Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Toplumsal Hafıza

Faruk Karaarslan

Toplumsal Hafıza Gönderileri

Toplumsal Hafıza kitaplarını, Toplumsal Hafıza sözleri ve alıntılarını, Toplumsal Hafıza yazarlarını, Toplumsal Hafıza yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumlar, modern tahayyüllerle ve yaptırımlarla nasıl unuturulmakta ya da hatırlanmaya zorlanmaktadır?
Modernite, toplumsal hatırlamayı mı yoksa toplumsal unutmayı mı öncelemektedir?
Reklam
Dünyanın birçok yerinde insanlık suçları işlenmektedir ve öyle görünüyor ki işlenmeye de devam edecektir.
Yani soykırıma uğrayan insanların acılarına, medya tarafından normalleştirilmiş haberler olarak bakıyor olmamızdan kaynaklanmaktadır.
Yahudilerin kendi toplumsal hafızalarına diğer toplumlara nispeten daha fazla çıktığı bir gerçektir.
Zulme uğramış toplumların hafızasının canlı tutulması 'geleceğin tarihine hazırlık' yapılması anlamına gelmekteydi.
Sayfa 17 - Ketebe Yayınevi
Reklam
"Toplum aslında biz böyle bir kavramı öngördüğümüz için vardır. Dolayısıyla toplum bir özne değildir. Özne gibi davranmaz, davranamaz. Toplumu bir özne gibi düşünmek aslında totaliter bir zihniyeti işaret eder. Sahiden tek bir özne gibi davranan bir toplum var mıdır? Örneğin; faşizm, toplumu bir özne olarak tasavvur etmenin zirvesidir. Evet, bu kavramlara ihtiyacımız var. Ama bunları birer gerçeklik olarak da görmemek lazım."
Sayfa 57 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Counter, oppositional ya da unofficial memory olarak çeşitlendirilen bu karşıt hafıza yaygın olanın, popüler olanın dışında kalmayı tercih eden kişilerin paylaşımlarını ifade eder. Bu hafıza türünde popüler olandan rahatsızlık duyma ve bu rahatsızlığın üzerinden bir tür sosyalleşme gerçekleştirme ve hafıza üretme durumu söz konusudur."
Sayfa 44 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"İletişimsel hafıza yakın geçmişe ilişkin anıları kapsar. Bunlar, kişinin çağdaşları ile paylaştığı anılardır. Bunların en tipik örneği, kuşağa özgü hafızadır. Bu hafıza türü, tarihi olarak grupla bağlantılıdır, zamanla oluşur ve zamanla yok olur. Daha açık ifade edecek olursak, taşıyıcıları ile sınırlıdır. Sahibi öldüğü zaman bir başka hafızaya yer açar(Assmann, 2001, s.54)."
Sayfa 40 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Yapılan kavramsallaştırmalardan en yaygın olanı, kültürel hafıza(cultural memory) kavramıdır. Halbwachs'ın düşüncelerini geliştirerek yeni bir formülasyona giden Jan Assmann'ın formüle ettiği kavram, birlikteliklerin kültür dünyasına dayanarak şekillenen hafıza biçimini ifade etmektedir. Yani geçmişte paylaşılan kültürel formların oluşturduğu hafıza biçimidir(Schudson, 1997, s.348)."
Sayfa 40 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Kolektif bilincin iki temel özelliği vardır; bunlardan birincisi, hiçbir bireye bağımlı olmadığını ifade eden dışsallıktır, diğeri ise bireye kendisini zorla kabul ettirmesi niteliğinde atıf yapan baskıdır(Kösemihal, 199, s.179). Bu iki temel özellik, kişinin sosyalleşme sürecinde içselleştirilmekte ve bu sebeple her türlü bireysel eylemin arkasında toplumsallığın olmasına imkân vermektedir."
Sayfa 37 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Yahudilerin kendi toplumsal hafızalarına diğer toplumlara nispeten daha fazla sahip çıktığı bir gerçektir. Fakat bu durum diğer toplumların yaşadıklarının Yahudilerinkine nispeten daha hafif düzeyde zulümler olmasından çok Yahudi halkının medya ve sosyal bilimler aracılığı ile hafızasını güçlü tutma yetisine sahip olmasındandır."
Sayfa 18 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Başka bir deyişle özellikle zulme uğramış toplumların hafızasının canlı tutulması 'geleceğin tarihine hazırlık' yapılması anlamına gelmekteydi."
Sayfa 17 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
"Sanayi Devrimi ile birlikte tarih adeta akış istikametini değiştirdi ve insanoğlunu kestirilmesi zor bir geleceğe sürükledi."
Sayfa 16 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.