Türk Milli Kültürü

İbrahim Kafesoğlu

Türk Milli Kültürü Gönderileri

Türk Milli Kültürü kitaplarını, Türk Milli Kültürü sözleri ve alıntılarını, Türk Milli Kültürü yazarlarını, Türk Milli Kültürü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
4.-6. asır Batı kaynakları (A. Marcellinus, C. Claudianus, A. Sidonius, Zosimos vb.)'na göre "Henüz ayakta durabilecek Hun çocuğunun yanında eyerlenmiş bir at hazır bulunur... Hunlar at üstünde yerler, içerler, alışveriş yaparlar, sohbet ederler ve uyurlar... At başka bir kavmi yalnız sırtında taşıdığı hâlde, Hun at üstünde ikaamet eder..."
Sayfa 213Kitabı okudu
Reklam
Türklerin birbiri arkasına çeşitli yönlerde yayılmalarında kolaylık sağlayan başka bir âmil de Türk mâneviyatının sağlamlığıdır. Zarûret neticesi de olsa, bilinmeyen ufuklara doğru akmak, her ân karşılaşılacağı aşikâr tehlikeleri göğüslemeğe hazır bulunmak ve aralıksız bir ölüm-kalım savaşı içinde yaşamak, her millet için tabii sayılacak bir davranış değildir. Türklerde açık şekilde müşahede edilen ve onların tarih boyunca, hareketli bir topluluk halinde sürekliliğini mümkün kılan bu rûhi zindelik, başarılarla birlikte daha da artmış, her askeri muvaffakiyet yeni bir siyasî hedefe yol açmış ve ülkeler zapt edildikçe yeni fetih arzuları kamçılanmıştır. Bu durum Türklerde, zamanla, dünyayı huzur ve barışa kavuşturmağı gaye edinen bir fütûhat felsefesi ve her yerde âdil, eşitlikçi Türk töresini yürürlüğe koymak üzere bir cihan hâkimiyeti ülküsü doğurmuştur.
O. Spengler'e göre "yüksek kültür", esrarlı kozmik kuvvetlerin dünyadaki insan hayatına müdahalesinden doğar. Danilevsky'ye göre ise, medeniyetin belirmesindeki faktörlerden biri, dil birliği ile bağlı kütlelerin siyasi istiklali, öteki de bu gruplardaki etnografik malzemenin zenginliğidir.
Sayfa 25 - Ötüken Neşriyat 47. BasımKitabı okuyacak
"Ana Kültür Kalıbı" Nazariyesi
Buna "kültür-proto-tipleri" teorisi adı da verilir. Çünkü, buna göre, tarihin her çağında herhangi bir topluluk veya millet belirli bir kültür ilk-tipinin veya anakültür kalıbının taşıyıcısı olabilir. Ancak kültür prototipi, taşıyıcısı ile mahiyet aynılığı içinde olmayıp, ondan başka bir varlık hâlinde mevcudiyetini muhafaza eder.
Sayfa 23 - Ötüken Neşriyat 47. BasımKitabı okuyacak
O. Spengler (ölm. 1936) "yüksek kültür" tipi medeniyetleri birbirinden açık şekilde ayırt eden bir "ana sembol"ler tesbitine çalışmıştır. Dediğine göre, her medeniyet takım onun sahibi olan topluluk ile alakalıdır, hatta bahis konusu sosyal grup (millet) ile ortaya koyduğu "yüksek kültür" arasında tam bir aynîlik görmek mümkündür. Bu medeniyetleri sembollerle ifadelendirmek gerekirse, Antik-çağ (Eski Yunan-Roma) medeniyetine Apolloncu, Ortaçağ medeniyetine Büyücü, zamanımız Batı medeniyetine Faustcu demek doğru olur.
Sayfa 21 - Ötüken Neşriyat 47. BasımKitabı okuyacak
Reklam
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.