Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tek Parti Döneminde Türkçülük (1931-1946)

Turan'dan Bozkurt'a

Günay Göksu Özdoğan

Turan'dan Bozkurt'a Gönderileri

Turan'dan Bozkurt'a kitaplarını, Turan'dan Bozkurt'a sözleri ve alıntılarını, Turan'dan Bozkurt'a yazarlarını, Turan'dan Bozkurt'a yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ziya Gökalp'in teorisinde ne antropolojik ne de kan akrabalığına dayanan bir ırkçılık yer almıyordu. Ziya Gökalp, tarih ve ortak eğitim yoluyla aktarılan "Kültürel" özelliklere (dil, ahlak, din, estetik) dayalı bir ulus kavramını esas alan bir Türkçülük sistemi öneriyordu. Gökalp'e göre Türkçülük, birleşik, kalkınmış ve
Asıl ilginç yön ise, 1932'de Atsız'ın kafasındaki ideal toplumun, Alman nasyonal sosyalistlerinin 1933'ten itibaren uygulamaya koydukları toplum modeline gayet benziyor olmasıydı. Atsız'ın 1942'de önerdiği eğitim modelinin ayrıntılı ana hatları, Atsız'ın bu makalesinde "kahramanlara tapınma" ilkesine de açık bir şekilde yer vermesi nedeniyle, Nazilerin militarist ve ırkçı eğitim anlayışıyla daha doğrudan bir paralellik gösteriyordu.
Reklam
323 syf.
7/10 puan verdi
yazar, milliyetçiliği yer yer faşist/militarist olarak yorumlayıp kendi ideolojisini belli etse de, güzel bir eser ortaya koymuş. eksik noktalar da vardı; mesela, atsızın arnavut kökenli mehmet akif ersoy'a Türk olamayacağı gibi sığ düşüncelerle yaklaşmadığını da eklemedi gerekirdi. onun dışında, sançar, türkkan ve atsız'ın ırkçılık hakkındaki görüşlerini analiz etmiş kemalizmin birleştirici kültür milliyetçiliği ile ırkçılığın kana, ırka dayanan ayrıştırıcı milliyetçilik anlayışı arasındaki farklar ve benzerlikler çok iyi ortaya konmuş meraklısına tavsiye ederim, iyi okumalar :)
Turan'dan Bozkurt'a
Turan'dan Bozkurt'aGünay Göksu Özdoğan · İletişim Yayıncılık · 20198 okunma
Türkiye'nin savaş dönemi dış politikasını inceleyen bir yazara göre, İnönü Alman ordularının II. Dünya Savaşı'nda nihai zaferi kazanacağına aslında hiç inanmamıştı.
Sayfa 166Kitabı okudu
2.d.s yılları;
Türk yaklaşımı, hem Almanlar'ı umutlandıracak kadar inandırıcı, hem de Türkiye'ye zaman kazandıracak kadar kaçamaktı. Bu yaklaşım, Almanlar'ın Sovyetler karşısındaki başarıları, dolayısıyla da Türkiye üzerindeki baskıları devam ettiği sürece, hiç değişmedi.
Sayfa 140Kitabı okudu
tanzimat dönemine kadar tarih yazıcıları, Osmanlı hanedanının tarihini, ya sadece Osmanlı tarihi olarak, ya da diğer İslam devletleri tarihinin bir parçası olarak inceliyorlardı.