Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Kanadı Kanat Vuruşu

Falih Rıfkı Atay
“Kanat silahının artık hiç münakaşa götürür tarafı kalmamıştır. Karada ordular ve denizde filolar, eğer kâfi uçak yardımı olmazsa, hiçbir hareket yapmamaya mahkûmdur. Çanakkale muharebelerinde çivi atan bu silah, şimdi okyanuslarda en büyük zırhlıların bağrına devirip parçalayıcı torpil püskürmektedir. On bin metreden uçan bu silah, şimdi, Londra’dan Kahire’ye ve düşman toprakları üstünden geçerek, 12 saatte geliyor. Bini bir arada şehirleri ve endüstri bölgelerini yakıp yıkıyor. Uçağın tek başına, bir harp kazanıp kazanmayacağı sorulabilir; fakat iki şey kimse tarafından inkâr edilemez: Uçaksız bir ordu ne taarruza geçebilir ne de kendini müdafaa edebilir; uçaksız filo, ne düşmana taarruz edebilir hatta ne de denize açılabilir; uçağa karşı, ancak uçak müdafaası ile karşı konabilir; nihayet, tek başına da olsa, uçak köprüleri atar, katarları uçurur; fabrikaları yıkar ve cephe gerisini tam bir felce uğratabilir. Eğer bir üçüncü cihan harbi daha görürsek yahut bu harp çok uzarsa, şimdi ancak küçük müfrezeler ve hafif tanklar taşıyabilen uçakların, demiryol katarları gibi, havada her türlü silahları ile, ordular naklettiğini göreceğiz. Onun için istiklalini isteyen bir millet, kanatlanmak yolunda elinden geleni yapmak zorundadır.”
Yazar:
Falih Rıfkı Atay
Falih Rıfkı Atay
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: 2023İlk Yayın Tarihi: 1941Yayınevi: Pozitif Yayınları
ISBN: 9786057531742Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
7/10 puan verdi
Falih Rıfkı ATAY’ın TÜRK Hava Kurumundaki arkadaşlarının isteği üzerine yaptığı incelemelerden oluşan bir kitap. Henüz önsözündeki bir yazı ise çok hoşuma gitti. “Bin bilgi bir fikir yaratmak, bin fikir bir şey yapmak içindir!” Kronolojik notlar üzerinden ilerlemesi zaman şartlarını ve diğer tarih bilgisini birleştirme olanağı sunuyor. (Yükseliş Almanya’sından 1940 yılında bahsederken ikinci dünya savaşı galibini görüyorsunuz) Kurulan ilk pilot okulunun İnönü Gedikli Yuvası olduğu yani günümüz gibi subay pilot yetiştirmek yerine gedikli (astsubay) yetiştirdiğinden bahsediyor. İkinci dünya savaşıyla birlikte hava kuvvetlerinin ne kadar önemli olduğundan ve hava taarruzunu önlememin tek yönteminin karşı hava taarruzu olduğundan, karadaki uçaksavar mevzilerinin başarısızlığından bahsedilmektedir. Kitabın geri kalanı büyük çoğunlukla ikinci dünya savaşından bahsetmekte ve ara ara ana konudan bağımsız yazılardan oluşmaktadır. İkinci dünya savaşındaki Almanların gizli silah propagandaları V-I ve V-II füzeleri olmasıyla güzel bir detay olarak geldi bana. Fakat ikinci dünya savaşı olmasa bu konu olmayacak izlenimi veriyor kitabın sonlarına doğru. Güzel bir derleme olmuş fakat eksiklikler mevcut.
Türk Kanadı Kanat Vuruşu
Türk Kanadı Kanat VuruşuFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 202314 okunma
Reklam
55 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Mutlu Akşamlar! Elveda Falih Rıfkı! Türk Hava Kurumu’nun 1942 yılında Falih Rıfkı’ya gelerek onun uzun yıllar havacılık hakkında yazdığı yazılardan bir derleme istemesi neticesinde bu eser doğar. Kendi deyimiyle çoğunu unuttuğu bu yazıların bir kısmı Ulus’ta bir kısmı da çeşitli yayınlarda çıkmış yazılarıdır. Tabi çok güzel yorumlar bulmak mümkün. Bilmekten, bilmiş olmaktan; görmekten, görmüş olmaktan; anlamaktan, anlamış olmaktan ne çıkar? Bin bilgi bir fikir yaratmak, bin fikir bir şey yapmak içindir! Türkiye’de yaşıyoruz. Günümüzde de geçerli. Bu ülkede doğduk, bu ülkeyi seviyoruz. Ülke menfaatleri, dünya teknolojisi bu çağda neyi gerektiriyorsa onu yapmamız gerekiyor. Bu kitabın oluşturulduğu dönemde bu vasıta uçaktı, motoru da benzini de bu topraklardan olmalı dendi. Yaşamak neye yarar, hür yaşamak lazımdır dendi, kesinlikle. Tabi IHA ve SIHA olayında da çok iyi olduğumuz için bunlara saygı duyuyorum. Devamı da gelsin. Güçlü Ülke! O dönem bu vasıta uçak idi ve bunun için konuşuldu. Teknoloji devrinde ise en temel ihtiyaç ve vasıtalar ise telefon ve bilgisayarlar. Tabi fiyatları görünce insan üzülüyor. Bunun çaresini bulacak olan da yöneticiler. Falih Rıfkı’nın da dediği gibi, “Kanatlanmalıyız!” lakin bu yükseliş; bir taraf denize batarken diğer tarafa kaçanların, olan yükselişi şahlanma sanmaları demek değildir. Bilgilerinize... 15 Mayıs, Türk Havacılık Şehitlerini Anma Günü. Ben şimdiden bunu da kutlayayım hazır okumuşken. Son yazı da bununla alakalıydı, görmüşken eklemiş bulunduk. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Türk Kanadı
Türk KanadıFalih Rıfkı Atay · Türk Hava Kurumu Neşriyatı · 194214 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.