun Katolik idareye karşı gelmesine yardım etmiştir.Bunun neticesinde ortaya çıkan Reformasyon Avrupayı uyuşuk­luğundan silkip uyandırmıştır. Rusyada Avrupanın etkisi (Mark­sizm dahil), aydın sınıf ile Romanof idaresi arasındaki ittifakı bozmuş ve bunun sonucunda doğan Bolşevik ihtilâli hâlen geniş Moskova İmparatorluğunu modernleştirmekle meşguldür.
Reklam
125 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.