Sosyal, Kültürel, Ekonomik Temeller

Türk Demokrasi Tarihi

Kemal H. Karpat

Türk Demokrasi Tarihi Gönderileri

Türk Demokrasi Tarihi kitaplarını, Türk Demokrasi Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Demokrasi Tarihi yazarlarını, Türk Demokrasi Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1950'den beri iktidarda olan Demokrat Parti ve Büyük Millet Meclisi laikliği bir hayli liberal bir şekilde yorumladığı halde, şimdiye kadar, irticanın reformları silip süpürmesine de müsaade etmemiştir. İrtica tehlikesi, üyeleri laik cumhuriyet kuşaklarına mensup olan şimdiki hükümetten gelmemektedir. Asıl tehlike, iktidarı ele geçirdiğinde, şimdiki liderlerin nispeten büyük prestijinden mahrum olan hükümet işlerinde İslamiyet'e üstün bir mevki tanıyarak sempati toplamayı isteyecek kuşaklardan beklenmelidir.
Sayfa 236
Türkiye'de ırkçılığı izah edebilmenin tek yolu, onu imparatorluğun kaybına karşı gösterilen taklitçi, gerici ve hissi bir reaksiyon olarak tanımlamaktır. Irkçılık, din yerine ırk kavramını koyan ve suni bir elit nazariyesi yaratarak muayyen bazı grupların iktidar ve genişleme hırslarına hizmet eden bir teoridir.
Sayfa 222
Reklam
Osmanlı hanedanı da saf kan Türk olmaktan uzaktı. Alderson, Türk olmayan kadınlarla evlenmelerinden ötürü, Osmanlı hanedanının 1/16384 oranında kanı saf Türk olduğunu hesaplamıştır.
Sayfa 222
Daha sonra, 11 Mayıs 1920’de İstanbul Hükümeti, Mustafa Kemal’i gıyaben ölüme mahkûm etti. Bu durum, Padişah’ın halk gözündeki itibarını düşürdü ve Profesör Rustow’un dediği gibi, “teşkilatlı din kurumunun Türk toplumundaki yerini daimi olarak” sarstı.
Sayfa 123 - TimaşKitabı okudu
560 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Bir Önsözün “Fikir İsyanı” 19:36:17 - 11.11.2017 Bazı kitaplar vardır ki yıllarca anlamaya ve anlatmaya çalıştığınız olayları bir kaç paragrafta önsöz yapar. Ve bazı cümleler var ki bütün siyasi, iktisadi ve sosyolojik olguları bir iki kelime ile zihninizin beyaz perdesine yansıtıverir. Kemal H. Karpat'ın bir "Fikir İsyanı"nın ürünü
Türk Demokrasi Tarihi
Türk Demokrasi TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021236 okunma
560 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
72 günde okudu
Kemal Karpat, tarihimizin belki de en çok çalışan tarihçisi. Okurken, yahu bu adam Kemalist gidiyordu derken Osmanlıcı, Liberal mi acaba derken tam bir devletçi olduğunu düşünmeye başlıyorsunuz. Bu muhtemeldir ki o kişi dönemin ruhuna kaynaklarına tarafsız yaklaşabilecek erdeme kavuşmuştur. Türkiye'de sayılı eserlerden biri olan Türk Demokrasi Tarihi, ülkenin yalnızca bir asırda tebadan, demokratik haklar talep eden bir topluma evrilişinin kısa bir tarihidir.
Türk Demokrasi Tarihi
Türk Demokrasi TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021236 okunma
Reklam
237 öğeden 251 ile 237 arasındakiler gösteriliyor.