Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar

Fuad Köprülü

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar Sözleri ve Alıntıları

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar sözleri ve alıntılarını, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar kitap alıntılarını, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alp-Erenler çağı
alplar devrinde yetişen mutasavvıfların menkabeleri biraz araştırılırsa, bu cihet pek iyi anlaşılır : Tahta kılıç­larla kafirlere karşı harbeden, maiyyetindeki bir avuç mürid ile yüzbinlerce kişilik düşman ordularını ezen, kal'aları alan, küfr diyarında kılıç kuvvetiyle islamiyeti yayan bu müeabid Türk mutasavvıfları ile, tekkelerde sakin ve donmuş bir hayat geçiren Arap ve Acem mutasavvıfları arasında büyük bir ayrılık vardır. Alplar devri'nin erenleri, Aşık Paşa’nın çok doğru bir ta'biriyle, alperenler'di.
Sayfa 253 - Diyanet İşleri YayıneviKitabı okudu
Osmanlıların ilk kuruluş devirlerinde tahtadan kılıçlarıyle kal'alar fetheden, ordulara rehberlik eyleyen alp-erenler'in menkabevî hâtırası tarihlerimizde tesbit edilmiştir. Meselâ meşhur Geyikli Baba, Bursa’yı kuşatan ordunun önünde bir gazâle binmiş ve eline altmış okkalık bir kılıç almış olduğu hâlde harbetmişti... Hammer, Geyikli Baba’yı Osmanlıların Saint Georges’ı, veya Batı edebiyatlarında birçok kahramanlık şiirlerine mevzu' olan Hiddetli Roland’ı addediyor ki, pek iyi bir benzetiştir.
Sayfa 254
Reklam
Menakıb kitapları Ahmed Yesevi'nin Arslan Baba işaretiyle bir aralık Buhara’ya giderek oranın en tanınmış mürşidi Şeyh Yusuf Hemedani’ye intisab ettiğini ve onun ölümünü müteakip bir müddet Buhara’da halkı davete meşgul olduktan sonra, bütün ashabını Hoca Abdü’l-Halık Gucduvaniiye ısmarlayarak manevi bir işaret üzerine Yesi’ye geldiğini müttefikan zikrederler.
Sayfa 31 - Diyanet İşleri YayıneviKitabı okudu
Mutasavvıflar nazarında ilim ikiye ayrılır : Zâhir ilmi veya şerî'at ilmi, bâtın ilmi veya hakikat ilmi. Bunlardan İkincisine mutasavvıflar bilhassa “ irfân” derler. İlmin birinci kısmının, yâni asıl ilmin vâsıtası his veya akıl ve nakildir; hâlbuki irfânın kaynağı ilhamdır.
Sayfa 272
Türk devletleri arasında en kuvvetli ve sürekli olan, Anadolu’nun Türkleşmesine en çok hizmet edenler Anadolu Selçukluları olmuştur
Sayfa 186 - Diyanet İşleri YayıneviKitabı okudu
Türkler, başkaları gibi kılıç kuvvetiyle değil, sırf kendi arzulariyle kabul ettikleri İslamiyet’i az zamanda benimsediler...
Sayfa 1 - Diyanet İşleri YayıneviKitabı okudu
Reklam
Gitti bu kış zûlmeti geldi bahar nâz ile Yeni nebatlar bitti cünbüş oldu yaz ile
Sayfa 296
Rivayete göre, birgün Tapduk Emre, Yunus’un getirdiği odunlara bakarak hepsinin düz ve kuru olduğunu görünce, “ Dağda hiç eğri odun kalmamış mı?” sualini, bilmezlikten gelerek sormuş; Yunus da : “ Dağda eğri odun çok; lakin senin kapında odunun bile eğrisi yakışmaz!” cevabını vermiş
Sayfa 267 - Diyanet İşleri YayıneviKitabı okudu
Bir sâkîden içtim şarap arştan yüce meyhanesi Ol sâkînin mestleri yüz canlar ânın peymânesi
Sayfa 314 - Yunus Emre :
Mevlânâ bir sabah medreseye geldiği vakit, Şems kayb-olup gitmişti.
Sayfa 223
212 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.