Başlagıçtan 1993'e

Türk Eğitim Tarihi

Yahya Akyüz

Türk Eğitim Tarihi Gönderileri

Türk Eğitim Tarihi kitaplarını, Türk Eğitim Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Eğitim Tarihi yazarlarını, Türk Eğitim Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oysa bütün vücudu duran ve yalnız çenesi işleyen bir millet yaşayamaz! Artık tamamen mahvolmak istemiyorsak, mutlaka uyanmalı ve çok çalışmalıyız!
Sayfa 300Kitabı okudu
"Memleket sözcü değil işçi, tüketici değil üretici unsurlara muhtaçtır."
Sayfa 298Kitabı okudu
Reklam
... Satı Beye göre, Osmanlıların ilerlemeye niyet ettiği 3. Selim döneminden 31 Mart 1909 olayına kadar ilerlemeyi durdurup ülkeyi geri götürmek isteyenler hep "din" i kendilerine siper yapmışlar ve bu konuda bilgisiz halkın dini duygularını sömürmüşlerdir.
Akif'in görüşleri özetle şöyledir : Batılılar, ele geçirmek istedikleri bir memleketin halkı arasında önce tefrika(ayrılık, bölücülük) sokarlar ve çeşitli toplumların birbirine düşürüp boğuştururlar. Bu tür oyunlar, özellikle cahilleri kandırır, çünkü cahiller milli menfaatlerin nerede olduğunu göremez ve aldatmacaları kapılıverirler. Biz, eğer tefrika'yı bırakıp birbirimize sarılmazsak, ciddi ve fedakârca çalışıp her alanda güçlünemezsek, yakında çok daha büyük tehlikeler kapımızı çalacaktır! Daha dün parmakla 30'a kadar sayamayan cahil ve "çoban" Bulgarlar, çalışarak ne kadar gelişip ilerlediler ve Osmanlıları yendiler! Biz de görev duygusu yok! Biz, Abdülhamit döneminde sus pus oturduk; şimdi, Meşrutiyet döneminde ise sürekli konuşarak vakit geçiriyoruz! Oysa bütün vücudu duran ve yalnız çenesi isteyen bir millet yaşayamaz! Artık, tamamen mahvolmak istemiyorsak, mutlaka uyanmalı ve çok çalışmalıyız! Batılılar yalnızca zengine ve güçlüye hak verip saygı duyarlar; unutmayalım!
Sayfa 300
Medreselerin ıslahı gerektiğini ileri sürenler arasında bir medrese öğrencisinin bazı görüşleri şöyledir(1913): "Zamanımızda pek çok kimse vardır ki Kur'an-ı Kerim'in yalnız namaz, abdest gibi ibadeti emrettiğini, hırsızlık, zina gibi kabahatleri nehyettiğini, haşa çalışmanın, yükselmek ve ilerlemenin iyiliklerini anlatmadığını zannediyorlar. Talebe-i ulûmun okuduğu ders kendine yarar vermezse başkasına nasıl zarar verebilir? (...)Talebe-i ulûmun ellerindeki vaaz kitaplarına gelince gelince, gerilememizin sebeplerinden biri de budur. Çünkü bunlar, insanların çalışmasının yararlarını, milletin ilerlemesine sebep ve gereklerini öğretecek biçimde değil" falan zahit dünya malından hiçbir şeye meyletmez, daima ibadetle vakit geçirirdi" gibi uydurma hadis ve hikayelerle dolu olarak yazılmışlardır. Millete atalet ve tembellik tavsiye etmekten başka bir yararları yoktur. "
Sayfa 285
x
Satı Bey; toplumda herkesin öğretmenlik yapabileceği zihniyetine şiddetle karşı çıkmış, öğretmenliğin özel yeteneklere, bilgilere dayanan bir meslek olduğunu savunmuştur. Ona göre, "bu gerçeğin anlaşılamaması maarifimizin en büyük yarasıdır".
Sayfa 263 - 1997 BaskısıKitabı okudu
Reklam
199 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.